foto: LETA
Ekonomikas ministrs: Ja tirgotāji neizbeigs likt lielāku uzcenojumu vietējai pārtikai, ierobežosim to ar likumu
Ekonomikas ministrs Viktors Valainis.
Bizness un ekonomika
2024. gada 4. aprīlis, 20:38

Ekonomikas ministrs: Ja tirgotāji neizbeigs likt lielāku uzcenojumu vietējai pārtikai, ierobežosim to ar likumu

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Situācija, kad Latvijā ražotiem pārtikas produktiem uzcenojums veikalos ir lielāks nekā importētajām precēm, ir nepieņemama. Tā ir iedzīvošanās uz vietējo uzņēmēju un patriotisko pircēju rēķina, TV24 raidījumā "Ziņu TOP" apgalvo ekonomikas ministrs Viktors Valainis (ZZS).

Kā norāda ministrs, pašlaik tiek strādāts, lai pircējus atpazītu un iegādātos vietējās izcelsmes pārtikas preces, bet ja tirgotāji to negodprātīgi izmanto un uzliek lielāku uzcenojumu Latvijā ražotiem produktiem, un šādu praksi neizbeigs, tiks domāts par likuma izmaiņām, lai ierobežotu uzcenojuma palielināšanu. "Ja vietējam produktam tiek uzlikts divkārt lielāks uzcenojums nekā ievestajiem ārvalstu produktiem, tā ir negodīga konkurence. Tātad mūsu ražotāji tiek spiesti uz ceļiem un no viņiem tiek izspiest vien ko no viņiem var izspiest," secina V. Valainis.

Vietējos ražojumus Latvijā uzceno vairāk nekā ievestu pārtiku

Jauns.lv jau rakstīja, ka Latvijā ražotām olām, kā arī zivju un gaļas produktiem valstī tiek piemērots vidēji lielāks uzcenojums nekā ārpus Latvijas ražotām precēm. Šīs nepilnības konstatētas mazumtirdzniecības piegādes ķēdes posmā.

Konkurences padome (KP) aicina iepircējus, tostarp arī mazumtirgotājus, neizmantot savu iepirkuma varu ļaunprātīgi, būt vērīgiem un nepārkāpt Negodīgas tirdzniecības prakses aizlieguma likumā (NTPAL) noteikto godīgo tirdzniecības praksi pret saviem piegādātājiem.

KP tirgus uzraudzībā konstatēja, ka Latvijā ražotai doktordesai, svaigam cālim un svaigām zivīm mazumtirdzniecības posmā tiek piemērots vidēji augstāks uzcenojums nekā ārpus Latvijas ražotām līdzvērtīgām precēm.