Pasaulē

Spridzeklis, kas nogalināja “Hamas” politisko līderi Haniju, viņa mājās tika uzstādīts divus mēnešus iepriekš

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv/LETA

Palestīniešu teroristiskas grupējums "Hamas" trešdien paziņoja, ka tā politiskais līderis Ismails Hanija nogalināts Izraēlas triecienā Teherānā, kur viņš bija ieradies uz Irānas jaunā prezidenta Masuda Pezeškiāna inaugurāciju.

Spridzeklis, kas nogalināja “Hamas” politisko līde...

Ceturtdien no Irānas Dohā ieradās Hanija līķis, lai piektdien viņu apglabātu. Hanija sieva raudājusi pie vīra zārka, sakot: "Tu katru dienu stiprināji mūs, padarot mūs stiprus un apņēmīgus kā dzelzi. Mēs par to visu esam tev parādā.”

Irānas galvaspilsētā tūkstošiem cilvēku šodien pulcējās, lai apbedītu Haniju. Irānas augstākais līderis Ali Khamenei, kurš vadīja lūgšanas dievkalpojumā, ir apsolījis atriebt Haniju.

Kā ziņo avoti, Hanijs tika nogalināts ar spridzekli, kas divus mēnešus pirms sprādziena bija uzstādīts viņa Teherānas viesu namā.

Tūkstošiem protestētāju Stambulā pēc vakara lūgšanām devās gājienā, lai nosodītu Hanijas nogalināšanu. Daudzi vicināja Turcijas un Palestīnas karogus un skandēja Izraēlai naidīgus saukļus, un gājienā tika sadedzināts Izraēlas karogs.

Tikmēr Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu paziņoja, ka Izraēla ir gatava jebkādai agresijai pēc tai adresētajiem draudiem atriebties par grupējumu "Hamās" un "Hizbollah" vadoņu nogalināšanu.

"Izraēla ir ļoti augstā līmenī, gatavojoties jebkuram scenārijam - gan aizsardzības, gan uzbrukuma. Mēs liksim samaksāt ļoti augstu cenu par jebkuru agresijas aktu pret mums," paziņoja Netanjahu. "Tiem, kas mums uzbrūk, mēs uzbruksim pretī."