foto: LETA
Ražošanu pārtrauc smagā situācijā nonākušais piena pārstrādes uzņēmums "Elpa"
SIA "Elpa" valdes priekšsēdētājs Gundars Sisenis
Bizness un ekonomika
2022. gada 13. maijs, 13:41

Ražošanu pārtrauc smagā situācijā nonākušais piena pārstrādes uzņēmums "Elpa"

Jauns.lv / LETA

Piena pārstrādes uzņēmums SIA "Elpa" uz nenoteiktu laiku pārtraucis ražošanu, atklāja kompānijas valdes priekšsēdētājs Gundars Sisenis.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Pašlaik nav zināms, vai kompānija spēs atjaunot darbību.

Sisenis norādīja, ka darbību kompānijai nācās pārtraukt saistībā ar pieaugušajām cenām energoresursiem, izejvielām ražošanai, kā arī palīgmateriāliem, piemēram, ražošanas līdzekļiem, kuru cena būtiski pieaugusi, kopš tos vairs nevar iegādāties no Baltkrievijas.

"Elpa" valdes priekšsēdētājs pauda, ka kompānija ir spējusi realizēt visu līdz šim saražoto produkciju, tādējādi nekas nav bijis jāizmet ārā.

Sisenis atzīmēja, ka uzņēmumā strādā apmēram 30 darbinieku, no kuriem daļa jau uzrakstījuši atlūgumus. Uzņēmumam finansiālu iemeslu dēļ nav izdevies izmaksāt darbiniekiem algas.

"Elpa" valdes priekšsēdētājs skaidroja, ka pieaugušo izmaksu dēļ kompānijai ir nācies paaugstināt produkcijas cenas, tomēr tās vairs veikalos nav konkurētspējīgas. Sisenis uzsvēra, ka šajā ziņā Latvijas piena pārstrādes uzņēmumi, no kuriem, pēc viņa teiktā, lielākā daļa 2022.gadā strādā ar zaudējumiem, nespēj konkurēt, piemēram, ar Polijas uzņēmumu ražoto sortimentu, kura izmaksas ir krietni zemākas.

Sisenis skaidroja, ka par spīti uzsaukumiem no valsts puses, ka pašlaik būtu nepieciešams pirkt Latvijas produkciju, lai atbalstītu vietējos uzņēmējus, cilvēku izvēle iegādāties importa preces ir saprotama, ņemot vērā vispārējo cenu kāpumu.

"Elpa" valdes priekšsēdētājs īpaši kritizēja valsts nespēju sniegt atbalstu šajā laikā, norādot, ka iepriekš Covid-19 ierobežojumu dēļ tikusi samazināta cilvēku pirktspēja veikalos, tomēr tas nekādā veidā nav ticis kompensēts no valsts puses. Pēc Siseņa teiktā, valsts ir solījusi pārstrādes uzņēmumiem finansiālu atbalstu, tomēr tas vēl vismaz pagaidām nav saņemts.

Vienlaikus arī Sisenis kritizēja ierēdņu nespēju identificēt, ka tieši uzņēmēji ir tie, kas balsta valsts ekonomiku, uzskatot, ka Latvija šajā ziņā ir zaudējusi "pašapziņu".

"Elpa" valdes priekšsēdētājs norādīja, ka kompānija darbojās 29 gadus, šajā laikā nodokļos Latvijas valstij nomaksājot apmēram sešus miljonus eiro.

Kā liecina informācija "Firmas.lv", kompānijai 11.maijā bija Valsts ieņēmumu dienesta (VID) administrēto nodokļu parāds 152 140 eiro apmērā. Tāpat kompānijai ir divas aktīvas komercķīlas kopumā 720 000 eiro apmērā.

"Elpa" apgrozījums 2020.gadā bija 2,974 miljoni eiro, bet peļņa - 5873 eiro. Finanšu dati par 2021.gadu vēl nav publiskoti. Kompānija reģistrēta 1993.gadā, un tās pamatkapitāls ir 85 910 eiro. Uzņēmums pieder Laimonim Balčum (18,18%), Sisenim (17,77%), Mārītei Stoļarovai (16,94%), Viesturam Grasmanim (16,12%), Mārai Rundei-Pīrsonei (12,4%), Ritvaram Rogam (10,33%), Tatjanai Brūverei (6,2%), Montai Alkšarei (1,65%) un Jānim Kalniņam (0,41%).

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās