Lielbritānija vēlas izstrādāt raķetes pret Krievijas kodolieročiem
foto: unsplash.com
Krievijas oficiālās personas un propagandisti regulāri draud ar kodolieroču pielietošanu pret dažādām pasaules valstīm, tostarp Lielbritāniju.
Pasaulē
2024. gada 26. jūlijā, 11:01

Lielbritānija vēlas izstrādāt raķetes pret Krievijas kodolieročiem

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Lielbritānija apsver iespēju izstrādāt tālas darbības rādiusa raķetes, kas spēj iznīcināt Krievijas kodolieročus. Eiropā pieaug bažas, ka Krievijas diktators Vladimirs Putins varētu būt gatavs to izmantot, vēsta "The Times".

Lielbritānija vēlas izstrādāt raķetes pret Krievij...

Izdevuma diplomātiskie avoti ziņoja, ka Lielbritānija skaidri norādījusi, ka sadarbosies ar Vāciju, lai izstrādātu ieročus aptuveni ar 3200 kilometru darbības rādiusu.

Sabiedrotie paredz, ka šie ieroči spēs aizlidot no Berlīnes līdz Maskavai gadījumā, ja Putins nolems palaist taktiskos kodolieročus.

Lielbritānijas aizsardzības ministrs Džons Hīlijs, domājams, 24. jūlijā, Berlīnē apspriedis šo projektu ar savu Vācijas kolēģi. Viņš tur atradās 48 stundu diplomātiskās turnejas ietvaros pa Eiropu, lai nostiprinātu sadarbību starp Lielbritāniju un tās sabiedrotajiem un virzītu savu aizsardzības stratēģiju "NATO pirmajā vietā".

Saskaņā ar plāniem tālas darbības rādiusa raķetes tiks izvietotas Vācijā, nomainot ASV raķetes, kas tur tiks izvietotas tuvāko gadu laikā.

Nesenie Putina un citu personu paziņojumi liecina, ka Krievija pazemina taktisko kodolieroču izmantošanas slieksni, sacīja kāds diplomātiskais avots.

Šomēnes ASV un Vācija paziņoja, ka ASV tālas darbības rādiusa raķetes Vācijā periodiski tiks izvietotas no 2026. gada pirmo reizi kopš Aukstā kara. Lēmums, kas izraisīja Maskavas niknu reakciju, tika paziņots NATO samita laikā Vašingtonā.

Krievijas kodoldraudi

Pēc pilna mēroga iebrukuma Ukrainā 2022. gadā Krievijas oficiālās personas un mediji regulāri draud ar kodolieroču pielietošanu pret dažādām pasaules valstīm.

Pēc Kara studiju institūta ekspertu domām, šādas darbības ir vērstas uz Rietumu politiķu iebiedēšanu, lai piespiestu viņus veikt Krievijai izdevīgas darbības.

Komunikē, kas publicēts pēc G7 jūnija samita rezultātiem, teikts, ka Krievija saskarsies ar nopietnām sekām, ja nolems pielietot kodolieročus vai ķīmiskos ieročus.