foto: REUTERS/SCANPIX
Vairāk nekā 100 cilvēku ir gājuši bojā drūzmā reliģiskā pasākumā Indijas ziemeļos
Sieviete tiek mierināta, sērojot pēc tam, kad viņas dēls gāja bojā druzmā.
Pasaulē
2024. gada 2. jūlijs, 19:53

Vairāk nekā 100 cilvēku ir gājuši bojā drūzmā reliģiskā pasākumā Indijas ziemeļos

Ziņu nodaļa

Jauns.lv/BBC

Negadījums notika satsangā (hinduisma reliģisks pasākums) Hathras rajonā Utarpradēšas štatā.

Indijas ziemeļos notikušajā reliģiskajā sapulcē druzmā gājuši bojā vismaz 116 cilvēki, paziņoja policijas inspektors ģenerālis Šalabs Maturs. Upuri, starp kuriem ir liels skaits sieviešu un daži bērni, joprojām tiek identificēti.

Izdzīvotāji skaidroja, kā aizsākās katastrofa, kad viņi mēģināja pamest pasākumu Mughalgarhi ciemā. Aculiecinieks, kurš vēlējās palikt anonīms, stāstīja BBC, ka viss gāja labi, līdz "pēkšņi es dzirdēju kliedzienus, un pirms es sapratu, kas notiek, cilvēki sāka krist viens uz otra. Daudzi tika sabradāti, un es nevarēju daudz ko darīt. Man vienkārši paveicās izdzīvot."

"Kad sprediķis beidzās, visi sāka skriet ārā," teica sieviete, kas tika saukta tikai par Šakuntalu, ziņu aģentūrai "Press Trust of India"."Cilvēki iekrita grāvī pie ceļa. Viņi sāka krist viens uz otra un tika sabradāti līdz nāvei."

Umešs Kumars Tripatī, galvenais medicīnas darbinieks no kaimiņu rajona Etah, paziņoja reportieriem, ka "drūzmā" ir gājuši bojā vismaz trīs bērni.

Internetā tiek izplatīti satraucoši attēli no notikuma vietas. Dažos videomateriālos redzams, kā cietušie tiek vesti uz slimnīcām ar kravas automašīnām un pat motocikliem. Klips, kur redzami vairāki ķermeņi, kas atstāti vietējās slimnīcas ieejā, kamēr radinieki sauc pēc palīdzības.

"Šāds liels negadījums ir noticis, bet šeit nav neviena augstākā amatpersona," sacīja radinieks citā video. "Kur ir administrācija?"

Kumars teica, ka vieta bija pārpildīta, un piebilda, ka ir izveidota augsta līmeņa komiteja, lai izmeklētu notikušo. "Administrācijas galvenā uzmanība ir vērsta uz visu iespējamo palīdzības sniegšanu cietušajiem un bojāgājušo tuviniekiem," viņš teica.

"Tiek veikta pēcnāves ekspertīze, un lieta tiek izmeklēta," sacīja amatpersona Satja Prakašs no kaimiņos esošā Etahas rajona.

Hathrasā vietējā slimnīcā dzirdami izmisušo ģimenes locekļu kliedzieni. Daudzi cilvēki cenšas atrast savus tuviniekus, daudzi vēl nav atpazīti. Uz vietas trūkst ātro palīdzības automašīnu, tās var pārvadāt tikai divus līdz trīs cilvēkus.

Indijā regulāri tiek ziņots par negadījumiem reliģiskos pasākumos, jo milzīgi pūļi pulcējas šaurās telpās, neievērojot drošības pasākumus. 2018. gadā vilciens ietriecās pūlī, kas vēroja hinduistu svētku "Dusshera" svinības, gāja bojā aptuveni 60 cilvēki. Savukārt 2013. gadā hinduistu svētku laikā centrālajā Madhja Pradešas štatā sadursmē gāja bojā 115 cilvēki.

Tēmas