Skumjāko nāvju TOP 5 latviešu seriālu vēsturē
Slavenības
2012. gada 18. marts, 06:43

Skumjāko nāvju TOP 5 latviešu seriālu vēsturē

Jauns.lv

Kopš televīzijā ienākuši pašmāju seriāli, daļu savas dzīves pavadām, smejoties vai raudot kopā ar to varoņiem. Visvairāk TV skatītāja dvēsele tiek satricināta brīdī, kad režisors iemīļotu varoni aizsūta mūžībā.

1. vieta – Marta, seriāls „UgunsGrēks”

2010. gada 9. jūnija vakarā TV3 seriāla „UgunsGrēks” sezonas noslēguma sērijas skatītājus ķēra šoks. Lai arī vismaz 10 000 seriāla fanu ar tālruņa starpniecību bija balsojuši, ka vēlas Martas un Leona kāzas, viņu laulību ceremonijā nogranda sprādziens un jaunais pāris nokrita zemē bez dzīvības pazīmēm.

Jaunās sezonas pirmā sērija augustā apstiprināja ļaunākās aizdomas — Marta no līgavas pušķī ievietotā spridzekļa bija mirusi, bet dzīvs palikušais Leons zaudējis redzi! Kaut gan scenāristi centās skatītāju ieintriģēt ar jaunu piesolījumu Leonam Elizabetes veidolā, aktrises Ditas Lūriņas–Eglienas atveidotais Martas tēls skatītāju atmiņās tik drīz neizgaisa. Seriāla fanus ilgi mocīja skumjas, īpaši, sekojot līdzi aizgājējas meitas Ievas gaitām. Visi bija neizpratnē — kāpēc Martai un Leonam, kas tik ilgi bija tiekušies pēc savas laimes, tā arī nebija lemts būt kopā? Un vēl ilgi skatītāju atmiņā dzīvoja skaistā pāra romantiskākie brīži, sākot ar pirmo skūpstu un beidzot ar vannošanos sveču gaismā.

2. vieta – Edgars, seriāls „Neprāta cena”

Vēl viens seriāla pāris, kuru šķīra nāve kāzu dienā, — LTV1 seriāla „Neprāta cena” Edgars un Marta! Lai arī Martas („UgunsGrēka” Martas priekšgājējas) sirds līdz galam nepiederēja mūziķa Mārtiņa Freimaņa atveidotajam Edgaram, viņš nebija pelnījis mirt… Taču aktrises Zanes Daudziņas varones Helēnas greizsirdība bija spēcīgāka par veselo saprātu.

Viesnīcā sagaidīdama jauno pāri atgriežamies no laulību ceremonijas, viņa no somiņas izvilka revolveri un izšāva, Martas vietā trāpīdama mīļotajam Edgaram… Kamēr cietums centās Helēnīti pāraudzināt, seriāla veidotāji konstatēja, ka bez Freimaņa seriālā ir visai garlaicīgi, izdomājot Edgara brāli Oto. Diemžēl no šā tēla skatītāji bija spiesti atvadīties līdz ar Mārtiņa aiziešanu mūžībā reālajā dzīvē.

„Tumsa” un Ella „Satīties, sapīties” – seriāla „Neprāta cena” tituldziesma

3. vieta – Juris, „Likteņa līdumnieki”

Kas gan viņam traucēja dzīvot? Saimniecība, zeme, skaista un izdarīga sieva un trīs dēli! Tā pie TV ekrāniem nesaprašanā palika LTV1 seriāla Likteņa līdumnieki skatītāji, mūžībā pavadot aktiera Armanda Reinfelda varoni Juri. Jaunais Nārbuļu saimnieks, par spīti šķietami daudzsološai dzīvei, nebija laimīgs. Ieskatījis kaislīgo un raganas spējām apveltīto kaimiņieni Eniju, Juris nespēja domāt ne par vienu citu sievieti. Tomēr tēvs viņu piespieda par sievu apņemt saimnieces godam atbilstošāko Ievu. Lai arī laulības dzīve Jurim dāvāja trīs mantiniekus, uzzinot, ka Enija izgājusi pie vīra, jaunais Nārbuļu saimnieks sev padarīja galu, pakaroties siena šķūnī… Vēl skumīgāku šo notikumu padarīja fakts, ka aizgājēju pirmais atrada paša dēls.

Armands Reinfelds (Juris)  seriālā „Likteņa līdumnieki”

4. vieta - Jēkabs Ozols, „Ilgais ceļš kāpās”

Dzīves laikā sadarījis daudz sliktu darbu, vecais Jēkabs Ozols (Eduards Pāvuls) tomēr izraisīja skatītāju līdzjūtību. Pārtikušu māju saimnieks un skaistas meitas tēvs savu dzīvi beidza kā mežabrālis Otrā pasaules kara izskaņā. Lai pasargātu meitu Martu no izrēķināšanās, viņš piekrita mežabrāļu spēles noteikumiem. Tomēr, nespēdams ar to sadzīvot, mežā pakārās. Līdzpārdzīvojot vecā Ozola liktenim, skatītāji vairāk gan raudāja par savas tautas likteni — to Latvijas pirmās brīvvalsts paaudzi, kas bija spiesta bēgt no savām pašu celtajām mājām un beigt dzīvi nabadzībā un izmisumā.

Eduards Pāvuls (Ozols) seriālā „Ilgais ceļš kāpās”

5. vieta – Rasa, „UgunsGrēks”

TV3 seriāla „UgunsGrēks” jaunā sezona atkal sākusies nežēlīgi — ar Rasas slepkavību! Loģiski domājot, neviens i paredzēt nevarēja šādu iznākumu — seriāla skatītāji arvien jutuši līdzi Rasai un vēlējuši viņai tikai labāko. Kā nu ne — meitene, kura cietusi no invaliditātes un vīrieša nodevības, bet kurai ir skaidra sirds un labi nodomi, taču pelnījusi pašu labāko jeb princi baltā zirgā Leona izskatā! Un nebūt ne bojāeju no varmākas rokas! Gan jāpiekrīt, ka scenārijs Rasu īpaši nelutinātu arī gadījumā, ja viņa paliktu dzīva. Zinām taču, ka Leons, lai arī nesen vēl pauda apņēmību vest savu kādreizējo medmāsiņu Rasu pie altāra, ne šo sievieti mīlēja līdz sirds dziļumiem, bet gan Elizabeti…

Vita Zvaigznīte/Foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva