Bizness un ekonomika
2022. gada 20. maijs, 07:20

Ķīnā ražotu tējkannu reklamē kā Ukrainas preci

"Likums un Taisnība"

Uzņēmēji aicina iegādāties ukraiņu preces, tādējādi atbalstot viņus kara laikā. Arī interneta veikals 220.lv savā mājaslapā izveidojis speciālu sadaļu ar Ukrainas precēm. Tikai kāda “Likuma un Taisnības” lasītāja “iegrābusies” – Ukrainā ražotas tējkannas vietā viņa nopirkusi Ķīnas ražojumu.

“Cēlu jūtu vadīta, 220.lv nopirku it kā Ukrainā ražotu elektrisko tējkannu. Kad tā pienāca, atklājās, ka nav nekāds Made in Ukraine. Pircējus ķer uz šā brīža trendu. Ļoti neglīti! Izrādījās, ka tā ražota Ķīnā, līdz ar to pircēji negribot atbalsta Kremļa draugus, nevis Ukrainu. Esmu ļoti vīlusies!” saka Anda.

Tik tiešām, uz keramiskā tējkannas “Maestro MR-066” ir uzraksts Made in P.R.C. – ražots ĶTR, proti, Ķīnas Tautas Republikā.  "Likums un Taisnība" pārliecinājās, ka veikala mājaslapā vēl maija sākumā pie šīs tējkannas bija norāde “Prece ir ražota Ukrainā”.

foto: ekrānuzņēmums no 220.lv
Ķīnā ražotu tējkannu "Maestro" vēl pavisam nesen tirgoja kā preci no Ukrainas. Tagad no interneta lapas nozudis zili dzeltenais karogs.

Pēc tam, kad žurnāls sāka interesēties, cik patiesa ir šī informācija, no reklāmas drīz vien pazuda piebilde Ukrainas karoga krāsās. Pašlaik šī tējkanna jau tiek pārdota bez ražotājvalsts norādes (norādīta tikai preču zīme).

Kā šādu situāciju komentē pats tirgotājs un Patērētāju tiesību aizsardzības centrs, lasiet žurnāla “Likums un Taisnība” jaunākajā numurā. Lasiet arī par nodokļiem no balvām, spiegu prāvām Latvijā, kā par vienu dienu slimnīcā var prasīt 2356 eiro, ko īsti nozīmē “Tax Free” un vai tiešām var atgūt naudu par šādiem pirkumiem.