foto: Publicitātes foto
Trilleris “Misters Stikls” – M. Naits Šjamalans un viņa radītie supervaroņi
Režisora M. Naita Šjamalana jaunā filma “Misters Stikls”.
Kino
2019. gada 15. janvāris, 14:52

Trilleris “Misters Stikls” – M. Naits Šjamalans un viņa radītie supervaroņi

Jauns.lv

Režisora M. Naita Šjamalana jaunā filma “Misters Stikls” (“Glass”) apvieno sevī galvenos personāžus no viņa iepriekšējām divām filmām – “Neievainojamais” (“Unbreakable”) un “Sašķeltais” (“Split”). Faktiski “Misters Stikls” ir turpinājums stāstam, kurš tika aizsākts trillerī “Sašķeltais” – šoreiz tās galvenais varonis maniakālais Kevins Krambls, kurā mīt veselas 23 personības sastopas ar īpašām spējām apveltīto telepātu Deividu Danu un ļauno ģēniju Elaidžu Praisu, zināmu arī kā Misters Stikls, kurš ir apsēsts ar ideju par mesijas – supervaroņa atnākšanu.

“Tas viss ir ļoti manā stilā,” atzīstas režisors M. Naits Šjamalans, “Sākumā izdomāt kaut ko vienu, tad pieaudzēt klāt daudz ko citu un beigu beigās – uztaisīt no visa tādu kā noslēgtu apli. Es ļoti pieķeros paša veidotajiem stāstiem – ko lai dara, tie man pašam ļoti patīk.” Lai arī filma “Sašķeltais” faktiski bija aktiera Džeimsa Makavoja monoizrāde, Šjamalanu nebiedē tas, ka jaunajā filmā Makavoja tēls varētu būt vairs ne tik spilgts, jo šeit parādās arī citi personāži. “Jaunu personāžu parādīšanās provocē Kevinu Kramblu iziet ārpus viņa iepriekšējām daudzajām personībām – šajā filmā to jau ir divdesmit četras. Un, lai arī filmas darbība notiek arī ārpus telpām, notiekošā vieta ir psihiatriskā klīnika, kura atrodas uz salas, līdz ar to “Misters Stikls” saglabā to savu hermētisma atmosfēru, kāda bija “Sašķeltajā”.”

M. Naitam Šjamalanam bieži vien ir tikuši uzdoti jautājumi par darbu kopā ar Džeimsu Makavoju – ne pie viena režisora Makavojs vēl nav spēlējis neko tamlīdzīgu. “Tas viss ir ļoti vienkārši,” paskaidro Šjamalans, “Pareizajam aktierim ir jānonāk pareizajā projektā – un tālāk jau viss notiek pats par sevi. Kā tas bija ar Hītu Ledžeru un viņa Džokera lomu filmā “Tumšais bruņinieks” (“The Dark Knight”), tagad notiek ar Džeimsu Makavoju un viņa Kevinu Kramblu. Galvenais ir režisoram uzdrīkstēties piedāvāt tādas lomas, kādas aktieris vēl nekad nav spēlējis un tad sāk notikt brīnumainas lietas. Man liekas, ka Makavojs vairāk domā savu personāžu un filmas žanra līmenī, nevis vienkārši jūtas kā kinozvaigzne, kurš var atļauties filmā vienkārši staigāt turpu šurpu. Pie tam, viņš ir ļoti fizisks aktieris ar lielisku ķermeņa valodu un spēju veidot pantomīmu. Es vienkārši izmantoju to, ka viņam patika spēlēt sievieti, bērnu vai zvēru.”

