Pasaulē
2014. gada 18. novembris, 21:43

Pasaules Bankas prezidents rosina izveidot fondu cīņai pret Ebolas vīrusa uzliesmojumu

Jauns.lv

Pasaules Bankas prezidents Džims Jongs Kims otrdien brīdināja, ka Ebola vīrusa uzliesmojums Rietumāfrikā varētu izraisīt badu, un aicināja izveidot starptautisku ārkārtas fondu epidēmijai.

Vācijas laikrakstam "Handelsblatt" Kims teica, ka ceturtā daļa lauksaimnieku Libērijā, Sjerraleonē un Gvinejā ir pārtraukuši apstrādāt laukus.

"Gada laikā mēs varētu nonākt bada grožos," viņš pieļāva.

Kims aicināja panākt "globālu vienošanos, ko vadītu Pasaules Banka vai cita organizācija", lai "sniegtu finansējumu pandēmijas ārkārtas situācijas gadījumā".

Viņš norādīja projekts varētu darboties kā Starptautiskais Valūtas fonds vai Pasaules Banka, kas sniedz palīdzību valstīm, kuras satricinājusi finanšu krīzes vai dabas katastrofas ar dalībvalstu finansējumu.

"Bagātas valstis uzņemas vairāk, nabadzīgākas - mazāk. Tomēr ikviena var piedalīties," Kims klāstīja.

"Uzskatu, ka mans morāls pienākums ir pabeigt šo projektu sava amata termiņa laikā," viņš atzina.

Kims, kurš pats ir mediķis infekcijas slimību jomā, par Pasaules Bankas prezidentu kļuva 2012.gadā.

Pasaules Veselības organizācija piektdien paziņoja, ka Ebolas vīrusa uzliesmojums ir prasījis 5177 dzīvību, bet 14,5 tūkstoši cilvēku ir inficēti. Gandrīz visi saslimšanas un nāves gadījumi ir koncentrēti Rietumāfrikā. Ebolas vīrusa uzliesmojums sākās decembrī Gvinejā.

Kims teica, ka līdz šim iegūtā finanšu palīdzība Ebolas krīzes pārvarēšanai bija "pilnībā neatbilstoša", tomēr uzteica ASV un Lielbritānijas "īpašo iesaisti".

BNS