foto: ekrānuzņēmums no video
Krievijas policisti, sveicot tīņus dzimšanas dienā, biedē ar sodiem par izvarošanām, slepkavībām, terorismu
Krievijas galvaspilsētas kriminālizmeklētāji uzņēmuši biedējošo videosveicienu tīņiem, viņus sveicot 14. dzimšanas dienā, pusaudžiem solot atbildību par seksuāliem noziegumiem, terorismu un citiem varasdarbiem.
Trakā pasaule
2021. gada 23. februāris, 06:38

Krievijas policisti, sveicot tīņus dzimšanas dienā, biedē ar sodiem par izvarošanām, slepkavībām, terorismu

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Visnotaļ savdabīgi Krievijas Izmeklēšanas komiteja apsveikusi savas valsts jaunos pilsoņus 14. dzimšanas dienā. Izmeklēšanas komitejas Maskavas departaments savā internetā vietnē publicēja minūti garu videosveicienu, kurā izmeklētāji bērnus brīdināja, ka viņiem, pārkāpjot 14 gadu slieksni, nāksies atbildēt par baisiem noziegumiem, aicina to apzināties un būt tam gataviem. Savukārt Hantu-Mansu autonomajā apgabalā policisti “vīrišķības stundā” skolēniem atrādīja savu brutalitāti, izdzenājot demonstrantus.

Baisais videosveiciens Izmeklēšanas komitejas mājaslapā parādījās uzreiz pēc Valentīndienas, bet jau pēc dienas tas pazuda. “Kriminālā sveiciena” autori, pēc visa spriežot, apzinājās, ka ar savām pamācībām un bargajiem atgādinājumiem bija pāršāvuši pār strīpu tad, kad pār viņu galvām sociālajos tīklos sāka gāzties vecāku un sabiedrības sašutums par dīvaino apsveikuma tekstu un formu.

Kriminālais sveiciens

Pēc visa spriežot, šis klips iederējās Krievijas varas pasludinātās patriotiskās audzināšanas programmā. Tomēr izmeklētāju sveiciens jau laikam bija pārkāpis pieļaujamā robežas. Bērni nevis tika sveikti nozīmīgajā jubilejā, bet gan biedēti ar likuma bardzību.

Vairāki Izmeklēšanas komitejas darbinieki videoklipā, viens otru nomainot, bērniem ar nopietnu sejas izteiksmi stāsta, ka pēc 14. dzimšanas dienas nu viņus pēc Kriminālkodeksa pantiem var tiesāt par terorismu, ķīlnieku sagrābšanu, izvarošanu, seksuāla rakstura noziegumiem, slepkavību, laupīšanu, auto aizdzīšanu, huligānismu un citiem  baisiem noziegumiem. Šo likuma pantu uzskaitījumus video sākumā piesaka kāda izmeklētāja, kura rokās tur torti ar 14 iedegtām svecītēm, sakot:

“Tev palika 14 gadi? Apsveicam! Līdz šim vecāki bija atbildīgi par jums. Bet no šī vecuma jūsu personiskā atbildība sākas saskaņā ar dažiem Kriminālkodeksa pantiem”.

Krievijas plašsaziņas līdzekļi vēsta, ka Izmeklēšanas komitejas Maskavas departaments īpatnējo dzimšanas dienas apsveikumu ierakstījis sadarbībā ar Maskavas Darba un sociālās aizsardzības lietu departamentu, kurš nu no “izglītojošā” klipa norobežojas, sakot, ka videosveiciena idejas autore ir Izmeklēšanas komiteja un komentāri par tā adekvātumu jāprasa tai.

Skolas sporta zālē uzbrūk demonstrantiem

Jāteic, ka šis pagājušajā nedēļā nebija vienīgais gadījums, kad Krievijas spēka struktūras ar savām inovācijām bērnu izglītošanā izpelnījās sabiedrības nosodījumu. Tā vietējā policija Hantu-Mansu autonomā apgabala Ņižņijvartorskas 42. vidusskolā bērniem pasniedza īpašu “vīrišķības stundu”, parādot kā Iekšlietu ministrijas darbinieki apspiež protesta akcijas, kuras pēdējā laikā sakarā ar aizstāvības akcijām opozicināra Alekseja Navaļņija aizstāvībai pārņēmušas visu Krieviju. Acīmredzot tādejādi, parādot policijas visvarenību un brutalitāti, jauniešus vēlējās atturēt no piedalīšanās pret pastāvošo varu vērstajās demonstrācijās.

Policija, izmantojot speciālu aprīkojumu, rīkoja demonstrācijas apspiešanas “mācību sesiju” ar skolēnu piedalīšanos, kuri ar bumbām “uzbruka” labi apbruņotajiem kārtības sargiem, kuri bija aizslēpušies aiz vairogiem un pa tiem sita ar stekiem, radot “nesankcionētas akcijas” izklīdināšanas gaisotni. Akcijas noslēgumā policisti brutāli aizturēja “demonstrācijas organizatoru”.

Šādu spēka demonstrāciju par pārmērīgu atzina arī Krievijas Iekšlietu ministrija, kura oficiāli paziņoja, ka “uzskata par nepieņemamu nepilngadīgo iesaistīšanu šādos pasākumos”.

Iepriekš gan ar šādu inovatīvu izglītības akciju tās organizatori lepojās. Skolas direktore Gaļina Gasimova pat uzteica policijas pretimnākšanu skolai, tai parādot spēka demonstrāciju: “Mums vēl nav bijuši šādi pasākumi ar uzskatāmiem paraugdemonstrējumiem. Bija ļoti patīkami redzēt, kā bērni izrāda interesi par pasākumu, labprāt piedalījās visās piedāvātajās akcijās”. Arī pašlaik vidusskolas mājaslapā publicētajā rakstā uzteikts šī pasākuma izglītojošais raksturs, kas ļāvis bērniem labāk izvēlēties savu nākotnes profesiju.

Savukārt Ņižņevartovskas administrācija šo policijas spēka demonstrācijas pasākumu skolā nolēmusi izmeklēt, jo tas varētu būt pretrunā ar Krievijas Izglītības likumu.

Ņižņevartovskas mērijas Izglītības departamenta direktore Inna Svjačenko sacīja, ka departaments pētīs, kā šāda nodarbība atbilda Izglītības likumā noteiktajam un solīja, ka pārkāpuma gadījumā atbildīgie tiks saukti pie atbildības.