Irānas prezidents: Mēs liksim Izraēlai nožēlot "Hamas" politiskā līdera slepkavību
foto: Shutterstock
Pasaulē

Irānas prezidents: Mēs liksim Izraēlai nožēlot "Hamas" politiskā līdera slepkavību

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Hamas politiskā līdera Ismaila Hanija nogalināšana Teherānā ir kritiski eskalējus konfliktu starp Irānu un Izraēlu.

Irānas prezidents: Mēs liksim Izraēlai nožēlot "Ha...

Jau tika ziņots, ka Palestīniešu teroristiskas grupējums "Hamas" trešdien paziņoja, ka tā politiskais līderis Ismails Hanija otrdien nogalināts Izraēlas triecienā Teherānā, kur viņš bija ieradies uz Irānas jaunā prezidenta Masuda Pezeškiāna inaugurāciju. Irānas augstākais līderis ājatolla Ali Hameneji  un Irānas jaunais presidents Masuda Pezeškiāns ir nosodījuši Izraēlas agresijas aktu.

Hamenejis šo triecienu raksturojis kā nopietnu provokāciju, norādot, ka pret šādu rīcību nāksies stingri rīkoties. Savukārt Pezeškiāna solīja, ka liks Izraēlai "nožēlot" šo rīcību.

"Mēs liksim okupācijas teroristiskajam režīmam nožēlot savu rīcību,” teica jaunais prezidents.

Atbildot uz Hanija nogalināšanu, Irāna, visticamāk, veiks būtiskus atriebības pasākumus. 

Irāna iepriekš ir pierādījusi savu spēju un gatavību īstenot plaša mēroga raķešu un dronu triecienus, kā tas bija redzams aprīlī, kad Irāna reaģēja uz tās virsnieka nogalināšanu Sīrijā. Līdzīgi vai vēl nopietnāki pasākumi tagad ir ļoti iespējami, un Irāna, visticamāk, mēģinās radīt būtisku kaitējumu Izraēlai, lai atriebtu Haniju, gan atjaunotu savu prestižu reģionā.

Lai gan sākt karu nekavējoties neparedz ne viena puse, situācijas nestabilitāte un potenciālās kļūdas vai neparedzētas eskalācijas padara šo par arvien reālāku iespēju. Irānas pastāvīgās nesaskaņas ar Izraēlu liecina, ka Tuvajos Austrumos varētu notikt intensīvāki konflikti, ietekmējot gan reģionālo stabilitāti, gan starptautiskās attiecības.