Slavenības
2021. gada 15. janvāris, 16:50

Ar salauztu sirdi Keitija Praisa pieņem smagu lēmumu ievietot 18 gadu veco dēlu aprūpes namā

Jauns.lv

Modele un realitātes šovu zvaigzne Keitija Praisa (agrāk pazīstama kā Džordana) smagu sirdi pieņēmusi grūtu lēmumu – pēc vecākā dēla Hārvija 18. dzimšanas dienas ievietot viņu aprūpes namā.

Keitija Praisa ar dēlu Hārviju apmeklē omīti Eimiju, ievērojot noteikto 2m distanci

gallery icon
24

Keitijas Praisas dēls Hārvijs pasaulē nāca 2002. gadā ar vairākām smagām ģenētiskām saslimšanām un sindromiem. Bērns piedzima daļēji akls, viņam konstatēja septo-optisko displāziju, kas padara redzes nerva attīstību neparedzamu. Zēnam papildus diagnosticēts arī autisms un Pradera-Villi sindroms. Hārvijs ir jau sasniedzis 180 kilogramu svaru, jo Pradera-Villi sindroma rada nemitīgu bada sajūtu.

Pradera-Villi sindroms ir komplicēta ģenētiska saslimšana, kas attīstās 15. hromosomas iedzimta defekta rezultātā. Sindroms izpaužas ar sliktām spējām mācīties, grūtībām koncentrēties, nepilnīgu dzimuma attīstību, aizkavētu pubertāti, uzvedības traucējumiem un pastāvīgu bada sajūtu. Tieši bada sajūta noved pie pārmērīgas ēšanas un dzīvību apdraudošas aptaukošanās. Pradera-Villi sindromu nevar izārstēt, tomēr savlaicīga iejaukšanās var palīdzēt pielāgoties un sadzīvot ar slimības radītajiem traucējumiem.

Hārvija tētis ir bijušais futbolists Dvaits Jorks, kurš nekad nav iesaistījies sava smagi slimā dēla dzīvē un audzināšanā. Lai gan Hārvijam nekad nav bijis tēva, mamma Keitija Praisa darījusi visu, lai viņas dēls būtu prioritāte numur viens.

Keitija līdz šim dēlu audzinājusi pati un ar pagaidu aprūpes darbinieku palīdzību, taču Hārvijam sasniedzot pilngadību, viņa nolēmusi ievietot dēlu aprūpes iestādē, kur profesionāļu uzraudzībā viņš varētu iemācīties kļūt patstāvīgāks.

Modele un TV personība atzinusies, ka ir bail “palaist dēlu”, jo viņu dara bažīgu, ka Hārvijs šo soli varētu uztvert kā mammas vēlmi “atbrīvoties no viņa”, kas nav tiesa.

“Šī ir viņa iespēja dzīvot neatkarīgi, apgūt dažādas prasmes un socializēties arī ar citiem cilvēkiem, ne tikai mani,” laikrakstam “The Sun” pastāstījusi Praisa, norādot, ka dēls aprūpes iestādē varētu dzīvot līdz 25 gadu vecumam.

Iestādēs, kas padomā Keitijai Praisai, iemītnieku rīcībā ir pašiem sava virtuve, guļamistaba un vannasistaba. Taču turpat līdzās ir arī veselības aprūpes speciālisti, kas pratīs tikt galā ar viņa specifiskajām vajadzībām.

Tur iemītnieku rīcībā ir peldbaseins, turklāt speciālisti palīdzēs Hārvijam kontrolēt viņa svaru, kas Pradera-Villi sindroma dēļ nemitīgi aug, jo sirdzēju nomoka nemitīga bada sajūta.

Keitija ir piecu bērnu mamma. Viņai ir vēl četri bērni – Princese, Džuniors, Banija un Džets. Viņa pastāstījusi, ka jau pēdējo pāris mēnešu garumā centusies pavadīt mazāk laika kopā ar vecāko dēlu, tādējādi mācot un radinot Hārviju dzīvot bez viņas līdzās ik uz soļa.

Taču, ja dēls zvana un lūdz mammu atnākt, Keitijai aizvien ir grūti atteikt savam bērnam.

“Kad viņš būs trīs stundu brauciena attālumā no manis, tas salauzīs manu sirdi, jo es nevarēšu tur nokļūt, jo man jāatrod laiku arī pārējiem saviem bērniem,” skaidro Keitija. “Pārējie bērni ir priecīgi par viņu – viņi vēlas redzēt, ko Hārvijs spēj pats padarīt. Bet es domāju, ka viņiem būs grūti, ja nedēļu nogalēs nesatiks Hārviju.”

Keitija un viņas ģimene aizvien ir izvēles priekšā par Hārvija nākamo dzīvesvietas izvēli, ko pandēmija ir ievērojami pagrūtinājusi. Taču viņa cer, ka dēls savu jauno dzīvi varēs sākt septembrī.