Tūrisms
2020. gada 5. maijs, 14:24

Aerokino, pārgājieni un Masku modes nedēļa – kā lietuvieši izklaidējas karantīnas laikā

Jauns.lv

Krīze, kas negaidīti pārņēma pasauli, atklāja ne tikai cilvēku varonību un solidaritāti, bet arī radošumu. Nebijušu atjautību parādījušie Lietuvas uzņēmēji spējuši saviem klientiem piedāvāt ne tikai labas preces un pakalpojumus, bet arī sniegt pilnīgi unikālu pieredzi, tostarp kino pie atpūtā esošā „Boeing" un „Airbus" sāniem, „drive-in" koncertus un Masku modes nedēļu.

Aerokino: autokino seansi Viļņas lidostas peronā

Viļņas lidosta, kas pērn pārspēja rekordus, apklusa un kļuva tukša, gaidīdama starptautisko ceļojumu ierobežojuma beigas. Festivāla „Kino pavasaris" organizatori uz šo neapskaužamo situāciju palūkojās kā uz neticamu iespēju un pārcēla kino seansus uz unikālo lidostas perona teritoriju.

Projekts „AEROKINO – ceļojums sākas" („AEROKINAS – kelionė prasideda") kino cienītājiem piedāvā jaunu ceļošanas veidu, izmantojot Baltijas valstīs lielāko kino teātra ekrānu zem klajām debesīm. Projekta izgudrotāji sola, ka festivāla programmas laikā skatītāji katru nedēļu aizceļos uz arvien jaunu kontinentu.

foto: Tautvydas Stukas

Pirmais galamērķis – Losandželosa, tad repertuārā – šogad Akadēmijas apbalvojumos triumfējušais „Parazīts" („Parazitas") un kā labākā ārzemju filma „Oskara" apbalvotā drāma no Irānas „Komivojažieris".

Lietuvieši karantīnas laikā skatās aerokino Viļņas lidostā

gallery icon

„Drive In Live": dzīvās mūzikas koncerti Paluknas (Paluknys) aerodromā

Viļņas lidosta nav vienīgās lidmašīnu mājas, kas atvērusi durvis apmeklētājiem. Paluknas aerodroms katru nedēļas nogali gaida melomānus – šeit norisinās dzīvās mūzikas vakari, uz kuriem klausītāji ierodas ar automašīnām. Projekta organizatori apgalvo, ka tā ir ne tikai izdevība aizbēgt no karantīnas ikdienas un izklaidēties, bet arī iespēja atbalstīt kultūras sektoru.

„Mask Your Fashion": Viļņas masku modes nedēļa

Sejas maskām kļūstot par obligāto aksesuāru, kad ir vēlme vismaz uz īsu brīdi iziet no mājas, daudzi Lietuvas mākslinieki un dizaineri sāka šūt tās gan medicīnas personālam, gan saviem klientiem, tādēļ drīz vien Viļņas ielas piepildīja īpašie aizsarglīdzekļi. Pazīstamā dizainere Julija Janus (Julija Janus) izdomāja Viļņas pilsētā sarīkot Masku modes nedēļu – 20 iespaidīgi bērniem un pieaugušajiem paredzēti profesionālu dizaineru un ielu modes mākslas darbi izrotāja Viļņas ielas kā viena liela mākslas instalācija zem klajām debesīm.  

Masku modes nedēļa Viļņā 2020. gada pavasarī

gallery icon

Solo pārgājieni: maršruti tiem, kas noilgojušies pēc ceļojumiem

Pirms pāris gadiem Lietuvā ļoti strauju popularitāti ieguva masu pārgājieni, kas pulcēja tūkstošiem cilvēku. Karantīnas laikā populārs kļuva pretējs pakalpojums – solo pārgājieni, kuros nesatiksiet nevienu dzīvu dvēseli. Jāizvēlas tikai maršruts, jārezervē starta datums un laiks, jāsagaida, kamēr maršruta karti saņemsiet elektroniskajā pastā, un var doties piedzīvojumā! Tā ir gan iespēja iepazīt sevi, gan arī aizbēgt uz brīnišķīgi skaisto Lietuvas dabu.

Viļņa – viena liela kafejnīca zem atklāta debesjuma

Nu, bet tiem, kas noilgojās pēc pilsētas kņadas, iespaidīgās vecpilsētas arhitektūras un skanošajām vīna glāzēm, Viļņai ir dāvanas. Viļņas pilsētas pašvaldība pilsētas plašumus nolēma atvērt restorāniem, kafejnīcām un bāriem. Tagad kafijas tasīti var iedzert ne tikai maģiskajās vecpilsētas ieliņās, bet arī atklātnīšu slavenajā Rātslaukumā un vēl 18 vietās.

Karantīnas nogurdinātie Viļņas iedzīvotāji priecīgi, ka atkal atļauts apmeklēt āra kafejnīcas

gallery icon

Šobrīd Lietuvā pakāpeniski tiek mīkstināti karantīnas aizliegumi. Apmeklētājiem jau ir atvērti dabas objekti, atjaunotas izklaides atklātajās vietās, atvērtas āra kafejnīcas un restorāni, kā arī palielinās strādājošo muzeju un galeriju skaits. Ar nepacietību tiek gaidīts, kad atkal būs atvērtas robežas un beigsies ceļošanas aizliegumi.