foto: unsplash.com
"Latvenergo" vēja parku projektos plāno investēt miljardu eiro
Bizness un ekonomika
2022. gada 10. marts, 08:47

"Latvenergo" vēja parku projektos plāno investēt miljardu eiro

Jauns.lv / LETA

AS "Latvenergo" investīciju apmērs vēja parku projektos varētu sasniegt vienu miljardu eiro, intervijā aģentūrai LETA teica "Latvenergo" valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Čakste.

Viņš uzsvēra, ka tas ir ļoti nozīmīgs projekts Latvijas tautsaimniecībai, jo ļoti liela daļa no šīs naudas būs būvniecībai. 

Čakste skaidroja, ka vēja parkiem ir nepieciešami labi ceļi, infrastruktūra, tādēļ liela daļa šīs naudas nonāks pie Latvijas būvniekiem. 

Papildus tam "Latvenergo" mēģinās piesaistīt augsto tehnoloģiju uzņēmumus, kas varētu kļūt par daļu no šī projekta gan būvniecības, gan pēc tam apkalpošanas stadijā. "Piemēram, vēja ģeneratoru apkopi un tīrīšanu varētu veikt ar droniem," stāstīja Čakste, uzsverot, ka, viņaprāt, šis būs ļoti nozīmīgs projekts ne tikai "Latvenergo", bet arī tautsaimniecībai kopumā.

Tāpat ar vēja parku projektiem "Latvenergo" atbalstīšot pašvaldības, pēc tirgus principiem maksājot par zemi. "Kopējais ieguvums sabiedrībai būs maksimāli iespējamais," apgalvoja Čakste.

Viņš stāstīja, ka viena vēja parka, kas netiks veidots kopā ar "Latvijas valsts mežiem" (LVM), būvniecība varētu sākties 2023. gadā, savukārt projektiem, kas tiks īstenoti kopā ar LVM, būvniecības sākums varētu būt 2024. gadā vai 2025. gada sākumā.

Kā ziņots, valdība šogad 22. februārī konceptuāli atbalstīja nodomu "Latvenergo" un LVM veidot kopuzņēmumu vēja parku attīstībai Latvijā. Valdības lēmums paredz abu kapitālsabiedrību kopuzņēmuma izveidi un vēja parku attīstību līdz 2027. gadam, kas palīdzēs Latvijai veicināt enerģētisko neatkarību no Krievijas dabasgāzes.

Projekta tālākai virzībai valdība uzdeva "Latvenergo" un LVM kapitāldaļu turētājiem līdz 1.maijam sagatavot un iesniegt Ministru kabinetā lēmumprojektu par atļaujas sniegšanu "Latvenergo" un LVM kopuzņēmuma dibināšanai vēja parku projektu attīstībai. Tāpat EM līdz 1. aprīlim jāsagatavo nepieciešamie normatīvo aktu grozījumi, kas veicinās vēja parku attīstību Latvijā.

Tāpat ziņots, ka "Latvenergo" februārī sākusi lieljaudas vēja parku attīstīšanu, tiekoties ar vairākām pašvaldībām un pētot būvniecības iespējas Aizkraukles, Balvu, Limbažu, Ventspils un Ludzas novados.

"Latvenergo" jaunā stratēģija nākamajam periodam paredz dubultot atjaunīgo energoresursu jaudas atbilstoši izvirzītajiem Latvijas un Eiropas klimata mērķiem.