foto: LETA
"Pasažieru vilciena" bijušie valdes locekļi notiesāti par pārkāpumiem iepirkumā 2009.gadā
Elektriskais un dīzeļvilciens Rīgas Centrālajā dzelzceļa stacijā.
Bizness un ekonomika
2019. gada 9. maijs, 21:23

"Pasažieru vilciena" bijušie valdes locekļi notiesāti par pārkāpumiem iepirkumā 2009.gadā

Jauns.lv / LETA

Krimināllietā par 2009.gadā izdarītiem pārkāpumiem vērienīgajā pasažieru vilcienu iepirkumā tiesa piemērojusi naudas sodus četriem bijušajiem AS "Pasažieru vilciens" (PV) valdes locekļiem, vēstīja Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma".

Visi četri notiesāti par ļaunprātīgu dienesta stāvokļa izmantošanu, noslēdzot augsta riska darījumu par vilcienu piegādi ar Spānijas komercsabiedrību "Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles, S.A." (CAF). Saskaņā ar izmeklētāju aplēsēm valstij varētu būt nodarīti 1,5 miljonu eiro zaudējumi.

Bijušajam uzņēmuma valdes priekšsēdētājam Nilam Freivaldam tiesa piespriedusi naudas sodu 45 minimālo mēnešalgu jeb 19 350 eiro apmērā, savukārt pārējos trīs apsūdzētos PV valdes locekļus tiesa sodījusi ar naudassodu 40 minimālo mēnešalgu jeb 17 200 eiro apmēra. Visiem četriem tiesa arī noteikusi aizliegumu ieņemt vēlētus amatus valsts un pašvaldības kapitālsabiedrībās.

Pilnais tiesas spriedums būs pieejams nākamnedēļ un tad arī to varēs pārsūdzēt, vēstīja "Panorāma".

LETA jau ziņoja, ka 2012.gada aprīlī PV un Spānijas kompānija CAF parakstīja līgumu par jaunu vilcienu piegādi Latvijai, taču vēlāk radās aizdomas, ka parakstītais līgums neatbilst sākotnējam iepirkuma nolikumam, tādēļ var tikt apdraudēta Eiropas Savienības fondu finansējuma saņemšana šim darījumam. Vēlāk tika izsludināts jauns iepirkums toreizējā PV valdes priekšsēdētāja Arta Birkmaņa vadībā, taču arī tas netika realizēts, jo vilcieni izrādījās pārāk dārgi.

Kā ziņots, saskaņā ar lēmumu par krimināllietas nodošanu tiesai pie kriminālatbildības tika saukti četri PV bijušie valdes locekļi - Freivalds, Mārtiņš Jirgens, Edmunds Kancēvičs un Jānis Pētersons. Neviens no viņiem vismaz sākotnēji vainu neatzina.

Apsūdzētās personas pie kriminālatbildības tika sauktas pēc Krimināllikuma 318.panta 2.daļas (likuma redakcijā līdz 2013.gada 1.aprīlim).

Prokuratūra iepriekš informēja, ka 2013.gada martā, izskatot Satiksmes ministrijas iesniegumu par pārtraukto pasažieru vilcienu iepirkumu un izvērtējot iesniegumam pievienotos un pārbaudes gaitā saņemtos materiālus, tika nolemts sākt kriminālprocesu par noziegumiem valsts institūciju dienestā. Pārbaudes rezultātā tika konstatēts, ka PV valdes rīcībā, 2012.gada 2.aprīlī noslēdzot pasažieru vilciena piegādes un uzturēšanas līgumu ar Spānijas kapitālsabiedrību CAF, ir saskatāmas Krimināllikumā paredzētās noziegumu pazīmes.

Valsts kontroles (VK) revīzijā savukārt tika secināts, ka kapitālsabiedrība gadiem ilgi ir strādājusi bez stratēģiska redzējuma par savu vietu un lomu valsts ekonomikā, par to, kā tā attīstīsies un ko sasniegs. Visspilgtāk Satiksmes ministrijas un PV nemākulīgā sadarbība izpaudusies saistībā ar jauno vilcienu iegādi, secināja VK.