foto: Shutterstock
Vai 5G sakari var izraisīt vēzi?
Tehnoloģijas attīstās ātrāk, nekā zinātnieki spēj izpētīt to ietekmi uz cilvēka veselību.
Bizness un ekonomika
2017. gada 22. jūnijs, 05:36

Vai 5G sakari var izraisīt vēzi?

Kasjauns.lv

Vēl nupat apgūtas 4G iespējas, kā bezvadu sakaru kompānijas jau gatavojas nākamajam tehnoloģiju lēcienam 5G izplatījumā, taču atkal parādījušās bažas par mobilās radiācijas draudiem cilvēka veselībai. Lai ieviestu 5G tehnoloģiju, vai ik staba galā tiks uzstādīti mazi mikroviļņu raidītāji, turklāt ne jau meža vidū, bet tieši tur, kur dzīvojam un strādājam.

5G tehnoloģiju ieviešana, ko Eiropas Savienībā plāno realizēt līdz 2020. gadam dramatiski palielinās raidītāju skaitu, kas sūta signālu mobilajām ierīcēm, ne tikai telefoniem, bet arī daudzām citām ikdienā lietotām elektroprecēm.

ASV Nacionālās Toksikoloģijas Programmas pētnieki pērn maijā publiskoja ilgi gaidīta pētījuma provizoriskus datus, kas parādīja vairāk audzēju tiem žurku tēviņiem, kuri bija ilgstoši pakļauti mobilo sakaru radiācijai.

Ekstrapolēt šos rezultātus uz cilvēkiem ir sarežģīti, jo ir arī dažas neskaidrības. Piemēram, kāpēc tikai žurku tēviņiem bija vairāk audzēju? Gala rezultāti recenzētajam pētījumam netiks publiskoti vismaz līdz 2017. gada beigām.

Pētījums, ko Amerikas Vēža asociācija nosauca par "paradigmas maiņu mūsu izpratnē par radiāciju un vēzi," atjaunoja debates par mobilo telefonu potenciālo kaitīgumu cilvēka veselībai.

Daži eksperti un bezvadu drošības aizstāvji pieprasa vairāk pētījumu, jo pasaulē sāk strauji ieviest 5G internetu, kas sola vairāk un ātrākus pakalpojumus. Latvija plāno būt starp pirmajiem 5G ieviesējiem Eiropā, jo šā gada martā "Latvijas Mobilais Telefons" sadarbībā ar "Nokia" uzstādīja pirmo ar 5G tehnoloģiju savietojamo mobilo sakaru bāzes staciju Latvijā. Tā atrodas Latvijas Universitātes jaunajā Dabaszinātņu centrā Torņakalnā.

foto: LETA
SIA "Latvijas Mobilais Telefons" uzstādījis pirmo ar 5G tehnoloģiju savietojamo mobilo sakaru bāzes staciju Latvijas Universitātes jaunajā Dabaszinātņu centrā Torņakalnā.

Eksperti atkal atgādina agrākos padomus, ko apstiprina arī valdības amatpersonas: runājot pa telefonu, ieteicams izmantot austiņas, lai mobilās ierīces būtu tālāk no jūsu galvas.

Lai ieviestu jaunās paaudzes tīklu, būs jāuzstāda tūkstošiem mazu bāzes staciju - dažas būs ne lielākas par dūmu detektoriem - uz komunikāciju stabiem un ēkām, lai bez pārrāvumiem pārnestu 5G signālu.

Pāreja uz 5G raisa jaunas bažas, jo vairāk enerģijas tiks pārnesta augstas frekvences spektrā, un mazie raidītāji būs tuvāk cilvēku dzīves un darba vietām. Turklat, tie būs mikroviļņu raidītāji, un izvairīties no tiem pilsētā būs teju neiespējami.

Ikviens zina, ka mikroviļņu krāsnī var ērti pagatavot ēdienu, bet vai kāds no laba prāta tajās bāž galvu, lai šmorētu savas smadzenes?

Jau 2011. gadā Pasaules Veselības organizācija klasificēja mobilo sakaru radiāciju kā "cilvēkam iespējami kancerogēnu" jeb tādu, kas, iespējams, izraisa vēzi. Tiesa, pētījumu datu bija pārāk maz, lai šo radiāciju varētu pasludināt par "vēzi izraisošu".

Provizoriskie pētījumu dati pērn tika izplatīti, jo ASV Nacionālās Toksikoloģijas Programmas pētnieki uzskatīja, ka "bažas ir pietiekami nopietnas, par to, ka pastāv saistība" starp mobilo sakaru starojumu un vēzi.

Pēc pētījuma publiskošanas tikai no regulatoriem būs atkarīgs, vai nav jāpārskata drošības standarti, lai identificētu visus jauno tehnologiju iespējamos riskus.

Viens no nedaudziem 5G pētījumiem notiek Jaunzēlandē, Masejas Universitātē, kur pētnieki veic izmeklēšanu, kā "daudzi, daudzi raidītāji kopā" var ietekmēt veselību.

Pēdējo desmit gadu laikā vēža pacientu skaits Latvijā palielinājies par 39%. 2014. gadā vēža diagnoze bija 74 647 Latvijas iedzīvotājiem. Oficiālā un labi zināmā versija pauž, ka vēža attīstību veicina neveselīgs dzīvesveids, smēķēšana, alkohols.

Jāsecina, ka tehnoloģijas attīstās ātrāk, nekā zinātnieki spēj izpētīt to ietekmi uz cilvēka veselību. Diemžēl, mūsdienu cilvēks ir gandrīz tāds pat, kā tās eksperimentam pakļautās žurkas, tikai mēs paši labticīgi un ar sajūsmu pieņemam katru jaunāko mobilās ēras izgudrojumu.