foto: ekrānuzņēmums no video
VIDEO: Kirgizstānas prezidenta brāļameita uz savu saderināšanos atlido ar civilās aizsardzības helikopteru. Valsts vadītājam nākas atvainoties
Pasaulē
2024. gada 28. jūnijs, 05:52

VIDEO: Kirgizstānas prezidenta brāļameita uz savu saderināšanos atlido ar civilās aizsardzības helikopteru. Valsts vadītājam nākas atvainoties

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Kirgizstānas prezidents Sadirs Džaparovs atvainojies par savu brāļameitu Lazatu Nurkožojevu, kuras saderināšanās ceremonijā izmantots Civilās aizsardzības, ārkārtējo situāciju un dabas katastrofu seku likvidēšanas ministrijas helikopters. Prezidenta komentārus publicējusi aģentūra "Kabar".

23 gadus vecā Lazata Nurkožojeva ir sava veida vietējā slavenība. Viņai ir pašai savs apģērbu zīmols un 180 tūkstoši sekotāju soctīklā "Instagram". Jaunā dāma vairākkārt iekūlusies skandālos savas uzvedības vai sociālo mediju komentāru dēļ.

Saderināšanās ceremonija notika 24. jūnijā Kirgizstānā. Video no pasākuma Nurkožojeva pati izlikusi savā "Instagram" profilā: tajā redzams, kā viņa ar līgavaini atildo ministrijai piederošā helikopterā, uzkāpj uz izrotātas platformas, kur atrodas viņu draugi un tuvinieki. Publikācija izpelnījusies asu kritiku no sociālo tīklu lietotājiem, kuri Nurkožojevai pārmetuši izšķērdību un ģimenes sakaru izmantošanu, raksta "Meduza".

Kirgizstānas Civilās aizsardzības, ārkārtējo situāciju un dabas katastrofu seku likvidēšanas ministrija oficiāli iznomā helikopterus. Helikoptera noma uz stundu maksā aptuveni 2150 dolāru. Vidējā alga Kirgizstānā ir gandrīz sešas reizes mazāka - aptuveni 380 dolāru.

Džaparovs savā komentārā atgādināja, ka nauda no helikopteru iznomāšanas nonāk budžetā, ar to tiekot atjaunots helikopteru parks. Vienlaikus viņš uzsvēra, ka viņa ģimenes locekļiem jābūt atturīgākiem savos tēriņos.

"Tuvām valsts vadībām ir jābūt par piemēru citiem. Es bieži atkārtoju, ka ir jāaptur izšķērdība. Vismaz nākamais znots varētu mani atbalstīt un padomāt, pirms izteikt šādu priekšlikumu. Viņam bija jācenšas nekrist uz nerviem, neiegāzt prezidentu. Es domāju, ka viņš to izdarīja jaunības dēļ. Ja viņš būtu atnācis un lūdzis viņas roku vienkāršā veidā, viņam nebūtu liegts," sacīja Džaparovs.

Džaparovs arī apliecināja, ka pieprasa saviem tuviniekiem neiesaistīties valsts lietās. "Agrāk es kritizēju citus. Tagad tas ir atgriezies pie manis. Es atvainojos tautai par savu brāļameitu,” sacīja prezidents. Viņš pauda pārliecību, ka viņa izdarīs secinājumus un "turpmāk viņas uzvedība būs saprātīga".

Džaparovs Kirgizstānu vada kopš 2021. gada janvāra. Viņš nāca pie varas pēc Soronbaja Ženbekova gāšanas - kā vienu no galvenajiem apvērsuma iemesliem minēja Kirgizstānas iedzīvotāju neapmierinātību ar to, ka galvenajos valsts amatos prezidents iecēlis savus radiniekus.