Kremlis maksājis miljonus ASV konservatīvo interneta zvaigžņu ietekmēšanai
foto: ZUMAPRESS.com
ASV konservatīvie ietekmeļi ir paziņojuši, ka viņi paši ir “upuri” it kā notiekošajai Krievijas dezinformācijas kampaņai.
Pasaulē
2024. gada 6. septembrī, 12:55

Kremlis maksājis miljonus ASV konservatīvo interneta zvaigžņu ietekmēšanai

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

ASV par skaļu skandālu izvērtušies notikumi ap Krievijas valsts finansētu propagandas tīklu RT (“Russia Today”) un kādu vietējo interneta satura veidošanas kompāniju, kurā darbojas virkne ASV ļoti populāru, konservatīvu un pretrunīgi vērtētu viedokļa līderu. Ir pamatotas aizdomas, ka viņi ilgstoši barojušies un strādājuši Kremļa maizē.

Kremlis maksājis miljonus ASV konservatīvo interne...

Nesen kļuva zināms, ka ASV Valsts kase un Valsts departaments ir vērsies pret RT un šī Kremļa propagandas zirnekļu tīkla galveno redaktori – Margaritu Simoņjanu un vēl deviņām personām. Divus RT darbiniekus – Konstantīnu Kalašņikovu un Jeļenu Afanasjevu tikmēr ASV apsūdz mēģinājumos iesaistīties naudas atmazgāšanā un pārkāpt ASV likumu, kas regulē ārvalstu aģentu darbu.

ASV konservatīvo domas veidošanai tērēti miljoni Krievijas naudas

Runa ir par slēptu ASV interneta satura kompānijas “Tenet Media” finansēšanu, vienlaikus gādājot par to, lai konservatīvie viedokļu līderi, kas tajā darbojas, ražotu Kremlim tīkamu saturu par ASV politiku, sabiedrisko dzīvi un citām tēmām. Kompānija, kurā darbojas tādi ASV konservatīvās domas giganti kā Tims Pūls, Deivs Rubins un Benijs Džonsons gada laikā izlaidusi teju 2000 video iekš “Youtube”.

Tikmēr šie ASV konservatīvie ietekmeļi ir paziņojuši, ka viņi paši ir “upuri” it kā notiekošajai Krievijas dezinformācijas kampaņai. Tims Pūls, Deivs Rubins un Bennijs Džonsons trešdienas vakarā publicēja paziņojumus, atbildot uz apsūdzībām, ka ASV satura veidošanas uzņēmums, ar kuru viņi bija saistīti, esot saņēmis gandrīz 10 miljonus dolāru no Krievijas valsts mediju darbiniekiem, lai publicētu video ar vēstījumiem, kas atbalsta Maskavas intereses un dienaskārtību, tostarp saistībā ar karu Ukrainā.

Pūls, populārs podkāstu vadītājs ar vairāk nekā 2 miljoniem sekotāju “X” platformā, sacīja: “Ja šīs apsūdzības izrādīsies patiesas, es un pārējie personāži un komentētāji esam tikuši maldināti un esam upuri. Nekad nevienā brīdī nevienam citam, izņemot mani, nebija pilnīga redakcionālā kontrole pār raidījumu, un raidījuma saturs bieži vien ir apolitisks.”

Džonsons, kuram “X” platformā ir 2,7 miljoni sekotāju, sacīja, ka viņu “satrauc apsūdzības šodienas apsūdzībā, kas skaidri norāda, ka es un citi esam bijuši šīs it kā sazvērestības upuri”. Rubins “X” platformā sacīja, ka viņš “pilnīgi neko nezināja par šo krāpniecisko darbību” un ka apsūdzības parāda, ka viņš un citi komentētāji bija “šīs sazvērestības upuri”.

Britu medijs "The Guardian" sazinājās ar “Tenet media”, lai lūgtu komentēt, taču uzņēmums nav atbildējis uz plašsaziņas līdzekļu, tostarp “The New York Times” un CBS, lūgumiem pēc komentāriem. Pēdējo mēnešu laikā “Tenet Media” pārraidēs piedalījās augsta līmeņa konservatīvā politiskā spektra viesi, tostarp Donalda Trampa vedekla Lara Trampa, bijušais Republikāņu partijas prezidenta kandidāts Viveks Ramasvami un citi.

“Uzņēmums neinformēja savus darbiniekus (minētos viedokļa līderus, politikas komentētājus) – vai arī viņu sekotājus – par tā saikni ar Krievijas valsts mediju uzņēmumu RT un Krievijas valdību,” sacīja ASV ģenerālprokurors Meriks Garlands.

Uzņēmuma publicētie gandrīz 2000 video ir saņēmuši vairāk nekā 16 miljonus skatījumu “YouTube” platformā, sacīja prokurori. Uzņēmums paguva samaksāt 8,7 miljonus ASV dolāru (ap 7,8 miljonus eiro) trīs tiešsaistes zvaigžņu producēšanas uzņēmumiem, kurus tas piesaistīja, liecina apsūdzība. Komentētāji, kuru vārdi apsūdzībā netiek minēti, tik tiešām neesot zinājuši, ka viņiem maksā RT, skaidroja ASV Tieslietu ministrija.

Taču apsūdzībā teikts, ka viens no RT darbiniekiem reiz lūdza uzņēmumam izveidot video, kurā par masveida šaušanu Maskavas koncertzālē “Crocus City Hall” tiktu vainota Ukraina un ASV. Uzņēmuma dibinātājs atbildējis, ka viens no komentētājiem “priecāsies to šādi atspoguļot”, liecina apsūdzība.

Mediju atbalsta fonda ieguldījums no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par publikācijas "Kremlis maksājis miljonus ASV konservatīvo interneta zvaigžņu ietekmēšanai" saturu atbild Izdevniecība “Rīgas Viļņi”.