Pasaulē
2024. gada 21. augustā, 12:31

Pentagons izteicis savas prognozes par Ukrainas un Krievijas kara turpinājumu

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Lai veiktu liela mēroga ofensīvas operācijas, Ukrainai un Krievijai trūkst nepieciešamo militāro resursu. ASV uzskata, ka abas valstis ļoti drīz var nonākt "strupceļā", vēsta "Bloomberg", kas atsaucas uz Pentagona ziņojumu.

Pentagons izteicis savas prognozes par Ukrainas un...

Pentagons lēš, ka Ukrainai joprojām trūkst munīcijas, kas tai nepieciešama, lai cīnītos pret Krievijas uzbrukumiem, pat pēc tam, kad ASV Kongress aprīlī tai atbloķēja jaunu militāro palīdzību.

Tiek atzīmēts, ka Ukrainas spēki joprojām ir kaujas gatavībā, taču nespēs uzsākt liela mēroga pretuzbrukumu. ASV pieļauj, ka šāda situācija turpināsies vēl vismaz sešus mēnešus.

Pentagons ziņo, ka Krievija no savas puses ir izvēlējusies nogurdināšanas stratēģiju, taču tai nav pietiekami daudz spēku, lai ietu dziļāk Ukrainas teritorijā. To apstiprina bijušā Apvienotās štābu priekšnieku nodaļas vadītāja Marka Millija teiktais, kurš arī prognozē, ka "konflikts var nonākt strupceļā".

foto: AP/Scanpix
Ukraiņu karavīrs Sudžā, Kurskas apgabalā iet garām rātsnamam. 2024. gada 16. augusts.
Ukraiņu karavīrs Sudžā, Kurskas apgabalā iet garām rātsnamam. 2024. gada 16. augusts.

Ziņojumā arī atzīmēti Ukrainas panākumi, izmantojot ASV nodrošinātās ATACMS raķešu sistēmas, kas trāpījušas vairākiem nozīmīgiem Krievijas militārajiem objektiem, tostarp Sevastopolē un Krimā. Atbildot uz to, Krievija ar savu sistēmu S-500 cenšas pastiprināt pretgaisa aizsardzību reģionā, taču tā nav demonstrējusi ne pilnīgu kaujas spēju, ne ievērojamus panākumus, īpaši okupētajā pussalā.

ASV un Ukraina turpina apspriest Ukrainas bruņoto spēku ilgtermiņa mērķus Krievijas Federācijas Kurskas apgabalā. Tajā pašā laikā Pentagons paziņoja, ka Krievija pārvieto uz reģionu "nelielu skaitu" spēku, mēģinot to "atkarot".

Tomēr ASV turpina baidīties no eskalācijas, ja tiks dota atļauja triecieniem dziļi Krievijas Federācijā, lai gan tās atzīst, ka Maskava vēl nav reaģējusi uz kādu no "sarkanajām līnijām", kā to publiski draudējušas Krievijas amatpersonas vai propagandisti.