Tiešām? Šis iecienītais produkts var kļūt par deficītu?
Foto: Shutterstock
Bizness un ekonomika
2023. gada 2. oktobris, 07:33

Tiešām? Šis iecienītais produkts var kļūt par deficītu?

Jauns.lv

Vai klimata pārmaiņas var ietekmēt ne tikai mūsu ikdienu, bet arī kaut ko ļoti tradicionālu, piemēram, Līgo svētkus? Izrādās, var — un vistiešākā veidā, izraisot kāda svētkos ierasta produkta deficītu.

Turpmākā temperatūras paaugstināšanās globālās sasilšanas dēļ jau tuvāko 30 gadu laikā samazinās miežu ražu un pasliktinās apiņu kvalitāti, brīdina Japānas alusdarītavas “Asahi” prezidents Acuši Kacuki. “Kaut gan karstākā laikā alus patēriņš var palielināties un mums radīt iespējas, klimata pārmaiņām būs nopietna ietekme. Pastāv risks, ka mēs varētu nespēt saražot pietiekamu alus daudzumu,” Kacuki teikto citē “Financial Times”.

Piemēram, Francijā vasaras miežu raža līdz 2050. gadam var samazināties par 18 procentiem, bet Polijā — par 15 procentiem, ja piepildīsies ANO vissliktākā prognoze, un pasaule sasils vēl par četriem grādiem. Savukārt Čehijā, kas ir trešā lielākā apiņu audzētāja, šī kritiski svarīgā produkta kvalitāte samazinātos par 25 procentiem. Tas viss kopā izraisītu alus deficītu visā pasaulē, brīdina Kacuki.

Ja pasaules temperatūra paaugstinātos tikai par diviem grādiem, raža Francijā un Polijā samazinātos attiecīgi par 10 un 9 procentiem, bet Čehijā apiņu kvalitāte samazinātos par 13 procentiem.

Globālā sasilšana ir būtiski ietekmējusi miežu cenas, vēl vairāk nekā Krievijas invāzija Ukrainā. Nestabilie laikapstākļi pēdējo gadu laikā jau ietekmējusi miežu ražu, tādējādi 2022. gadā Eiropā rekordaugstu palielinājās iesala un alus miežu cenas, un tas savukārt izraisījis spiedienu uz alus darītājiem, liekot investēt reģeneratīvajā lauksaimniecībā, lai augi kļūtu izturīgāki pret ekstremāliem vides apstākļiem. Kaut gan miežu cenas ir nedaudz stabilizējušās, šī gada ražas cena tik un tā par 106 dolāriem tonnā pārsniedz iepriekšējo gadu vidējo rādītāju.