Trillera “Misters Stikls” filmēšanas aizkulises

Režisora M. Naita Šjamalana jaunā filma “Misters Stikls” (“Glass”) apvieno sevī galvenos personāžus no viņa iepriekšējām divām filmām – “Neievainojamais” ...

gallery icon
20

Režisors tāpat ļoti augstu novērtē to, ka Makavojs pēc savas izglītības ir teātra aktieris, līdz ar to gatavošanās filmēšanas procesam nozīmēja ļoti daudz mēģinājumu, kuri palīdzēja aktierim apgūt sava tēla Kevina Krambla visas daudzās personības. “Es, kā autors izdomāju tās personības, bet kāds beigās sanāks pats Kevins – par to jau atbild aktieris,” stāsta Šjamalans, “Varu tikai pateikt, kādai ir jābūt Patrīcijai vai Hedvigam (Kevinā Kramblā mītošās personības) un ko viņi nozīmē Kevinam, taču aktiera uzdevums ir visu to paturēt galvā – Makavojs strādāja pēc pilnas slodzes. Es jutu cik ļoti daudz fiziska spēka Makavojam prasīja filmēšanās “Misterā Stiklā”. Viņam nācās nepārtraukti atrasties starp dramatisku aktierspēli un to, ko parasti redzam supervaroņu filmās – es to jau nosauktu vairs ne par aktierspēli, bet atlētiku.”

Filmā “Misters Stikls” atgriežas arī Brūss Viliss un viņa atveidotais tēls Deivids Dans. Režisoram bija pašam ļoti interesanti atgriezties pie šī personāža, lai parādītu par kādu nastu pašam Danam ir kļuvušas viņa īpašās spējas. Viņam visu laiku gribas būt vienam, jo ir apnicis lasīt apkārtējo cilvēku domas, taču tajā pašā laikā Danam ir jārūpējas par attiecību saglabāšanu ar savu dēlu. Šjamalans raksturo Brūsu Vilisu, kā ļoti labu savu draugu un lielisku tēvu – redzot kā Viliss kontaktējas ar bērniem, režisoram bija skaidrs, kādu viņš vēlētos redzēt Deivida Dana tēlu uz ekrāna. Deivids ir pats kā liels bērns un nekad nav vēlējies būt par supervaroni, taču viņš nevar pārstāt palīdzēt cilvēkiem visapkārt.

“Biju zvanījis Brūsam sakarā ar filmu “Sašķeltais”,” atceras M. Naits Šjamalans, “Pastāstīju viņam filmas ideju un teicu, ka filmas beigās parādīsies viņš – ar to skatītāji sapratīs, ka notikumi ir saistīti ar filmu “Neievainojamais”. Jautāju vai viņam tas būtu interesanti un Brūss atbildēja, ka tas būtu nevis interesanti, bet fantastiski! Tad viņš pavisam klusām ieradās uz beigu ainas filmēšanos – to visu mēs paveicam pavisam mazā grupā un pārējā filmēšanas komanda nemaz nezināja par šādu filmas nobeiguma ainu. Par to arī nevienu vārdu nepateicu filmu studijai – neviens nezināja, ka tur parādīsies Brūsa tēls, tas nebija minēts arī scenārijā. Kad filmu pirmo reizi rādījām studijas pārstāvjiem, viņu reakcija bija neaprakstāma. Man tas likās ļoti smieklīgi, jo viņi pat nezināja finālu filmai, par kuru bija samaksājuši naudu.”

Filmas “Misters Stikls” notikumi aizsākās daudzus gadus pirms brīža, kad studiju “Marvel” un “DC Comics” supervaroņu popularitāte piedzīvoja savu triumfa gājienu pasaulē. Vairākas reizes atgriezies pie domas veidot turpinājumu komerciāli veiksmīgajai filmai “Neievainojamais” un ticis neskaitāmu reižu lūgt to izdarīt, režisors M. Naits Šjamalans nu ir salicis pa gabaliņiem kopā visu bildi pilnībā, radot pats savu supervaroņu pasauli un izdarot to tādā veidā, kāda tikai viņš to prot.

M. Naita Šjamalana trilleris “Misters Stikls” – kinoteātros no 18. janvāra.

Reklāmas raksts tapis sadarbībā ar "Labs kino".