Pasaulē
2024. gada 5. septembrī, 10:36

Baltkrievija apstiprina, ka naktī iznīcinājusi dronus, taču nenosauc tos par "krievu"

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

5. septembrī, Baltkrievijā fiksēts gaisa telpas pārkāpums ar bezpilota lidaparātiem. Tika pieņemts lēmums tos iznīcināt, vēsta ģenerālštāba priekšnieks - Gaisa spēku un pretgaisa aizsardzības spēku komandiera pirmais vietnieks Sergejs Frolovs, kuru citēja Baltkrievijas Aizsardzības ministrija.

Baltkrievija apstiprina, ka naktī iznīcinājusi dro...

"Šovakar, 5. septembrī, tika fiksēts Baltkrievijas Republikas valsts robežas gaisa telpas pārkāpums, iespējams, ar bezpilota lidaparātiem, tika pieņemts lēmums tos iznīcināt," sacīja Frolovs un piebilda, ka visi mērķi ir iznīcināti.

Viņš norādīja, ka pašlaik notiek izmeklēšana.

foto: Sobhan Farajvan/PACIFIC P/SIPA
Krievijas droni "Shahed", kas palaisti pret mērķiem Ukrainā, Baltkrievijas gaisa telpā ielidojuši arī agrāk.
Krievijas droni "Shahed", kas palaisti pret mērķiem Ukrainā, Baltkrievijas gaisa telpā ielidojuši arī agrāk.

Jāpiebilst, ka oficiālajā paziņojumā nav minēti "šahedi", ar kuriem Krievija naktī uzbruka Ukrainai un par kuriem apgalvoja Baltkrievijas novērošanas kanāls "Belaruski Hajun".

"Belaruski Hajun" vēstīja, ka divi droni pulksten 1.08 pēc vietējā laika, kas vienāds ar Latvijas laiku, ielidojuši Baltkrievijas Gomeļas apgabalā no Ukrainas Čerņihivas apgabala un virzījušies uz Gomeļu, bet  01.30 no Baranaviču lidlauka pacēlies iznīcinātājs. Jau pulksten 01.34 un 01.36 Gomeļas rajonā bijušas dzirdamas sprādzienu skaņas.

Pulksten 02.13, "Belaruski Hajun" kanālā platformā "Telegram" tika publicēts video, kurā esot redzams, kā viens no notriektajiem "Shahed" liesmo un krīt.

Jau ziņots, ka Krievijas droni "Shahed", kas palaisti pret mērķiem Ukrainā, Baltkrievijas gaisa telpā ielidojuši arī agrāk.

Dronu uzbrukumi Kijivai: neviens "Shahed" nesasniedza mērķi

Krievijas uzbrukuma Kijivai laikā 5. septembra naktī mērķi nesasniedza neviens drons. Viņi nenāca grupās, trauksme ilga vairāk nekā 9 stundas.

"Krievu bezpilota lidaparāti, visticamāk "Shahed", mēģināja uzbrukt galvaspilsētai. Šoreiz Kijivā viņi iegriezās pārsvarā vienatnē, nevis grupās. Bet neviens no naidīgajiem droniem savu mērķi nesasniedza! Visi bezpilota lidaparāti, kas apdraudēja galvaspilsētu, tika neitralizēti," pastāstīja Kijivas pilsētas militārās administrācijas vadītājs Sergejs Popko.

Saskaņā ar operatīvajiem datiem, šobrīd Kijevā nav cietušo vai postījumu.

"Tagad galvaspilsēta ir bez iespējamiem gaisa draudiem," atzīmēja Popko.

Militārās administrācija vadītājs arī piebilda, ka trauksme galvaspilsētā tika izsludināta pirms pusnakts un tā nepārtraukti turpinājāsvairāk nekā 9 stundas.