Āfrikas dienvidos ģimenes izprecina savas meitas apmaiņā pret pārtiku
foto: Yvan Travert / akg-images
Līgava savā laulību dienā.
Pasaulē
2024. gada 25. augustā, 17:00

Āfrikas dienvidos ģimenes izprecina savas meitas apmaiņā pret pārtiku

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Organizācijas “ActionAid” ziņojums liecina, ka daudzas ģimenes Āfrikas dienvidos izprecina savas meitas piespiedu laulībās, lai tikai iegūtu pārtiku.

Āfrikas dienvidos ģimenes izprecina savas meitas a...

El Ninjo fenomens radījis reģionā ekstrēmu sausumu. Saskaņā ar ANO Humānās palīdzības koordinācijas biroja datiem, šis ir lielākais sausums, kādu Dienvidāfrikas reģions pieredzējis pēdējo 100 gadu laikā. Palīdzība nepieciešama apmēram 68 miljoniem cilvēku – 17% reģiona iedzīvotāju.

“Visi mani ietaupījumi ir iztērēti, lai iegādātos pārtiku – mēs dažkārt ēdiena trūkuma dēļ ejam gulēt ar tukšu vēderu. Daudzi urbumi ir izžuvuši, mums jāiet ļoti lieli attālumi, lai atrastu ūdeni,” saka 29 gadus vecā Džoana no Zambijas.

Sausums krasi samazinājis ražas, un daudzos lauku ciematos ģimenes meklē izeju, piespiežot savas meitas stāties agrīnās un piespiedu laulībās. “Daudzos gadījumos tiek sagaidīts, ka šīs meitenes paļausies uz saviem vīriem attiecībā uz pārtiku un visām pamatvajadzībām, kas var arī padarīt viņas neaizsargātas pret vardarbību. Visas pūles, ko mēs esam ieguldījuši, lai noturētu meitenes skolā, tiek aizskalotas kanalizācijā,” stāsta 19 gadu vecā Emīlija no Zambijas. “Mēs nesaņemam nekādu palīdzību no valdības. Ja situācija saglabāsies šāda, kā jaunās sievietes izdzīvos?” vaicā 24 gadus vecā Njaradzo no Zimbabves.