Noskaidrots šī gada atzītākais Latvijas medus
Aizvadītajā nedēļas nogalē Jelgavā Latvijas Biškopības biedrības rīkotajā konkursā noskaidrots "Latvijas Atzītākais medus 2012", informēja biedrībā.
Par Latvijas atzītāko medu noteikts SIA "Deiva" dažādu ziedu medus. Savukārt par otru atzītāko kļuvis biškopja Jāņa Sulutaura, kurš pircējiem vairāk pazīstams kā Daugmales Jānis, ievāktais griķu, viršu medus. Trešo vietu ieguva biškope Sigita Stafecka no Madonas novada ar dažādu ziedu medu.
Visiem konkursa finālistiem tika pasniegti ziedi un dāvanas no Latvijas Biškopības biedrības. Ar medaļām konkursa uzvarētāji tiks apbalvoti ikgadējā starptautiskajā izstādē "Riga Food", kas norisināsies no 5.septembra līdz 8.septembrim.
Lai noskaidrotu "Latvijas atzītāko medu", degustācijā un balsojumā piedalījās ap 1000 balsotāju. Izlozes kārtībā vienam no degustācijas dalībniekiem tika piešķirta īpaša balva - medus podiņš. Šogad to ieguva jelgavniece Kristīne Apoņina.
Biškopības biedrības rīkotais konkurss notika 25.augustā "Piena, maizes un medus svētku" laikā.
Jau ziņots, lai piedalītos konkursā, biškopjiem medus paraugi bija jāiesniedz līdz šī gada 10.augustam. Konkursa mērķis bija izvēlēties atzītāko starp medus ražotājiem, kas spēj saviem pircējiem nodrošināt medu pietiekamā apjomā, lai ikviens izvēloties savu mīļāko medus šķirni, varētu to arī iegādāties, norādīja biedrības valdes priekšsēdētājs Armands Krauze.
"Konkurss notiek jau pāris gadus, tomēr šogad pirmo reizi ar tik lielu vērienu. Līdz šim biedrība jau desmit gadus ir organizējusi konkursu "Garšīgākais Latvijas medus", kur paši biškopji vērtē un nosaka labāko," skaidroja Krauze.
Jau ziņots, ka par Latvijas garšīgāko medu šogad atzīts biškopja Jāņa Kārkļa medus no Pļaviņu novada Vietalvas pagasta, savukārt par labāko medus etiķeti apbalvots bitenieks Vilnis Špats no Cesvaines novada, jūlijā pavēstīja Latvijas Biškopības biedrības vadītājs Krauze, izziņojot konkursa "Latvijas garšīgākais medus" rezultātus.
Latvijas Biškopības biedrība apvieno vairāk nekā 1850 biedrus - lauksaimniekus, kas nodarbojas ar biškopības produkcijas ražošanu, kā arī pārstāv citas lauksaimniecības nozares. Atkarībā no laika apstākļiem gadā Latvijā tiek ievākts 700 līdz 2000 tonnu medus.
LETA, Nozare.lv/ Foto: Lita Krone/ LETA