foto: Pixabay.com
Nekad tā nedariet: visstulbākie tūristu izgājieni ārzemēs
Spāņu kāpnes Romā.
Tūrisms
2023. gada 6. maijs, 07:52

Nekad tā nedariet: visstulbākie tūristu izgājieni ārzemēs

Jauns.lv

Arvien biežāk tūristi nonāk ziņu slejās, izdarot dažādus muļķīgus gājienus. Uz atvaļinājumu sezonas tuvošanās fona "The Independent" sastādījis pēdējo gadu stulbāko ārzemju tūristu izgājienu sarakstu. Izrādās, nebūt ne katrs ceļotājs zina, kā pareizi uzvesties ārzemēs.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

1. Kailfoto svētvietās. Dzenoties pēc skaistiem foto soctīkliem, ne mazums ceļotāju pilnīgi nedomā par to, ka ar savu rīcību viņi varētu aizvainot vietējos iedzīvotājus. Īpaši, ja viņi iedomātos nofotografēties bez apģērba svētajās lokācijās – un tas ir diezgan izplatīts pārkāpums.

Pēdējā gada laikā uzreiz divi Krievijas pilsoņi, kas apmetušies Bali Indonēzijā, deportēti pēc atklātu fotogrāfiju uzņemšanas. Kāda krieviete nofotografējusies pie Banjana koka – kas vietējiem ir svēts. Nekas neparedzēja nelaimi, līdz pēc kāda laika kāds vietējais iedzīvotājs uzdūrās viņas "Instagram" foto. Foto acumirklī izraisīja Bali sabiedrības rezonansi. Rezultātā policija sameklēja pārkāpēju – viņa izdzēsa visus foto un mēģināja attaisnoties, taču viņu tas situāciju neglāba.

"Atgriezieties savā zemē, ja nevarat cienīt mūsu tradīcijas un kultūru," rakstīja kāds Indonēzijas iedzīvotājs.

Līdzīgi 2023. gada pavasarī ar Bali deportēja Krievijas blogeri, kurš kailfoto uzņēma uz svētā Agunga kalna fona – galarezultātā viņš arī tika deportēts, neraugoties uz visiem centieniem attaisnoties.

2. Muzeja eksponātu bojāšana. Daži tūristi to dara nejauši aiz neuzmanības, bet ir tādi, kas vandalisma aktu veic pilnīgi apzināti.

Pagājušā gada nogalē ASV pilsonis tika arestēts Vatikānā pēc tam, kad viņš "Chiaramonti" muzejā sadauzīja romiešu skulptūru. Vīrietis kļuva nikns pēc tam, kad viņam bija atteikts lūgums tikties ar Romas pāvestu, tāpēc viņš paķēra vienu krūšutēlu un nometa to uz grīdas. Lai gan statuja nav nopietni cietusi, remonta izmaksas tiek lēstas ap 15 tūkstošiem eiro. Tiek ziņots, ka vīrietim uzrādīta apsūdzība par zaudējumu nodarīšanu pastiprinošos apstākļos.

2020. gadā kāds austriešu tūrists nejauši salauza kāju pirkstus 200 gadus vecai statujai, mēģinot uzņemt foto. Vīrietis nolēmis atlaisties līdzās skulptūrai "Venus Victorious" muzejā Possagno pilsētā Itālijas ziemeļaustrumos. Kadros no videonovērošanas kamerām bija redzams, kā viņš pamanījis bojājumu, taču nevienam neko neteica un steidzās prom.

3. Elektroskrejriteņi aizliegtās vietās. Amerikāņu tūristei uz mūžu aizliedza apmeklēt slavenās Spāņu kāpnes Romā pēc tam, kad viņa un viņas draugs bija nodarījuši apskates objektiem 26 tūkstošus dolāru lielus zaudējumus, sabojājot to ar elektroskūteri. Kāds garāmgājējs video nofilmējis, kā pāris sākumā mēģinājis novilkt smagos skrejriteņus lejā pa kāpnēm, taču ceļa vidū viņi droši vien noguruši un vienkārši nogrūduši tos lejā pa kāpnēm.

4. Smilšu zādzība no pludmales. 2021. gadā vairākiem desmitiem tūristu piemērots naudas sods līdz 3 tūkstošiem eiro par smilšu zādzību no Sardīnijas pludmalēm. Aktīvistu grupa lēš, ka no šejienes 2021. gadā izvesto smilšu daudzums bija aptuveni sešas tonnas, lai gan Sardīnijas smilšu, oļu un gliemežvāku tirdzniecība tika pasludināta par nelikumīgu jau 2017. gadā.

5. Sērfošana pilsētas kanālos. 2022. gadā divi tūristi, kas nofilmēja sērfošanu gar Venēcijas kanāliem, tika sodīti ar lielu naudas sodu. Šīs izdarības kadri plaši izplatījušies sociālajos tīklos, izraisot vietējo iedzīvotāju dusmas. Pilsētas mērs Luidži Brugnaro ir tik ļoti sadusmojies, ka faktiski sācis pāra medības, piedāvājot vakariņas visiem, kas palīdzēs viņus atrast. Pēc dažām stundām viņš paziņoja, ka sērferu personība ir noskaidrota un viņu dēļi 25 tūkstošu eiro vērtībā konfiscēti.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

6. Dārglietu kontrabanda. 2017. gadā brits tika arestēts Bodrumas lidostā aizdomās par "Turcijas artefaktu atklāšanu bez varas iestāžu informēšanas". Vīrietis snorkelinga laikā atrada 13 zelta monētas un mēģināja tās aizvest mājās kā suvenīru, taču tika aizturēts.

7. Ceļojums uz bīstamākajām vietām uz Zemes "izklaides pēc". Nesen "adrenalīna tūristu" Mailzu Rutledžu un vēl divus vīriešus aizturēja talibi. Un, ja diviem citiem vīriešiem bija likumīgi iemesli uzturēties valstī, tad Rutledžam vienkārši patīk doties uz bīstamākajām vietām uz Zemes izklaides pēc, nesen arī paviesojoties Dienvidsudānā un Ukrainā. Zīmīgi, ka Rutledžs jau reiz tika evakuēts no Afganistānas talibu varas pārņemšanas laikā 2021. gadā.