foto: AFP/Scanpix
Eiropa sāk cīņu pret ātro modi: aizliegs iznīcināt nepārdotos apģērbus un apavus
Ātrās modes ietekme uz vidi kļuvusi par milzīgu problēmu visā pasaulē. Attēlā - sieviete meklē lietotas drēbes Atakamas tuksnesī Čīlē.
Bizness un ekonomika
2023. gada 7. decembris, 07:11

Eiropa sāk cīņu pret ātro modi: aizliegs iznīcināt nepārdotos apģērbus un apavus

Asnate Baņģiere

Jauns.lv

Eiropas Parlaments un ES dalībvalstis otrdien paziņojušas par jauniem noteikumiem, tostarp aizliegumu iznīcināt nepārdotas drēbes, lai cīnītos pret ātro modi un samazinātu atkritumu daudzumu, vēstī Vācijas starptautiskā raidorganizācija "Deutsche Welle".

Jaunajos noteikumos, kurus Eiropas Komisija pirmo reizi ierosināja pagājušajā gadā, noteiktas stingrākas prasības, lai nodrošinātu, ka izstrādājumi kalpo ilgāk, ir vieglāk labojami un pārstrādājami. 

Likums aizliedz iznīcināt nepārdotus tekstilizstrādājumus un apavus. To sāks piemērot divus gadus pēc stāšanās spēkā. Tomēr vidēja lieluma uzņēmumiem uz sešiem gadiem tiks piemērots izņēmums, savukārt uz maziem uzņēmumiem šis aizliegums vispār neattieksies.

Brisele cenšas risināt tekstilizstrādājumu patēriņa problēmu Eiropā, kam ir ceturtā lielākā ietekme uz vidi un klimata pārmaiņām pēc pārtikas, mājokļa un transporta.

Komisijai būs arī pilnvaras piemērot aizliegumu ne tikai apģērbiem un apaviem, bet arī citiem nepārdotajiem izstrādājumiem.

"Ir pienācis laiks izbeigt modeli "paņem, uztaisi, izmet", kas ir kaitīgs mūsu planētai, veselībai un ekonomikai," sacīja EP deputāte Alesandra Moreti, kura ierosināja šo tiesību aktu Parlamentā. "Jaunie produkti tiks ražoti tā, lai no tiem labumu gūtu ikviens, lai saudzētu mūsu planētu un aizsargātu vidi," viņa piebilda. 

Likumā tiks noteiktas arī īpašas prasības būtiskām patēriņa precēm, lai nodrošinātu to ilgmūžību. Priekšroka tiks dota precēm ar lielu ietekmi uz vidi, tostarp apģērbiem, mēbelēm, matračiem un elektroprecēm. 

Turklāt preces būs jāpārdod ar digitālu preces pasi, kas varētu būt QR kods, lai palīdzētu patērētājiem pieņemt pārdomātus lēmumus par pirkumu.

Saskaņā ar jaunajiem noteikumiem lielajiem uzņēmumiem katru gadu būs arī jāziņo par to, cik daudz savas produkcijas tie ir izmetuši, un jānorāda iemesli, kāpēc tie to ir darījuši. ES cer, ka tas mudinās uzņēmumus atteikties no šādas prakses.