Kāds ir drošs interneta veikals?
Bizness un ekonomika
2022. gada 6. jūnijs, 07:00

Kāds ir drošs interneta veikals?

Reklāmas projekts

Jauns.lv

Iepirkšanās interneta veikalos jau ir kļuvusi par daļu no mūsu ikdienas, bet tas nenozīmē, ka varam zaudēt uzmanību, izvērtējot, kurām interneta platformām uzticēt savu naudu un datus. Krāpnieki darbojas īpaši aktīvi gan veidojot viltus lapas eksistējošiem e-veikaliem, gan tieši uzbrūkot interneta veikaliem, mēģinot uzlauzt un iegūt klientu datu bāzes. Universālā maksājumu pieņemšanas risinājuma Klix ekspertu komanda ir sagatavojusi ieskatu droša interneta veikala pamatprincipos, kas noderēs gan e-komercijas tirgotājiem, gan pircējiem.

Kā izskatās drošs un ērts e-veikals

Iedzīvotāji, kas vismaz reizi mēnesī iepērkas internetā, kā biežākos  ”pamestā groza” iemeslus norāda: produktu aprakstu trūkumu, neprofesionālu mājas lapas dizainu un gramatikas kļūdas, kā arī faktu, ka trūkst publisko atsauksmju un informācijas par uzņēmumu. Tāpat interneta pircēji par svarīgu šķērsli pirkuma pabeigšanai e-veikalā norāda ierobežotas apmaksas iespējas – e-veikals piedāvā tikai veikt apmaksu ar viena veida norēķinu metodi (piemēram, ievadot maksājumu kartes datus, PayPal utt.).

E-komercijas tirgotājam jārūpējas par to, lai tirgošanās vietne ne tikai atstātu labu vizuālo iespaidu, bet arī nodrošinātu drošu, un ne mazāk svarīgi – ērtu pirkuma apmaksas pieredzi. Apmaksa ar karti, ievadot kartes datus, maksājums ar internetbankas saiti jeb banklink, rēķina izrakstīšana juridiskām personām – tas jau ir standarts, ko sagaida pircēji, tomēr līdz šim vairāku maksājumu veidu ieviešana mājas lapā sagādāja papildu izmaksas un galvas sāpes tirgotājam. Piemēram, lai sniegtu pircējiem iespēju maksāt ar bankas internetbanku (banklink, multilink), ar katru atsevišķi bija jāslēdz līgums. Par laimi, digitālo risinājumu iespējas ir attīstījušās un tagad ir iespējams ar vienu integrāciju ieviest veikalā visu populārāko banku un karšu maksājumu iespējas. Piemēram, Klix šo laikietilpīgo procesu atrisina ar Klix Pay jeb MultiLink internetbanku un karšu maksājumiem. Interneta veikalā integrācija jāveic tikai vienreiz, un spraudņa jeb plug-in instalēšanas procesu iespējams izdarīt gandrīz tūlītēji, ja e-veikals izmanto kādu no lielajām e-komercijas platformām. Savukārt individuāli izstrādātām mājaslapām integrāciju iespējams veikt ātri, izmantojot API.

Drošs e-veikals zina, kā nosargāt klientu datus

Lielāki vai mazāki kiberuzbrukumi uzņēmumiem notiek katru dienu, un datu zādzības izmaksas ir pārāk augstas, lai šo draudu neuztvertu nopietni. Līdz ar to ir nepieciešams pienācīgi aizsargāt gan savu mājaslapu, kurā tiek apkopoti klientu dati, gan iekšējās datu bāzes un e-pastu kontus.

Interneta veikalos datu aizsardzība ir īpaši svarīga, jo šobrīd vairums interneta veikalu pieprasa ievadīt klienta privātos datus savā mājaslapā, lai veiktu pirkumu un pircēja profila reģistrāciju. Tas nozīmē, ka datu noplūdes gadījumā klienta dati – e-pasts, internetveikalā izveidotā profila parole, telefona numurs, iespējams, arī personas kods, var nonākt krāpnieku rokās. Krāpnieki tālāk ar e-pastu un paroli var mēģināt piekļūt citiem klienta kontiem, jo liela daļa cilvēku izmanto vienu paroli visur.   Ar šo paroli viņi pārņem kontrolē e-pasta kontu, kurā noskaidro, kuras bankas klients ir konkrētais cilvēks. Ieguvuši šo informāciju, viņi var tālāk veikt viltus zvanus un pārliecināt nodot internetbankas lietotājvārdu, kā arī apstiprināt noziedznieku pieslēgšanos mobilajā lietotnē. 

Līdz ar to ir nepieciešams izdarīt izvēli – glabāt klientu datus pašiem vai uzticēt citam. Lai atvieglotu uzņēmējam ikdienas izaicinājumus, Klix ir atrisinājis problēmu ar klientu datu glabāšanu. Risinājuma pamātā ir Klix lietotne, ko savā viedierīcē instalē pircējs un tajā reģistrējas. Otrā pusē ir tirgotājs, kas savā interneta veikalā ir integrējis Klix – universālo tiešsaistes maksājumu pieņemšanas risinājumu. Klienti pirkumus apstiprina lietotnē, līdz ar to e-veikala klientiem nav jāievada savi dati.   

Pircējiem jābūt īpaši uzmanīgiem 

Krāpnieku un kibernoziedzinieku dēļ pircējiem šobrīd ir jābūt īpaši vērīgiem. Pirmais solis ir izveidot drošas paroles, kas katrā kontā atšķiras, un tās regulāri mainīt. Vēl viens drošības iespējamais risinājums – izmantot divu faktoru pieslēgšanos biežāk izmantotajos kontos, piemēram, Gmail, Facebook, Amazon utt. Mirklī, kad tiks mēģināts pieslēgties no citas ierīces vai pārlūka, savā telefonā saņemsiet aicinājumu apstiprināt – vai arī saņemsiet SMS. Tā ir iespējams kontrolēt, vai kontam nav piekļuvusi kāda cita persona.   

Lai pasargātu savus datus, aicinām izmantot drošus interneta veikalus vai iepirkties veikalos, kas izmanto bankas līmeņa drošības risinājumus, piemēram, Klix lietotni, ar ko norēķināties iespējams jau vairāk nekā 500 interneta veikalos Baltijā. 

Katrai kartei, ar ko norēķināties interneta veikalos, ir iespējams iestatīt reģionus, kuros ar to var samaksāt. Ja neplānojat veikt pirkumus ārpus Eiropas vai Baltijas reģiona, iespējams to atsevišķi norādīt interneta bankā vai mobilajā lietotnē.  

Uzzini vairāk par Klix https://klix.app/.    

Reklāmas raksts tapis sadarbībā ar Klix