foto: Publicitātes foto / Shutterstock
Pirmie soļi naudas pasaulē – kā mācīt bērnam rīkoties ar naudu prasmīgi?
Bizness un ekonomika
2024. gada 21. maijs, 17:46

Pirmie soļi naudas pasaulē – kā mācīt bērnam rīkoties ar naudu prasmīgi?

Sadarbības projekts

Viena no nozīmīgākajām prasmēm, kas cilvēkam jāapgūst dzīves laikā, ir naudas pārvaldīšana – pelnīšana, prātīga tērēšana un uzkrāšana. To, kā rīkoties ar naudu, vieglāk sākt apgūt jau agrā bērnībā, lai veidotu stabilus paradumus tālākai dzīvei. Mūsdienās, kad skaidra nauda tiek izmantota aizvien retāk, mācīt bērniem rīkoties ar savu naudu kļuvis pavisam citādāk nekā kādreiz. Neskatoties uz to, vecākiem aizvien ir ļoti nozīmīgi runāt ar bērnu par šiem jautājumiem, rādīt labu piemēru un palīdzēt spert pirmos soļus finanšu pasaulē, lai arī pieļautās kļūdas nekļūst par sūru mācību.

Pamatu pamats – vecāku piemērs

Bērni, kā zināms, ir ļoti vērīgi un daudz iemācās, atdarinot vecāku rīcību un uzvedību. Tieši tādēļ vērts pašus finanšu pratības pamatus pārrunāt jau agrā vecumā ģimenes lokā, jo bērnībā apgūtās mācības un iegūtie ieradumi lielā mērā nosaka to, kā ar naudu cilvēks tiks galā nākotnē un vai šīs attiecības ar naudu būs “veselīgas”. Nereti vecāki iedomājas runāt par finanšu jautājumiem tikai tad, kad bērns jau ir neapdomīgi rīkojies ar naudu, pamācot un aizrādot, tomēr ieteicams to darīt proaktīvi jau ikdienā, piemēram, izrunājot kabatas naudas piešķiršanas kārtību vai mācot veidot uzkrājumus.

Kā uzsver Luminor bankas finanšu eksperte Jekaterina Ziniča, pirmajām mācībām par naudu nebūt nav jābūt kam sarežģītam – labs sākums jau ir iespēja ikdienā vērot vecākus, piemēram, iepirkšanās laikā, kur viņi var nodemonstrēt gan budžeta un pirkumu plānošanu, gan vajadzību un vēlmju atšķiršanu. Tāpat ģimenes lokā var organizēt kopēju naudas uzkrājumu veidošanu kopīgiem mērķiem, sākot no kāda neliela kino apmeklējuma līdz pat ģimenes atvaļinājumam. Galvenais – runājiet par finansēm, iekļaujot bērnu šajos jautājumos atbilstoši viņa vecumam un rādiet labu piemēru.

Pirmie patstāvīgie soļi finanšu pasaulē – kabatas nauda

Kabatas nauda ir pirmie naudas līdzekļi, ar kuriem bērni iemācās rīkoties patstāvīgi, tāpēc svarīgi šo jautājumu rūpīgi apdomāt un kārtīgi izrunāt. Ar bērnu vajadzīgs skaidri izrunāt kabatas naudas apjomu un izsniegšanas regularitāti, un svarīgākais – pieturēties pie plāna. Regulāra kabatas nauda ir lieliska iespēja mācīt bērnam naudas vērtību un pārvaldību – pat, ja dažkārt bērns šo naudu iztērēs ļoti ātri un nesanāks neko uzkrāt, arī tā tiks iegūta laba mācība, un, iespējams, jau nākamajā nedēļā vai mēnesī bērrns rīkosies apdomīgāk. Te talkā var nākt arī dažādas aplikācijas viedtālrunī, piemēram, Bankaroo, kas ir gluži kā bērna pirmā virtuālā banka, kas var palīdzēt mācīties uzkrāt noteiktiem mērķiem un plānot budžetu.

Palīdziet mācīties krāt, izvirzot skaidru mērķi

Lai gan sākotnēji, saņemot pirmo kabatas naudu, bērns to visbiežāk iztērēs maziem pirkumiem, piemēram, dažādiem našķiem, tomēr nedaudz lielākā vecumā bērniem jau parādās vēlme un motivācija uzkrāt naudu jau nopietnākiem pirkumiem. Jauns divritenis, ar pulti vadāma automašīna vai jaunākais LEGO komplekts – lai kas būtu bērna mērķis, tā ir lieliska iespēja parādīt uzkrājumu veidošanas un budžeta plānošanas pamatus. Kopīgi izpētiet preces cenu, izvēlieties krāšanas veidu, piemēram, krājkasē vai bankas kontā, un izplānojiet, cik lielu daļu no kabatas naudas nepieciešams atlikt, lai vēlamajā laikā sakrātu vajadzīgo apjomu. Krāt nav viegli nevienā vecumā, bet, veidojot šo ieradumu jau bērnībā un atbalstot bērnu jauno iemaņu veidošanā, tas noteikti izdosies!

Bankas konts un maksājumu karte mūsdienu norēķinu apgūšanai

Lai gan tas var būt ļoti dažādi un individuāli, skolas vecuma sasniegšana ir labs brīdis, kad var apsvērt bērna bankas konta un pirmās maksājuma kartes izveidi. Tas ļauj bērnam sākt apgūt bezskaidras naudas pasauli, kas mūsdienās ir krietni populārāka par skaidru naudu. Tāpat pirmais bankas konts var palīdzēt bērnam turpināt attīstīt savu finanšu pratību – saņemt un uzkrāt kabatas naudu kontā, pārbaudīt un sekot līdzi naudas atlikumam, norēķināties ar karti un iemācīties izņemt skaidru naudu no bankomāta. Tādējādi bērns apgūst ne tikai jaunas finanšu prasmes, bet pakāpeniski mācās arī izmantot bankas sniegtos pakalpojumus – šīs prasmes noteikti noderēs turpmākajā dzīvē. Izmantojiet šo brīdi arī tam, lai pārrunātu ar bērnu finanšu drošības jautājumus, piemēram, internetbankas lietošanu un pirkumu veikšanu internetā, lai ieliktu stabilus pamatus drošākai nākotnei. Tāpat apspriediet arī digitālo maku lietošanu, ņemot vērā, ka arī jauniešu vidū mobilai telefons vai viedpulkstenis kļūst par arvien populārāks par fizisko karti. Turklāt digitālais maks var sniegt lielāko drošību gan vecākiem, gan bērniem, jo telefons bērnam vienmēr ir līdzi.

Iedvesmojiet pelnīt pašam

Bērnam paaugoties, varat palīdzēt viņam atrast kādas darba iespējas, lai nopelnītu pirmo algu un labāk izprastu naudas vērtību. Sākumā tam, protams, nav jābūt pilna laika algotam darbam – vasaras siltajos mēnešos bērns var lasīt ogas mežā un tās pārdot tirdziņos, palīdzēt kādā saimniecībā lauku darbos vai nopļaut zāli kaimiņu pagalmā, par to saņemot atlīdzību. Tā bērnam jau savlaicīgi radīsies izpratne par to, kā naudu nopelnīt un tas savukārt var veicināt viņu domāt par sava budžeta plānošanu, taupīgu tērēšanu un uzkrājumu veidošanu. Svarīgi ļaut bērnam pašam organizēt un vadīt savu darbu, vecākiem tikai sniedzot nepieciešamo atbalstu un padomu, kā arī rādot pozitīvu piemēru jau no dzīves pirmajiem gadiem.