1dienas
19stundas
39minūtes
42sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
"Mums visiem galvā bija maisiņi ar izgrieztiem mutes caurumiem." Jauns skandāls Kenediju ģimenē: slaveno mantinieku apsūdz zvērībās pret beigtu vali
foto: SMG/Shutterstock/ Vida Press
Roberts F. Kenedijs jaunākais.
Pasaulē

"Mums visiem galvā bija maisiņi ar izgrieztiem mutes caurumiem." Jauns skandāls Kenediju ģimenē: slaveno mantinieku apsūdz zvērībās pret beigtu vali

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Viena no dabas aizsardzības grupām pieprasa izmeklēt apgalvojumus, ka bijušais ASV prezidenta kandidāts Roberts Frensiss Kenedijs jaunākais pirms aptuveni 30 gadiem ar motorzāģi nogriezis galvu mirušam valim, kurš izmeties krastā.

"Mums visiem galvā bija maisiņi ar izgrieztiem mut...

Roberts Frensiss Kenedijs jaunākais, zināms arī ar iniciāļiem RFK Jr. un iesauku Bobijs, ir amerikāņu politiķis, vides jurists un aktīvists, kurš izplata pretvakcīnas dezinformāciju un ar veselību saistītas sazvērestības teorijas. Kenedijs ir ASV ģenerālprokurora un senatora Roberta Kenedija dēls un ASV prezidenta Džona F. Kenedija un senatora Teda Kenedija brāļadēls.

Pēc Kenedija meitas Ketlīnas teiktā, politiķis pēc tam uzlicis jūras dzīvnieka galvu uz savas automašīnas jumta un nogādājis viņu mājās Ņujorkā. Ketlīnas Kenedijas intervija publicēta jau 2012. gadā žurnālā "Town & Country", taču ekologi tai uzmanību pievērsuši tikai tagad. Augusta beigās Roberts F. Kenedijs juniors, kurš bija trešais populārākais ASV prezidenta kandidāts, noņēma savu kandidatūru un paziņoja par republikāņa Donalda Trampa atbalstu.

Kā pastāstīja politiķa meita, Kenedijam patīk pētīt galvaskausus un dzīvnieku skeletus, tāpēc, uzzinājis par mirušo vali, kurš nokļuvis piekrastē Haianisportas pilsētiņā Masačūsetsas štatā, viņš tur devies ar motorzāģi. Pēc viņas teiktā, tas noticis ap 1994. gadu, tātad apmēram pirms 30 gadiem. Pēc tam, kad topošais prezidenta kandidāts bija atdalījis vaļa galvu no ķermeņa, viņš to piesēja pie sava furgona jumta un aizbrauca. Kenedija stāstīja: "Katru reizi, kad mēs uzņēmām ātrumu, mūsu mašīnas logos ieplūda tas, kas iztecēja no vaļa. Tas izskatījās briesmīgi."

"Mums visiem galvās bija plastmasas maisiņi ar izgrieztiem mutes caurumiem. Citi cilvēki uz šosejas mums rādīja vidējos pirkstus, bet mums tas viss bija pilnīgi normāli - kaut kas tāds notika visu laiku." Stāstam ar mirušo vali uzmanību pievērsusi dabas aizsardzības grupa "Center for biological Diversity Action Fund", kas oficiāli atbalstījusi demokrātu prezidenta kandidāti Kamalu Harisu.

Viņa nosūtījusi vēstuli Amerikas Nacionālajai okeānu un atmosfēras pētījumu pārvaldei (NOAA) ar lūgumu izmeklēt Kenedija juniora rīcību kā iespējamu likuma pārkāpumu. Pēc ekologu domām, Roberts F. Kenedijs juniors izdarījis vairākus likumpārkāpumus, jo patvaļīgi paņēmis dzīvnieka ķermeņa daļas un pārvedis tās pāri štata robežām.

"Kad pilsoņi patvaļīgi izņem no savvaļas dzīvnieku ķermeņa daļas un tādējādi traucē zinātnieku darbu, zūd svarīgākās pētniecības iespējas," rakstīja dabas aizsardzības grupas pārstāvis Brets Hārtls. "Tas ir īpaši taisnīgi attiecībā uz jūras zīdītājiem, kas ir viens no pasaulē grūtākajiem izpētes priekšmetiem." NOAA pagaidām nav ziņojusi par e-pasta vēstules saņemšanu no ekologiem, BBC vērsusies šajā institūcijā pēc komentāriem un gaida atbildi. Arī pats Kenedijs juniors par šo gadījumu nav izteicies.

Spriežot pēc aptaujām, vēl nesen Roberta F. Kenedija juniora kandidatūru atbalstīja aptuveni 15% vēlētāju. Viņš cita starpā pazīstams ar dažādu sazvērestības teoriju atbalstīšanu un kritiku pret vakcināciju.

Prezidenta kampaņas laikā amerikāņu prese par viņu publicēja vairākus skandalozus - un pietiekami dīvainus - stāstus. Tostarp, pēc "New York Times" datiem, laulības šķiršanas procesa laikā 2012. gadā politiķis saviem juristiem sacījis, ka cieš no atmiņas zuduma, ko izraisījis viņa smadzenēs mirušais parazīts.

Jūlijā Kenedijs juniors nosūtīja bijušajai ģimenes auklītei īsziņu ar atvainošanos pēc tam, kad viņa bija apsūdzējusi viņu par uzmākšanos. "Es šo gadījumu neatceros, bet atvainojos par jebkuru savu rīcību, kas jums bija nekomfortabla," rakstīja politiķis.

Žurnāla "Vanity Fair" publikāciju, kur bija stāstīts par apsūdzībām, viņš nosauca par "pilnīgām muļķībām". Tomēr, atbildot uz lūgumu komentēt apsūdzības par uzmākšanos, politiķis sacīja: "Es neesmu paij puika."

Nesen Kenedijs izstāstīja vēl vienu dīvainu gadījumu no savas dzīves, kas saistīts ar beigtu dzīvnieku. Sarunā ar aktrisi Rozannu Bāru viņš atzinies, ka 2014. gadā uz kāda lauku ceļa ieraudzījis mirušu lācēnu, kuru notriekusi automašīna. Politiķis dzīvnieka mirstīgās atliekas ielicis savā automašīnā, cerot izmantot tā gaļu.

Tomēr pēc tam nolēma, ka būs "amizanti" atstāt mirušo lācēnu Ņujorkas centrālajā parkā, lai kādam liktos, ka viņš kļuvis par neuzmanīga riteņbraucēja upuri. Lācēnu parkā atrada nākamajā dienā. Reaģējot uz BBC lūgumu komentēt situāciju, Ņujorkas varas iestādes atbildējušas, ka apsūdzības saistībā ar incidentu nevar celt, jo tas noticis vairāk nekā pirms gada.