Eksperte: pastāv bažas, ka konfliktā starp Izraēlu un Irānu varētu iesaistīties arī ASV
foto: Jenny Matthews / Alamy/ Vida Press
Demonstrācija Palestīnā.
Pasaulē

Eksperte: pastāv bažas, ka konfliktā starp Izraēlu un Irānu varētu iesaistīties arī ASV

Ziņu nodaļa

Jauns.lv/LETA

Lielākā iespējamība ir konflikta eskalācijai starp Izraēlu un Irānas pretestības ass koalīciju, kurā ietilpst "Hamas", "Hizbollah", "Huti", dažādi grupējumi Irākā, Palestīnas atbalsta grupējumi un arī Sīrijas valdība, tādu viedokli pauda Latvijas Ārpolitikas institūta (LĀI)Tuvo Austrumu pētniecības programmas vadītāja Sintija Broka.

Eksperte: pastāv bažas, ka konfliktā starp Izraēlu...

Viņa norādīja, ka tieša konfrontācija starp Izraēlu, Irānu un potenciāli ASV ir mazāk ticama, vairāku apsvērumu dēļ. Viens no tiem ir Irānas ierobežotās militārās kapacitātes, kas tiešā konfrontācijā, ilgtermiņā tai neļautu noturēties. Ekspertes ieskatā Irānai ir kapacitāte, kas var tikt koordinēta ar grupējumiem reģionā.

"Visticamāk mēs varam sagaidīt raķešu un bezpilota lidaparātu uzbrukumu apmaiņu starp šiem spēlētājiem un Izraēlu, kā tas jau notiek ar "Hizbollah" raidītajiem triecieniem Izraēlā. Aizvadīto desmit mēnešu laikā mēs esam vērojuši arī "Huti" grupējuma aktivitātes Jemenā un ārpus tās, arīdzan Izraēlas iekšienē," akcentēja LĀI Tuvo Austrumu pētniecības programmas vadītāja.

Viņasprāt, līdz ar to ir paredzams arī aktivitāšu pieaugums "Huti" darbībā, tostarp Hormuza un Babelmandeba šaurumos, kas ir vitāli nozīmīgi transporta un loģistikas punkti Tuvajos Austrumos, kas savieno Āziju ar Eiropu un ievērojami ietekmē transporta un loģistikas izmaksu veidošanos.

Broka pieļāva, ka var sagaidīt arī uzbrukumos ASV bāzēm reģionā, tostarp Irākā un Sīrijā. Pēc viņas paustā, šāda situācija, savukārt, palielina bažas konfliktā iesaistīt arī ASV. Viņa norādīja, ka mērķēti uzbrukumi ASV karaspēkam vai kuģiem potenciāli var eskalēties atbildē no ASV puses, taču tiešu konfrontāciju starp ASV un Irānu nevēlētos neviena puse, līdz ar to būtiski ir saglabāt diplomātiskos kanālus un izmantot diplomātiskās sviras, lai panāktu pamieru un ierobežotu Izraēlas eskalāciju.

Kā zināms, Irāna solījusi bargu atriebību Izraēlai, ko tā vaino par radikālās palestīniešu kustības "Hamas" politiskā līdera Ismaila Hanijas nogalināšanu Teherānā. Savukārt Izraēlas gaisa triecienā Beirūtā nogalināts viens no Libānas šiītu kaujinieku grupējuma "Hizbollah" līderiem Fuads Šukrs.

LĀI Tuvo Austrumu pētniecības programmas vadītāja vērsa uzmanību uz to, ka aizvadīto desmit mēnešu laikā Izraēla ir veikusi vairākus triecienus reģiona valstīm, tostarp Libānai, Sīrijai un Irānai, nogalinot vairāku grupējumu un Irānas Revolucionārās gvardes locekļus, kas palielina situācijas eskalācijas riskus.

