"Latvijas Gada auto" vērienīgā žūrija nobalso par vācieti VW Golf. FOTO. VIDEO
Latvijas Gada auto 2013 – septītās paaudzes Volkswagen Golf.
Auto un tehnoloģijas
2012. gada 2. decembris, 14:04

"Latvijas Gada auto" vērienīgā žūrija nobalso par vācieti VW Golf. FOTO. VIDEO

Jauns.lv

Pasākumam “Latvijas Gada auto” ir vērā ņemama vēsture. Šī bija jau 14. reize, kad kompetenta un autoindustrijai ļoti tuvu esoša žūrija lēma par labu vienam vai otram spēkratam.

Pirmās 13 reizes auto svētku virsdiriģents bija Latvijā labi pazīstamais autožurnālists, žurnāla “Auto” galvenais redaktors Atis Jansons. Šogad vadības grožus pārņēma “jaunā maiņa” – Māris Ozoliņš, kurš Latvijas auto apritē savā ziņā ir jaunpienācējs. Tiesa gan, arī Atis Jansons no pasākuma organizēšanas nav nekur tālu aizgājis un oficiāli pildīja žūrijas priekšsēdētāja lomu.

Lielo valstu vai pasaules mēroga Gada auto konkursi spēj ietekmēt ražotāju viedokli un likt tiem izdarīt secinājumus, taču par mūsu pasākuma eksistenci un tā rezultātiem, visticamāk, ražotājs pat neuzzinās. Tajā pašā laikā mūsu žūrijas locekļu sastāvs skaitliski tikai nedaudz atšķiras no “World Car of the Year”, kur šogad bija 58 žūrijas dalībnieki no 22 valstīm.

Kopš aprīļa žūrija rūpīgi darbojusies “Latvijas Gada auto 2013” predendentu testēšanā. Kopumā sevi konkursam Latvijā pieteca 20 automašīnas, kas, protams, ir tikai daļa no jaunumiem automobiļu tirgū. Līdz ar to Gada auto galvenās nominācijas izvēles iespējas bija zināmā mērā ierobežotas un ne līdz galam objektīvas.

Konkursā pieteicās gan lepni un dārgi Premium klases automobiļi, gan mazulīši - arī tie, kurus daži dēvē par apvidniekiem, un pat viens elektromobilis

.

Neilgi pirms šova fināla tika veikta priekšbalsošana, kurā cīņu par titulu turpināja Audi A3, Ford B-Max, Kia Ceed, Kia Optima, Peugeot 208, Volkswagen Golf un Volkswagen Up.

Žūrijas sastāvs pārsteidza ar vērienīgu tautsaimniecības nozaru daudzveidību. Tās sastāvā bija gan profesionāli autožurnālisti, gan arhitekti, dažādu preču tirgotāji, bijušie autosportisti, juristi, PR speciālisti un vēl daudz un dažādu profesiju ārstāvji.

1. decembra pievakarē viesnīcā “Avalon” pulcējās gan pasākuma organizatori, gan daļa žūrijas, kā arī daži mediju pārstāvji un lūgtie viesi, lai draudzīgā gaisotnē ar ovācijām sagaidītu “Latvijas Gada auto 2013” titula ieguvēju, kas šogad pārstāvēja Vācijas autobūves flagmani Volkswagen – Volkswagen Golf VII!

Vakara gaitā pie dažādām nominācijām tika arī citi braucamrīki. Visvairāk balvu nonāca Volkswagen un Audi muzejā, taču patīkami pārsteidza, ka praktiskie un vācu autobūvi mīlošie latvieši godpilnās pozīcijās izvirzījuši arī Korejas pārstāvjus – Kia Cee`d un Kia Optima savā starpā sadalja 2. un 3. vietu.

“Latvijas Gada auto 2013” titulu ieguvēji:

1) Latvijas Gada auto 2013 – septītās paaudzes Volkswagen Golf, kas pirmo publisko pirmizrādi piedzīvoja pirms diviem mēnešiem Parīzes automobiļu izstādē!.

2) Latvijas Apvidus auto 2013 – Mazda CX-5, kas par titulu cīnījās sānu pie sāna ar līdzīgiem dubļu bridējiem – Subaru XV, Mitsubishi Outlander vai Audi A6 Allroad Quattro.

3) Latvijas Mazais auto 2013 – Volkswagen up!, kas, šķiet, patiešām bija mazākais pretendents arī vārda tiešajā nozīmē.

4) Latvijas Skaistākais auto 2013 – Audi A6 Allroad Quattro. Šķiet, 37 žūrijas locekļu viedoklis veidojies pēc senas latviešu formulas – dārgs ir skaists...

5) Latvijas Eko auto 2013 – Nissan Leaf, kas bija vienīgais elektroautomobilis un jau pēc definīcijas ir krietni vien ekoloģiskāks par jebkuru zāles pļāvēju vai motorzāģi.

6) Latvijas Gada auto interneta balsojuma simpātija 2013 – Audi A6 Allroad Quattro. Līdzīgi žūrijai, arī no 2500 balsotājiem ceturtā daļa izvēlējusies dārgāko šova dalībnieku. Visticamāk, kā sapņu auto...

Visi “Latvijas Gada auto 2013” pretendenti:

Audi A3

Audi A6 Allroad Quattro

Chevrolet Aveo

Chevrolet Malibu

Fiat 500L

Ford B-Max

Hyundai i30

Hyundai i40

Honda Civic

KIA cee'd

KIA Optima

Mazda CX-5

Mitsubishi Outlander

Nissan Leaf

Opel Zafira Tourer

Peugeot 208

Subaru XV

Volkswagen Golf

Volkswagen Passat Alltrack

Volkswagen up!

VIDEO:Latvijas Gada auto

Gints Gavers/Foto: Žanneta Gavere un publicitātes foto