Iveta Feldmane ir Viļa Lāča mazmeita
Slavenības
2009. gada 3. augusts, 07:00

Iveta Feldmane ir Viļa Lāča mazmeita

Jauns.lv

Spriganā TV šovu vadītāja Iveta Feldmane (38) radošo dzirksti un uzņēmību mantojusi no sava vectēva, Latvijas vēsturē pretrunīgi vērtētā rakstnieka Viļa Lāča.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

„Ar cienījamo rakstnieku diemžēl nekad dzīvē neesmu tikusies, jo piedzimu tad, kad viņš jau bija miris, taču patiešām esmu viņa mazmeita,” stāsta TV dīva un šovu vadītāja, patlaban „Dr. Feldmaņa privātklīnikas” mārketinga vadītāja Iveta Feldmane, kuras dzimtais uzvārds ir Lāce.

Rakstnieks Vilis Lācis dzimis 1904. gadā Mangaļu pagastā ostas krāvēja Teņa un zvejnieka meitas Karlīnes Lāču ģimenē. Ivetas Feldmanes tēvs ir Viļa Lāča jaunākais dēls Juris no otrās laulības ar revolucionāru ģimenes atvasi Veltu Kalpiņu.

Lācim divas sievas un mīļākā

Rakstnieka un politiķa Viļa Lāča ģimenes dzīve bijusi diezgan vētraina. Vēl melnstrādnieks būdams, viņš jaunībā jūsmojis par smalko aprindu meitenēm. Lācis pat noskatījis kāda Vecmīlgrāvja namīpašnieka meitu Hertu, taču viņas māte negribēja ne dzirdēt par strādnieku kārtas znotu. Tikai vēlāk, kad Lācis iemantoja rakstnieka slavu, visa ģimene nožēloja, ka atraidījuši viņu un palaiduši garām lielo mūža laimi.

1927. gadā Vilis apprecēja klasesbiedreni Mariju Buti. Viņu ģimenē piedzima dēli Zigurds un Ojārs, kurš traģiski gāja bojā 1940. gadā, iekrītot lifta šahtā. 1944. gadā Augstākā tiesa slēgtā sēdē izšķīra Marijas un Viļa Lāča laulību, un jau pēc astoņām dienām Lācis apprecēja no revolucionāru ģimenes nākušo Veltu Kalpiņu, ar kuru Lācim mīlas dēka esot sākusies vēl labu laiku pirms tam, kad šķirta laulība ar Mariju. Velta laida pasaulē divus Lāča bērnus — Leonīdu un Juri. 1946. gadā dzimušais jaunākais Viļa Lāča dēls Juris ir atraktīvās TV dīvas Ivetas Feldmanes tēvs.

Baumo, ka Vilis Lācis ir bijis pat Latvijas preses karalienes, laikrakstu „Atpūta” un „Jaunākās Ziņas” līdzīpašnieces miljonāres Emīlijas Benjamiņas mīļākais. Viņa arī virzījusi Lāča karjeru, jo tieši „Jaunākās Ziņas” publicēja Lāča populārāko romānu „Zvejnieka dēls”. Tomēr drīz vien Lācis Benjamiņai pagrieza muguru un kļuva par padomju režīma piekritēju. Kā iekšlietu ministrs viņš parakstījis ne vienu vien deportācijas pavēli. Benjamiņai palaimējās gandrīz visu Baigo gadu nodzīvot brīvībā, tomēr drīz arī viņa tika izsūtīta uz Sibīriju, kur nomira bada nāvē.

Arī pašu Lāci liktenis nežēloja. Viņam uzbruka slimības, Lācis sāka aizrauties ar alkoholu un padevās azartspēļu kaislībai, līdz 61 gada vecumā mira no infarkta. Lai arī dažādi izvērtās Viļa Lāča bērnu likteņi, ar savām mazmeitām rakstnieks varētu īpaši lepoties. Lāča mazmeita juriste un tulkotāja Ilze Lāce–Eglīte dzīvo un strādā Briselē, bet Iveta Feldmane veiksmīgi vadīja tirdzniecības parku „Alfa”, pēc tam iemantoja vēl plašāku popularitāti ar piedalīšanos šovā „Dejo ar zvaigzni”, kā arī šovu „Dziedi ar zvaigzni” un „Dejo ar zvaigzni 2” vadīšanu. Tagad Iveta kopā ar dzīvesbiedru Kasparu Feldmani darbojas ģimenes biznesā — ir zīmolvede un SPA spārna veidotāja „Dr. Feldmaņa privātklīnikā”.

