foto: scanpix
Lai aizsargātos pret ienaidniekiem, uz Lietuvas-Baltkrievijas robežas izvietos mīnas
Lietuva un Polija kopīgi stiprinās NATO austrumu flangu.
Pasaulē
2024. gada 4. jūlijs, 21:14

Lai aizsargātos pret ienaidniekiem, uz Lietuvas-Baltkrievijas robežas izvietos mīnas

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Polija un Lietuva lūgs Eiropas Savienības (ES) un NATO palīdzību savu robežu aizsardzības stiprināšanā.

Lietuvas armijas karavīri šobrīd piedalās Lietuvas un Polijas militārajās mācībās "Drosmīgais grifs 24/II" pie Suvalku koridora, netālu no Polijas robežas. Abas valstis vienojušās kopīgi stiprināt NATO austrumu flangu saistībā ar draudiem, ko rada Krievijas karš Ukrainā.

Lietuvas un Polijas aizsardzības ministri aicināja "internacionalizēt" ES un NATO austrumu robežas aizsardzību, apmeklējot robežžoga posmu ar Baltkrieviju, netālu no Viļņas.

Polijas premjerministra vietnieka un aizsardzības ministra oficiālās vizītes laikā Viļņā Lietuvas aizsardzības ministrs Laurinas Kasčiūnas žurnālistiem sacīja, ka valsts robežaizsardzības sistēmas izveidei desmit gadu laikā būtu nepieciešami aptuveni 600 miljoni eiro. Polijas aizsardzības ministrs Vladislavs Kosinjaks-Kamišs apsolīja šo jautājumu izvirzīt nākamnedēļ Vašingtonā notiekošajā NATO samitā.

Saskaņā ar Kosinjaka-Kamiša teikto, ārējo robežu aizsardzība ar Krieviju un tās sabiedrotajiem joprojām ir galvenais uzdevums: "Polijas valsts kopā ar saviem sabiedrotajiem darīs visu, lai vēl labāk aizsargātu ES un NATO austrumu robežu.”

Polija plāno nostiprināt robežu ar Baltkrieviju, ņemot vērā bažas par drošību: "Tas ir mūsu augstākais aicinājums, un šo aicinājumu var piepildīt ne tikai nacionālās valstis, bet vispirms ES, un kopā mēs aicinām to darīt, lai internacionalizētu šīs robežas jautājumu."

Abu līderu jaunākās piezīmes par robežu aizsardzību izskanēja saistībā ar draudiem, ko rada Krievijas karš Ukrainā.

Gatavojoties pagājušās nedēļas Eiropadomes sanāksmei, Igaunijas, Latvijas, Lietuvas un Polijas līderi parakstīja vēstuli, kurā aicināja Briseli "gan politiski, gan finansiāli" iesaistīties aptuveni 2,5 miljardu eiro vērtās žoga būvniecībā gar bloka austrumu robežu ar Krieviju un Baltkrieviju, lai aizsargātu pret militārajiem un hibrīddraudiem.

"Situācijas Lietuvā un Polijā ir ļoti līdzīgas. Mēs apmainīsimies ar pieredzi un atbalstīsim Lietuvas aizsardzības līnijas," skaidroja Kosinjaks-Kamišs.

Lietuvas pārstāvis Kasčūns tikmēr izklāstīja citus pasākumus, kas, pēc viņa teiktā, drīzumā tiks īstenoti, lai "kavētu ienaidnieka spēku virzīšanos".

"Sākot ar vasaras beigām, mēs pastāvīgi nostiprināsim dažas robežas daļas," sacīja Kasčūns.

Šie pasākumi ietver arī prettanku mīnas, tālvadības mīnas un prettanku grāvjus, kas var kavēt ienaidnieka tuvošanos.