"Vai Izraēla tikko uzspridzināja Libānu?" Izraēla atbild uz "Hezbollah" raķešu uzbrukumiem
foto: ZUMAPRESS.com/Scanpix
Māja Izraelā, kas cietusi Libānas raķešu uzbrukumā.
Pasaulē

"Vai Izraēla tikko uzspridzināja Libānu?" Izraēla atbild uz "Hezbollah" raķešu uzbrukumiem

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Izraēla paziņoja, ka tā ir uzbrukusi "Hezbollah" mērķiem Libānā pēc tam, kad militārā grupa naktī izšāvusi desmitiem raķešu uz Izraēlas ziemeļiem, ziņo "BBC".

"Vai Izraēla tikko uzspridzināja Libānu?" Izraēla ...

Ir ziņojumi par postījumiem mājām Izraēlā, kā arī par "Hezbollah" raķešu trāpījumiem dziļāk Izraēlas teritorijā nekā iepriekš, netālu no ostas pilsētas Haifas. "Hezbollah" apgalvoja, ka tā ir uzbrukusi militāriem mērķiem. Izraēlas armija, reaģējot uz situāciju, brīdināja, ka tā turpinās pastiprināt uzbrukumus "Hezbollah".

Situācija eskalējās pēc pagājušās nedēļas uzbrukumiem "Hezbollah" biedru peidžeriem un rācijas aparātiem. Ceturtdien "Hezbollah" līderis Hasans Nasralla vainoja Izraēlu pēdējo dienu uzbrukumos, kuros ievainoti tūkstošiem "Hezbollah" biedru. Izraēla neuzņēmās atbildību par šiem uzbrukumiem. Piektdien Izraēla paziņoja, ka tās gaisa trieciens Beirūtā ir nogalinājis duci augstāko "Hezbollah" komandieru. Libāna ziņoja, ka šajos uzbrukumos bojā gāja 45 cilvēki, tostarp trīs bērni.

Sestdien vairāki Izraēlas iznīcinātāji sāka plašu uzbrukumu Libānas dienvidiem pēc tam, kad tika konstatēts, ka "Hezbollah" gatavojas izšaut raķetes uz Izraēlas teritoriju, paziņoja IDF pārstāvis admirālis Daniels Hagari. Pirms sākās triecieni Izraēlai, IDF iepriekš paziņoja, ka ir iznīcinājusi aptuveni 180 objektus un tūkstošiem raķešu palaišanas iekārtu. Mikroblogā "X" lietotājs Stew Peters publicēja viedo, kur redzams sprādziens Libānā. Viņš raksta: "Vai Izraēla tikko uzspridzināja Libānu?"

Svētdien agri no rīta daudzviet Izraēlas ziemeļos skanēja sirēnas. Izraēlas Aizsardzības spēki (IDF) ziņoja, ka naktī pāri robežai tika izšautas vairāk nekā 100 raķetes. Vēlāk IDF paziņoja, ka no rīta tika palaistas vēl 85 raķetes.

Pieaugot bažām, ka konflikts var pāraugt pilna mēroga karā, ASV Valsts departaments izdeva jaunus ceļošanas norādījumus pilsoņiem, kuri šobrīd atrodas Libānā. ASV vēstniecība Beirūtā mudināja cilvēkus "pamest Libānu, kamēr vēl ir pieejami komerciālie lidojumi." Blakus esošā Jordānijas ārlietu ministrija izdeva līdzīgus ieteikumus saviem pilsoņiem, mudinot tos, kas atrodas Libānā, pēc iespējas ātrāk izbraukt.