foto: Valsts nekustamie īpašumi
Izsolīs Īles sanatoriju
Īles sanatorija
Bizness un ekonomika
2023. gada 24. janvāris, 14:17

Izsolīs Īles sanatoriju

Jauns.lv

VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) informē portālu Jauns.lv, ka valdība apstiprinājusi nekustamā īpašuma “Īles sanatorija”, Īles pagastā, Dobeles novadā, virzīšanu atsavināšanai. Īpašumā ar kopējo platību 23 hektāri ietilpst arī meža zeme 14,4 hektāru platībā un 22 būves.

"Nekustamais īpašums nav nepieciešams valsts pārvaldes funkciju veikšanai, un pēdējo trīs gadu laikā tā uzturēšana valstij radījusi zaudējumus apmēram 19,5 tūkstošu eiro apmērā," norāda VNĪ. 

Izsoles sākuma cena tiks noteikta līdz februāra beigām, un izsoli plānots izsludināt jau šī gada martā, atklāj VNĪ valdes loceklis Andris Vārna.

Nekustamo īpašumu “Īles sanatorija” no 2007. līdz 2014. gada maijam pārvaldīja Labklājības ministrija. Īpašumu ilgstoši lietoja ministrijas pakļautības iestāde valsts sociālās aprūpes centrs “Īle”, sniedzot sociālās rehabilitācijas pakalpojumus cilvēkiem ar smagiem garīga rakstura traucējumiem.

VNĪ pārvaldībā īpašums nonāca 2014. gada 30. maijā, kad Labklājības ministrija to nodeva Finanšu ministrijas valdījumā, jo tas vairs netika izmantots aprūpes centra funkciju veikšanai.

Pārņemot nekustamo īpašumu savā pārvaldībā, VNĪ konstatēja, ka ir nepieciešams sakārtot nekustamā īpašuma sastāvu, kā arī tā sastāvā ietilpa meža zeme, tādējādi to nevarēja virzīt - pārdošanai Meža likumā noteikto ierobežojumu dēļ.

Pēc īpašuma pārņemšanas tam tika meklēts ilgtermiņa nomnieks, nosakot maksimāli ilgāko nomas termiņu – 30 gadi un pienākumu veikt kapitālieguldījumus. Tomēr nekustamajam īpašumam netika rasts nomnieks. 

Nekustamā īpašuma sastāvā ietilpst valsts un vietējās nozīmes kultūras pieminekļi, kuru apsaimniekošanu VNĪ turpinās nodrošināt līdz veiksmīgas izsoles noslēgšanai.