1dienas
19stundas
27minūtes
40sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Bizness un ekonomika

"Rīgas dzirnavniekā" nogādāta pirmā auzu raža

Jauns.lv

Graudu pārstrādātājs AS "Rīgas dzirnavnieks" sācis auzu ražas pieņemšanu, par graudiem maksājot 10%-25% vairāk nekā pērn, informē uzņēmuma pārstāvji.

Pirmo auzu kravu piegādājusi zemnieku saimniecība "Bauņi" Burtnieku novadā. Plānots, ka "Rīgas dzirnavnieks" kopumā šogad iepirks 10 000 tonnu auzu.

"Šogad liels pārsteigums ir agrā auzu raža, jo Vidzemē zemnieki sāka kult auzas jau pašā augusta sākumā. Parasti auzu kulšana sākas ap 15.augustu, bet šogad tā sākusies ievērojami agrāk. Tas pats attiecas arī uz visiem pārējiem vasaras graudaugiem, īpaši Vidzemes reģionā. Kvalitātes ziņā jāatzīst, ka šogad auzas ir padevušās mazliet sīkākas, nekā vēlētos. Sausie laika apstākļi neļāva graudiem uzņemt nepieciešamo masu, un tie nogatavojās ātrāk nekā parasti. Patlaban auzu kulšana sāk īsti uzņemt apgriezienus, tāpēc jācer, ka nepatstāvīgie laika apstākļi ar lietavām netraucēs ražas novākšanai un kvalitātei," sacīja uzņēmuma ģenerāldirektors Sandis Jansons.

Viņš atzina, ka "Rīgas dzirnavnieka" noteiktās iepirkuma cenas graudaugiem ir ievērojami augstākas nekā pērn sezonas sākumā. Atkarībā no graudaugu veida pieaugums ir no 10% līdz 25%. Cena ir atkarīga no graudu kvalitātes. Par augstākas grupas rudziem iepirkuma cena ir vidēji 130 lati par tonnu, kviešiem - 150 lati, bet auzām - 100 lati par tonnu bez pievienotās vērtības nodokļa.

Kā ziņots, kopumā 2010.gadā kviešu cenas salīdzinājumā ar 2009.gadu pieaugušas no 79,75 latiem līdz 110,21 latam par tonnu. Pārtikas kviešu sadārdzinājums bija no 85,11 latiem līdz 115,75 latiem par tonnu. Savukārt rudzu sadārdzinājums pērn bija no 56,02 latiem līdz 79,72 latiem par tonnu, bet pārtikas rudzu cenas kāpa no 57,22 latiem līdz 86,26 latiem par tonnu graudu.

"Rīgas dzirnavnieks" ražo un pārdod graudu pārstrādes produktus - visu veidu kviešu un rudzu miltus, miltu maisījumus, pārslas, placinātus graudus un putraimus industriālajiem patērētājiem, kā arī fasēto produkciju individuālam patēriņam ar zīmoliem "Hercogs", "Herkuless" un "Axa". Uzņēmums ir Zviedrijas koncerna "Lantmännen" sastāvā.

Saskaņā ar uzņēmumu reģistru apkalpojošās SIA "Lursoft" informāciju "Rīgas dzirnavnieka" apgrozījums pērn bijis 14,1 miljons latu, kas ir par 10,19% mazāk nekā 2009.gadā, kad uzņēmums apgrozīja 15,7 miljonus latu.

Savukārt uzņēmuma peļņa sasniegusi 1,14 miljonus latu, kas ir 99% pieaugums pret 2009.gadu, kad "Rīgas dzirnavnieks" nopelnīja 9839 latus.

Lielākie AS "Rīgas dzirnavnieks" patēriņa un industriālās produkcijas eksporta tirgi ir Lietuva, Igaunija, Somija, Krievija un Ukraina.

LETA Nozare.lv