Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Zelenskis: visi Krievijas lidlauki, kas tiek izmantoti uzbrukumiem Ukrainai, ir jāiznīcina
foto: EPA/Scanpix
"Jo mazāk ierobežojumu mums būs efektīvai ieroču izmantošanai, jo vairāk Krievija centīsies virzīties uz mieru," apliecināja Zelenskis.
Pasaulē

Zelenskis: visi Krievijas lidlauki, kas tiek izmantoti uzbrukumiem Ukrainai, ir jāiznīcina

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis atkārtoti aicināja Rietumus atļaut triecienus dziļi Krievijas teritorijā. Tas ir nepieciešams, lai tiktu iznīcināti visi lidlauki, no kuriem Krievijas Federācija uzbrūk Ukrainai.

Zelenskis: visi Krievijas lidlauki, kas tiek izman...

To viņš norādīja, piedaloties Eiropas politiskās kopienas samita atklāšanas plenārsēdē.

"Es vēršos pie jums visiem, pie visiem vadītājiem, kuri var dot savu ieguldījumu vajadzīgajā drosmē. Šie soļi (lai atļautu triecienus Krievijas Federācijā – red.) ir jāsper, un es vēršos vispirms pie ASV, Lielbritānijas, Francija, Vācija un Polija un citiem draugiem - jūsu drosme var radīt izšķirošas pārmaiņas pasaulei," viņš norādīja.

Pēc prezidenta teiktā, militārie lidlauki, no kuriem Krievijas lidmašīnas paceļas ar bumbām uz Ukrainas pilsētām, bērniem un Krievijas raķešu palaišanas vietas – tas viss ir jāiznīcina.

"Tas ne tikai iznīcinās dažus mērķus, bet arī samazinās Krievijas iespējas turpināt šo karu. Raķetes un droni nav "valsts suverenitātes nesēji", tāpēc ir jābūt kolektīvai gribai, kolektīvai gribai tos notriekt - tāpat kā tas bija ar Irānas raķetēm un droniem," viņš turpināja.

Zelenskis arī minēja piemēru par triecienu efektivitāti pret Krievijas Federāciju, izmantojot Harkivas apgabala piemēru, jo, viņaprāt, "realitāte kaujas laukā izskaidro vairāk nekā jebkādas runas".

"Mēs neļāvām Krievijai virzīties uz priekšu Harkivas apgabalā. Punkts. Putins upurēja desmitiem tūkstošu savu pilsoņu. Bet viņš neko nesasniedza. Neko svarīgu un nozīmīgu. Tas kļuva iespējams, pateicoties mūsu karavīru drosmei un mūsu partneru drosmei, kuri atcēla ieroču lietošanas ierobežojumus pie robežas. Vai tas noveda pie eskalācijas? Gluži pretēji, tas bloķēja Putina mēģinājumus paplašināt karu. Vai Putins reaģēja? Nē," norāda Zelenskis.

Pat tad, kad Krievijas raķetes trāpīja "Ohmatdet", bērniem, kuri slimo ar vēzi, pēc prezidenta domām, tas tikai demonstrēja ļaunumu, ko Krievijas Federācija ir demonstrējusi kopš kara sākuma, un tāpēc, viņaprāt, ir jārīkojas maksimāli drosmīgi, lai sasniegtu rezultātus.

"Mēs varam izbeigt šo karu, pateicoties diplomātiskiem centieniem un ieroču centieniem. Un mēs nedrīkstam palaist garām iespēju. Jo efektīvāka būs pretgaisa aizsardzība, jo bezpalīdzīgāks būs Putins. Jo mazāk ierobežojumu mums būs efektīvai ieroču izmantošanai, jo vairāk Krievija centīsies virzīties uz mieru," apliecināja Zelenskis.

Zelenskis ieradies vizītē Lielbritānijā

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis 18. jūlijā ieradās vizītē Lielbritānijā. Viņš piedalīsies Eiropas politiskās kopienas samitā, liecina ziņojums viņa "Telegram" kanālā.

"Jau ceturto reizi Eiropas valstis dodas uz Eiropas politiskās kopienas samitu, lai apspriestu kopīgās tēmas un izaicinājumus. Esmu ieradies Lielbritānijā, lai piedalītos samitā, divpusējās tikšanās ar partneriem un jaunu drošības līgumu parakstīšanu," paziņoja prezidents.

Zelenskis piebilda, ka atsevišķa vizītes programma ir Ukrainas attiecības ar Lielbritāniju.

"Es tikšos ar Viņa Majestāti Karali Čārlzu III, premjerministru Kīru Stārmeru, amatpersonām un aizsardzības uzņēmumu vadītājiem. Mēs parakstīsim starpvaldību līgumu par atbalstu Ukrainas aizsardzības nozarei, pārrunāsim turpmāko sadarbību aizsardzības jomā un mūsu aizsardzības spēju paplašināšanu," viņš norādīja.

Prezidents piebilda, ka jau no pirmajām pilna mēroga iebrukuma dienām Lielbritānija bija soli priekšā savā apņēmībā atbalstīt Ukrainu.

"Tieši šāda apņēmība ir nepieciešama, lai apturētu Krievijas teroru," viņš uzsvēra.