foto: Shutterstock
Ko nozīmē būt bagātam un cik patiesībā izmaksā luksusa dzīve dažādās valstīs?
ASV 1% pelnošāko klubā iekļūst tie, kuri gadā nopelna vismaz 478 000 ASV dolāru, savukārt Bahreinā – 473 000.
Bizness un ekonomika
2019. gada 12. augusts, 06:36

Ko nozīmē būt bagātam un cik patiesībā izmaksā luksusa dzīve dažādās valstīs?

Jauns.lv

Pasaules bagātākos, īpaši angliski rakstošajos medijos, bieži mēdz dēvēt par “vienu procentu”. Šis visvairāk pelnošo klubiņš no tiesas ir elitārs, taču ir būtiski saprast, ka standarti un turības slieksnis, kuru nepieciešams pārvarēt, dažādās valstīs mēdz pat ļoti atšķirties. Atšķiras arī tas, cik šāds prestižs statuss izmaksā.

Pastiprinātu uzmanību ienākumu nevienlīdzībai pasaules mērogā ekonomisti, politiskie spēki un mediji sāka pievērst kopš pēdējās globālās finanšu krīzes gadiem, raksta ekonomikas un biznesa ziņu portāls Bloomberg.com.

Samērā bieži aprakstīti arī īpaši turīgie ļaudis, kuri kopumā sastāda 1% no visiem pasaules iedzīvotājiem. Taču, kā norāda medijs, 1% “kluba” biedru savstarpējā peļņa pa valstīm mēdz ievērojami svārstīties.

Cik jāpelna, lai tiktu starp bagātākajiem?

Bloomberg.com aprēķinājis, ka vajadzētu apvienoties 11 turīgākajiem Indijas iedzīvotājiem, lai turētu līdzi vienam vidējam ar naftu bagāto Apvienoto Arābu Emirātu biznesmenim. Tikmēr ASV bagātnieki šādā skalā ierindojas kaut kur pa vidu.

Ja precīzāk, tad Indijā, lai tiktu tā dēvētajā 1% pelnošāko klubiņā, gada ienākumiem (pirms nodokļu nomaksas) ir jābūt vismaz 81 000 ASV dolāru apmērā. Nedaudz vairāk nepieciešams Ķīnā – tur šis slieksnis ir 105 000 ASV dolāru.

Dienvidāfrikā un Brazīlijā ir ļoti līdzīgi – attiecīgi jānopelna vismaz 169 000 un 162 000 ASV dolāru gadā (pirms nodokļu nomaksāšanas).

Kanādā nepieciešams gadā nopelnīt vismaz 190 000 ASV dolāru, savukārt Francijā – 215 000 ASV dolāru. Tikmēr Lielbritānijā šis slieksnis šobrīd ir 290 000 ASV dolāru, savukārt Austrālijā – 239 000.

ASV 1% pelnošāko klubā iekļūst tie, kuri gadā nopelna vismaz 478 000 ASV dolāru, savukārt Bahreinā – 473 000.

Ļoti grūti pašu bagātāko slānī tikt ir Singapūrā, kur gada peļņas slieksnis ir 694 000 ASV dolāru, taču visgrūtāk ir jau pieminētajos Apvienotajos Arābu Emirātos – tur, lai tiktu pieskaitīts pašiem turīgākajiem, gadā ir jānopelna vismaz 891 000 ASV dolāru, ziņo Bloomberg.com.

Cik daudz paņem valsts?

Vērts piebilst, ka atsevišķās valstīs būt ļoti bagātam vienlaikus arī nozīmē būt ļoti dāsnam nodokļu maksātājam.

Visvairāk šajā ziņā atdod bagātākie francūži (50%). Nedaudz vieglāk (45%) ir tiem, kuri pelna Austrālijā, Ķīnā, Dienvidāfrikā un Lielbritānijā.

ASV atkal ierindojas pa vidu (zem 40%), savukārt neticami viegli ir tiem, kuri pelna Apvienotajos Arābu Emirātos – tur strādājošajām privātpersonām un uzņēmumiem ienākumu nodoklis nav jāmaksā.

Bagātāko dzīvošanas izmaksas dažādās pasaules malās

Atšķirīgas ir arī pasaules turīgāko cilvēku kārotās luksusa dzīves izmaksas dažādās valstīs.

Piemēram, Monako 1% dārgāko namu cenas sākas no 26,4 miljoniem ASV dolāru, kamēr augstākā līmeņa mājoklis slavenību pārpildītajā, šķietami arī ne mazāk prestižajā ASV pilsētā Losandželosā izmaksā sākot no 3,8 miljoniem ASV dolāru.

Dubaijā ir vēl lētāk – 3,1 miljons ASV dolāru, kamēr saulainajā Maiami patiesi prestiža mājokļa cena sākas no 1,9 miljoniem.

Vislētāk īstena luksus dzīve maksā Keiptaunā (Dienvidāfrika) un Mumbajā – vien 0,6 miljoni ASV dolāru, saskaņā ar Bloomberg.com sniegto informāciju.

Vidējās augsta līmeņa privātskolas gada izmaksās Losandželosā ir 60 400 ASV dolāru, kamēr Maiami vien 27 900. Vislētāk atkal ir Keiptaunā – 5 800 ASV dolāru gadā.

Labas auklītes nolīgšana visvairāk izmaksās Monako – 120 000 ASV dolāri gadā. Nedaudz lētāk Losandželosā – 83 000 ASV dolāri gadā.

Šī saraksta lētajā galā ierindojas Sanpaulu (Brazīlija, 7800 ASV dolāri gadā) un Mumbaja (6000 ASV dolāri gadā).