Pīks par ASV sankcijām pret "ABLV": tas met ēnu uz visu nozari
Bizness un ekonomika
2018. gada 15. februāris, 12:16

Pīks par ASV sankcijām pret "ABLV": tas met ēnu uz visu nozari

Jauns.lv

"Jebkurā gadījumā tas nav labi, jo Latvijas vārds šeit izskan negatīvā nozīmē. Es domāju, ka politiku tas būtiski neietekmēs, bet zināmu ēnu uz nozari tas met," bijušais ārlietu ministrs un EP deputāts Rihards Pīks apgalvoja RīgaTV 24 raidījumā "Apkārt pasaulei: fakti un analīze", komentējot ziņu, ka ASV apsūdzējusi "ABLV" banku naudas atmazgāšanas shēmās. 

Jau ziņots, ka ASV Finanšu ministrijas pārraudzībā esošais Finanšu noziegumu novēršanas tīkls (FinCEN) liedzis "ABLV" bankai nodrošināt korespondentkontus ASV dolāru valūtā, tādējādi slēdzot bankas piekļuvi ASV finanšu sistēmai.

Pīks uzskata, ka šis skandāls varētu ietekmēt arī citu Latvijas banku sadarbību ar ASV. "Ja arī kāda cita banka gribēs sadarboties, slēgt darījumus, to noteikti uzmanīgāk papētīs. Skaidrs, ka šis Latvijas vārds iet līdzi," viņš ir pārliecināts. 

Pīks sacīja, ka, lai mazinātu šī notikuma negatīvās sekas, Latvijas valdībai būtu skaidri jāparāda sava pozīcija šajā jautājumā: "Es domāju, ka valdībai vajadzētu nākt klajā ar kādu paziņojumu šajā sakarā, varbūt ārlietu ministram - lai izteiktu valdības pozīciju, lai nebūtu tāds iespaids, ka bankas un valdība ir pašas par sevi."

Raidījumā situāciju komentēja arī investīciju baņķieris Ģirts Rungainis. Viņš norādīja, ka nozare par notikušo nebija pārsteigta.

"Tiem, kas ir šajā industrijā, bija skaidrs, ka tur procesi notiek un ka agri vai vēlu būs kaut kādi atrisinājumi. Skaidrs, ka tiem, kas ir iesaistīti, tas nenāk kā spēriens no skaidrām debesīm," Rungainis ir pārliecināts.