Bizness un ekonomika
2019. gada 5. decembris, 09:12

Mārtiņš Kazāks tic, ka Latvijai varētu izdoties izbēgt no iekļaušanas "pelēkajā sarakstā"

Jauns.lv / LETA

Lai gan varbūtība, ka Latvija tiks iekļauta Finanšu darījumu darba grupas (FATF) tā sauktajā "pelēkajā sarakstā, ir augsta, nevajag to uzskatīt par ticamāko scenāriju, ceturtdien intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" sacīja Latvijas Bankas padomes loceklis un Latvijas Bankas prezidenta amata kandidāts Mārtiņš Kazāks.

"Lai gan varbūtība ir augsta, nevajag to uzskatīt par ticamāko scenāriju. Tā pašlaik nudien nav," teica Kazāks.

Viņš arī atzīmēja, ka Latvija pēdējā gada laikā ir paveikusi ļoti daudz, un reti kura valsts var uzrādīt līdzīgu progresu. "Padarīts tiešām ir ļoti daudz un pašreizējā brīdī ir cerības, ka šāds risks nebūs un nekāds "pelēkais saraksts" mums nedraud, bet, protams, šajā brīdī, kamēr nav pārlēkts, hop vēl nevar teikt. Ir jāpurpina strādāt, skaidrot, kas ir izdarīts, lai šādu risku noņemtu," sacīja Latvijas Bankas prezidenta amata kandidāts.

Vienlaikus gan viņš atzina, ka ir jāgatavojas visiem iespējamiem scenārijiem.

Trešdien, 4.decembrī, Kazāks raidījumā "Delfi TV ar Jāni Domburu" sacīja, ka iespēja, ka nākamgad februārī FATF Latviju iekļaus "pelēkajā sarakstā", ir nekomfortabli augsta.

foto: Evija Trifanova/LETA
Latvijas Bankas padomes loceklis un Latvijas Bankas prezidenta amata kandidāts Mārtiņš Kazāks.

Jau ziņots, ka Eiropas Padomes komiteja noziedzīgi iegūto līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanai "Moneyval" pērn noteica Latvijai pastiprinātu kontroles režīmu. Tās ziņojumā par Latviju skaidrots, ka kontroles režīms pastiprināts, jo Latvija saņēmusi zemu vai vidēju novērtējumu pēc vairākiem efektivitātes kritērijiem. "Moneyval" Latvijas rīcību atzina par mazefektīvu divās jomās - patiesā labuma guvēju noteikšanā un masu iznīcināšanas ieroču izplatīšanas finansēšanas novēršanā.

Neveicot nepieciešamos uzlabojumus, pastāv risks Latvijai tikt iekļautai FATF noteiktajā "pelēkajā sarakstā".

"Moneyval" plenārsēdē Strasbūrā šonedēļ skata Latvijas iesniegto progresa ziņojumu par piektās kārtas novērtēšanā iekļauto rekomendāciju izpildi. Plenārsēdes noslēgumā "Moneyval" eksperti sniegs vērtējumu par katru no rekomendācijām, kurās Latvija saņēma vērtējumu "daļēji atbilstoši", piešķirot jaunus tehniskās atbilstības reitingus Latvijas nelegāli iegūto līdzekļu legalizēšanas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas sistēmas novērtējumam.