Viņa skaidroja, ka Irānā, īpaši Teherānā nogalinātais "Hamās" politiskais līderis Hanija, tiek uztverts kā nopietns uzbrukums tās suverenitātei. Broka uzsvēra, ka tas bija uzbrukums mājokļu kompleksam, kuru kontrolē Irānas augstākā militārā vienība, līdz ar to atbildes plānošanā tiek iesaistīta arī Irānas Revolucionārā gvarde, ne tikai augstākais līderis vai prezidents.

"Līdz ar to, protams, Irāna atbildēs un paredzams, ka iekšēji koordinētā veidā starp vairākiem iekšpolitiskās varas "turētājiem". Bet cits jautājums ir par to, kā uz Izraēlas izvēlēto taktiku reaģē pārējā pasaule. Hanija nāve nopietni apdraud arī trauslās Gazas joslas pamiera sarunas, tostarp Izraēlas gūstekņu likteņus," pauda LĀI Tuvo Austrumu pētniecības programmas vadītāja.

Viņa atzīmēja, ka, neskatoties uz to, ko cilvēki domā par "Hamas", Hanija tika uzskatīts par vienu no līdzsvarotākajiem un mērenākajiem darījumu veidotājiem šajā organizācijā. Broka uzsvēra, ka viņa vieta tukša nepaliks - "Hamas" otrdien par savu jauno politisko līderi iecēla grupējuma vadītāju Gazas joslā Jahju Sinvaru. Tāpat LĀI Tuvo Austrumu pētniecības programmas vadītāja norādīja, ka tāpat tiks piemeklēti nogalināto militāro komandieru pienākumu pildītāju, bet ar "Hamas" būs jāturpina sarunāties, ja "pamiers vēl ir kādu pušu interesēs".

"ASV par to turpina stingi iestāties. Izraēlas premjerministra Benjamina Netanjahu valdības darbības liecina par pretējo - karš Gazas joslā pamazām tiek pārnests uz Rietumkrastu ar arvien lielāku eskalācijas risku plašākā reģionā, iekļaujot gan Irānu, gan Libānu," norādīja Broka.

LĀI Tuvo Austrumu pētniecības programmas vadītāja uzsvēra, ka Irāna, neskatoties uz "atsevišķiem pārspīlējumiem", par saviem mērķiem starptautiskajai sabiedrībai parasti norāda pietiekami skaidri, to vara novērot arī Irānas retorikā saistībā ar atbildi Izraēlai aprīlī, kad Izraēlas gaisa triecienā Irānas vēstniecībai Damaskā tika nogalināti vairāki cilvēki, tostarp divi irāņu ģenerāļi, kam sekoja Irānas atbildes solis - uzbrukums Izraēlai ar bezpilota lidaparātiem un raķetēm.

"Atšķirībā no aprīļa triecieniem, šoreiz es sagaidītu jau daudz koordinētāku un saskaņotāku atbildi, īpaši ar "Hizbollah", bet nevar izslēgt arī citu Irānas sabiedroto iesaisti, kas ofensīvā pret Izraēlu nozīmētu trīs, četras kara frontes, kas norāda uz trauslās drošības situācijas nopietnību," pauda LĀI Tuvo Austrumu pētniecības programmas vadītāja.

Irānas augstākais līderis ajatolla Ali Hameneji devis rīkojumu veikt no Irānas tiešu triecienu Izraēlai, pēc tam kad sprādzienā Teherānā bija nogalināts palestīniešu radikālās kustības "Hamas" līderis Hanija. Irāna un "Hamas" par uzbrukumu Hanijam vaino Izraēlu.

ASV un Izraēlas amatpersonas prognozē, ka Irāna un tās sabiedrotie reģionā sāks koordinētu uzbrukumu Izraēlai. Tā dēvētās pretošanās ass grupējumu vidū ir Libānas šiītu kaujinieku grupējums "Hizbollah" un Jemenas hutiešu nemiernieki.