Feldmanei divi bērni un vīrs

Viļa Lāča dēlam Jurim ir divi bērni — meita Iveta Feldmane no pirmās un dēls Jānis no otrās laulības. Iveta uzaugusi kopā ar savu pusbrāli — mammas otru atvasi, Latvijas vicečempionu rallijā Robertu Elbakjanu, kuru vienmēr uztvērusi kā savu lielo un gādīgo brāli.

Nu jau 19 gadus Iveta ir laimīgi precējusies ar plastikas ķirurgu un ortopēdu Kasparu Feldmani. Ar vīru Iveta iepazinusies 17 gadu vecumā. „Skolā notika diskotēka, uz kuru Kaspars ieradās pašā nobeigumā, jo bija atnācis pakaļ citai meitenei, manai klasesbiedrenei, lai viņu pavadītu,” par abu pirmo tikšanos kādā intervijā stāsta Feldmane. Ivetas un Kaspara ģimenē aug divi bērni — dēls Rihards (18) un meita Daniela (5).

Savulaik Feldmane absolvējusi Latvijas Mūzikas akadēmijas Teātra un kultūrizglītības fakultāti, iegūstot tautas teātra režisores diplomu. Ar panākumiem iestudējusi diplomdarba izrādi, taču pēc tam pievērsusies mārketingam. Feldmane strādājusi tirdzniecības centros „Dole” un „Mols”, vairākus gadus bijusi tirdzniecības parka „Alfa” direktore. „Mani saista darbs ar cilvēkiem, iespēja organizēt, ģenerēt idejas. Tas viss prasa radošu pieeju, un šiem pienākumiem ir ļoti liela līdzība ar to, ko dara režisors,” pamato Feldmane.

Vilim Lācim paticis dejot

Iveta Feldmane spriež, ka viņa no vectēva mantojusi radošo garu un mīlestību uz deju. „No vecāku un vecmāmiņas stāstītā varu teikt, ka Vilis Lācis bija ļoti talantīgs un inteliģents cilvēks. Esmu pārliecināta, ka arī manī iedzimta viņa radošā būtība,” uzskata mazmeita. Viņa apbrīno Viļa Lāča literāros darbus un spēcīgo radošo personību, turklāt vectēva daiļrade un gēni rosinājuši arī Feldmani uzrakstīt kādu daiļdarbu. „Bet kurš tad nav mēģinājis ko uzrakstīt!” smaida Iveta un atzīst, ka viņu ļoti interesē literatūra. Atšķirībā no vectēva savus garadarbus Feldmane publicēt nav mēģinājusi: tie glabājas pie viņas — atmiņai no pašas radošās un emocijām bagātās jaunības.

Starp citu, Vilim Lācim ļoti paticis arī dejot. Viņa biogrāfijā lasāms, ka 20. un 30. gados topošais rakstnieks bijis fiziski stalts vīrs ar spēcīgiem muskuļiem un dzelzs gribu. Pēc smaga strādnieka darba Lācis naktīs ne tikai rakstījis, bet arī gājis dejot. Viņš, tērpies Marijas ielas bodītē pirktā nocenotā uzvalkā, devies uz ballītēm un ar savu izskatu un uzvedību pat izpelnījies iesauku „Vecmīlgrāvja dendijs”.

Lāča mazmeita Iveta Feldmane, atzīst, ka viņas dejošanas talants bijis ierakstīts jau gēnos, un pieļauj, ka daļēji tas patiešām mantots no vectēva. „Es gan nezināju, ka arī manam vectēvam patika dejot, taču jūtu, ka vismaz daļu talanta dzirksts un radošo izpausmi esmu mantojusi no savas dzimtas,” domā viņa.

Sintija Lase, Foto no izdevniecības Rīgas viļņi arhīva un no grāmatas „Tautas rakstnieks Vilis Lācis”