Rodas sala – interesantākie apskates objekti un skaistākās pludmales
Tūrisms
2023. gada 17. aprīlis, 11:01

Rodas sala – interesantākie apskates objekti un skaistākās pludmales

Reklāmas projekts

Viena lielākajām Grieķijas salām, Egejas jūras un Vidusjūras apskalotā Rodas sala, ir populārs ceļojumu galamērķis siltā klimata, skaisto pludmaļu un senatnes pieminekļu dēļ. Lasi tālāk un uzzini, kuri ir salas interesantākie apskates objekti un brīnišķīgākās pludmales!

Rodas sala jeb Saules sala

Šī skaistā sala nereti tiek dēvēta par Saules salu – ne vien tādēļ, ka te 300 dienas gadā spīd saule, bet arī tāpēc, ka salas aizbildnis ir sengrieķu saules dievs Hēlijs. Viens no senās pasaules septiņiem brīnumiem bija par godu šim dievam uzceltā milzu statuja, Rodas koloss, kas gan diemžēl līdz mūsu dienām nav saglabājusies.

Rodas sala – apraksts: trešā lielākā Grieķijas sala, atrodas netālu no Turcijas krastiem. Salas ziemeļu galā atrodas tās lielākā pilsēta Roda. Salas centrālā daļa ir kalnaina, savukārt garā krasta līnija nodrošina lielu skaitu brīnišķīgu pludmaļu. Rietumu piekraste ir vējaināka un viļņaināka, piemērota sērfošana, savukārt austrumos – mierīgāka.

Salas tūrisma sezona ilgst no aprīļa līdz novembra beigām. Ceļojumi uz Rodas salu ieteicamāki pavasara pusē, no marta līdz jūnijam, un rudenī – oktobrī un novembrī, kad temperatūra ir patīkami silta. Vasaras mēnešos tā ir izteikti karsta, īpaši salas dienvidaustrumos.

Rodas sala piedāvā virkni dažādu kūrortu – ir aktīvāki kūrorti ar aizrautīgu naktsdzīvi (Linda, Faliraki), ir mazi gleznaini ciematiņi ar senatnes pieminekļiem (Jalisos), ir pludmales aktīvā ūdenssporta cienītājiem (Fanesa, Iksija), klusi un omulīgi ģimenēm piemēroti kūrorti (Kaliteja, Kolimbija) vai mākslinieciski un gleznaini ciemati (Lahania).

Ko darīt Rodas salā – noderīgi ieteikumi

Roda izsenis bijusi svarīgs Vidusjūras tirdzniecības punkts – to vēlējušies iekarot teju visi, krustnešus ieskaitot. Tāpēc salā ir daudz interesantu vēsturisku apskates objektu, kas patīkami dažādo iespējas pavadīt laiku. Turpinājumā – par dažiem objektiem, ko salā noteikti vērts apmeklēt!

Rodas pilsēta

Salas centrs un lielākā osta – gleznaina pilsēta, kuras vecpilsēta iekļauta UNESCO kultūras mantojuma sarakstā. Arhitektūrā manāmas gan romiešu un bizantiešu, gan krustnešu, turku un itāļu pēdas. Attīstītā tūrisma infrastruktūra ļaus baudīt pilsētas skatus un parkus, kā arī jūru un gardus ēdienus.

Kamīra – Rodas Pompeji

Salas rietumu daļā esošā Kamīra ir viena no trim senajām Rodas pilsētām. Savulaik to izpostīja zemestrīce, bet jau 19. gadsimtā pilsētā tika sākti plaši izrakumi. To atklātie senatnes pieminekļi radījušis šīs vietas iesauku – Rodas Pompeji.

Tauriņu ieleja

Viens no skaistākajiem apskates objektiem, ko piedāvā gleznainu skatu pārpilnā Rodas sala. Šai ielejā, kurā aug priežu un sveķaino stiraku koku meži, no jūnija vidus līdz pat septembrim lidinās neskaitāmi daudz tauriņu.

Pefkos pludmale

Kaut arī ceļojums uz Rodas salu piedāvā iespēju izvēlēties kādu no populārajām kūrortvietām un pludmalēm, jārēķinās, ka tur būs daudz ļaužu. Ja gribas baudīt ko mierīgāku, iespējams izvēlēties skaisto, zīdaini smilšaino Pefkos pludmali.

Prasonisi zemesrags un pludmale

Salas dienvidu galā esošais Prasonisi zemesrags piedāvā ekskluzīvu iespēju redzēt vienā pusē Egejas jūru, bet otrā – Vidusjūru. Pirmā ir tumšāki zila, savukārt otrā – tirkīza toņos. Interesanti, ka Prasonisi jeb “Zaļā sala” patiešām reizēm mēdz būt sala – ziemā, kad ūdens līmenis augstāks. Lieliska vieta aktīvā ūdenssporta cienītājiem.

Sv. Pāvila pludmale

Netālu no Lindas esošā svētā Pāvila pludmale nereti tiek dēvēta par skaistāko Rodas pludmali – to veido divi nelieli līči ar tirkīzzilu, dzidru ūdeni.

Rodas sala – ceļojums, kura skaistās ainas vēl ilgi paliks atmiņā

Visus gleznainos ciematiņus, klosterus, akropoles, avotus un pludmales, ko piedāvā Rodas sala, nav iespējams uzskaitīt – šīs salas skaistums paliek prātā uz ļoti ilgu laiku, mudinot atgriezties.

Kas jāņem vērā, dodoties turp? Vispirms jāizvēlas piemērots laiks (maigāks vai karstāks), jāizraugās kūrorts (skaļām ballītēm, kaitošanai vai mierīgai atpūtai). Jārēķinās, ka populārākajās vietās ir daudz tūristu. Un visbeidzot – nepiemirsti par siestu: pēcpusdienās visi atpūšas un slēgtas ir pat bankas.