foto: Ieva Lūka/LETA
Tiesu izpildītājs neatstāj parādniekam pat iztikas minimumu
No pagājušā gada 1. jūlija vēl pamatīgākās nepatikšanās un bez iztikas līdzekļiem var palikt parādu jūgā iestigušie.
Bizness un ekonomika
2020. gada 17. jūnijs, 04:21

Tiesu izpildītājs neatstāj parādniekam pat iztikas minimumu

Elmārs Barkāns

"Likums un Taisnība"

No pagājušā gada 1. jūlija vēl pamatīgākās nepatikšanās un bez iztikas līdzekļiem var palikt parādu jūgā iestigušie, no kuru bankas konta zvērinātie tiesu izpildītāji atvelk naudu. Pēc likuma, parādnieka kontā jāatstāj iztikas minimums – 215 vai 430 eiro, bet, ja parādnieks tiesu izpildītājam nepaziņos, kurā bankas kontā naudas līdzekļi jāsaglabā, tad tiesu izpildītājs pieņems lēmumu saglabāt naudas līdzekļus vienā no parādnieka bankas kontiem. Tāpat jāņem vērā, ka ieturējumi netiek saglabāti no slimības pabalstiem.

Tā lielās grūtībās nonāca Ilzes dzīvesbiedrs Jānis. Ilze Likumam un Taisnībai pastāstīja: “Mans faktiskais vīrs Jānis ir melnajā sarakstā, un daudzas lietas nodotas vairākiem tiesu izpildītājiem. Tā kā viņam ir vairāki parādi, tad Jānis ar tiesu izpildītājiem vienojies, ka maksājumus veiks līdz katra mēneša pēdējam datumam 20 eiro apmērā.”

Nobloķēja kontu

No pagājušā gada maija Jānim ir darba nespējas lapa. Katru mēnesi pēc vienošanās ar tiesu izpildītājiem viņš katram pārskaita 20 eiro. Jūlijā viņš šos maksājumus neveica, jo saņemtais slimības pabalsts bija jāiztērē ārstiem, medikamentiem, pārtikai un komunālajiem maksājumiem.

Jūlija sākumā Jāņa konts SEB bankā tika nobloķēts. Bankas darbinieks teicis, ka to izdarījusi tiesu izpildītāja Rudīte Slivjuka. Viņas sekretāre atbildēja, ka jāsamaksā visa nauda, ko Jānis ir parādā, teju 190 eiro, un tad kontu atbloķēs.

13. jūlijā Jānim ieskaitīja Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras izmaksāto slimība lapas pabalstu – 228 eiro, bet kontā palika pieejami tikai 36 eiro. Tiesu izpildītāja automātiski bija atvilkusi 187 eiro. Jānis zvanījis un jautājis, vai tā drīkst darīt. Slivjuka atbildējusi, ka nauda atvilkta, lai dzēstu parādsaistības.

“Bet kā lai Jānis iztiek ar 36 eiro mēnesī? Par ko lai ārstus apmeklē, pērk dārgos medikamentus, nemaz nerunājot par pārtikas un higiēnas preču iegādi un komunālo maksājumu veikšanu. Slivjuka atbildēja, ka vajadzēja vismaz iemaksāt viņas kontā vienu eiro, tad konts nebūtu bloķēts. Ko darīt? Cik man zināms, tad tiesu izpildītājs nedrīkst atvilkt cilvēkam naudu, ja viņam ienākumi ir līdz 430 eiro mēnesī, kas ir valstī noteiktā minimālā alga. Tikai šī nauda nebija vis alga, bet gan slimības pabalsts,” izmisusi ir Ilze.

Kā vajadzēja rīkoties

Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomē "Likumam un Taisnībai" skaidro: “Lai izvērtētu zvērinātas tiesu izpildītājas rīcību konkrētā gadījumā, aicinām parādnieku personīgi vērsties Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomē ar rakstveidā noformētu iesniegumu.

Informējam, ka parādniekam saglabājamo ienākumu apmērs un ieturējumu apmērs ir atkarīgs no parāda veida, piemēram, kredīts, uzturlīdzekļi un citi. Ieturējumu apmērs no parādnieka darba samaksas un tai pielīdzinātajiem maksājumiem, kā arī saglabājamo naudas līdzekļu apmērs (215 vai 430 eiro) ir noteikts Civilprocesa likuma 594. pantā. Civilprocesa likuma 596. pantā ir norādītas summas, uz kurām tiesu izpildītājs nevar vērst piedziņu. Starp tām nav atrodams slimības pabalsts. Tādējādi tiesu izpildītājs ir tiesīgs veikt ieturējumus no šāda parādnieka ienākuma.

Parādniekam kontā ir jāsaglabā naudas līdzekļi valstī noteiktās minimālās mēneša algas vai puses no minimālās mēneša darba algas apmērā (puse no minimālās algas jāsaglabā gadījumos, ja parādniekam jāsedz parāds par uzturlīdzekļiem vai jāsedz kompensācija par noziedzīgu nodarījumu – Red.).

Attiecībā uz parādniekam saglabājamo naudas līdzekļu apmēru bankas kontā no 1. jūlija ir piemērojams Civilprocesa likuma 599.1 pants, kurā cita starpā ir noteikts, ka parādniekam – fiziskajai personai – ir jāinformē tiesu izpildītājs par kontu, kurā parādniekam saglabājami naudas līdzekļi.

Lai izvairītos no situācijas, kad personai netiek saglabāti naudas līdzekļi tajā kontā, kurā parādniekam tiek ieskaitītas dažādas naudas summas, parādniekam ir svarīgi sadarboties ar zvērinātu tiesu izpildītāju un laikus informēt viņu par kontu, kurā saglabājama neapķīlājamā naudas summa.”