0dienas
6stundas
21minūtes
42sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Nošauts cietuma priekšnieks, ieslodzītie izrok tuneli, pastāvīgie nemieri cietumos — Ekvadoras prezidents ierosina uzcelt cietumu Antarktīdā
foto: AFP/Scanpix
Ekvadoras armija iesaistīta cīņā pret narkogrupējumiem
Pasaulē

Nošauts cietuma priekšnieks, ieslodzītie izrok tuneli, pastāvīgie nemieri cietumos - Ekvadoras prezidents ierosina uzcelt cietumu Antarktīdā

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Ekvadoras prezidents Daniels Noboa ierosināja uzbūvēt Antarktīdā cietumu, kas varētu uzņemt 100 ieslodzītos.

Nošauts cietuma priekšnieks, ieslodzītie izrok tun...

“Mums ir daļa šīs teritorijas, tad kāpēc gan ne? Tikai simts cilvēkiem paredzēts cietums,” sacīja Noboa, norādot uz Ekvadoras piekļuvi Antarktīdas teritorijai.

Laikraksts “The New Yorker” vēsta, ka viens no prezidenta palīgiem nosauca viņa priekšlikumu par “labu ideju”, taču atgādināja, ka valstis, kurām ir piekļuve Antarktīdai, ir saistītas ar līgumu, kas ierobežo valstu klātbūtni ar “zinātniskiem pētījumiem un tamlīdzīgiem mērķiem”. Tomēr prezidenta palīgs apsolīja izpētīt šo jautājumu.

Noboa izteica priekšlikumu par cietuma izveidi Antarktīdā pēc tam, kad apmeklēja cietumu Ekvadoras pilsētā Kuenkā, kur ieslodzītie bija izrakuši slepenu tuneli.

Pēdējā laikā Ekvadora ir iesaistīta smagā cīņā ar noziedznieku grupējumiem gan cietumos, gan ārpus tiem. Šā gada aprīlī tika nošauts Elrodeo cietuma priekšnieks Damians Paraless, turklāt dienā, kad notika referendums par pasākumu bardzināšanu cīņā pret noziedzību. Paralesu nošāva, kad viņš ar ģimeni pusdienoja restorānā.

Kad Noboa tika ievēlēts Ekvadoras prezidenta amatā, viņš izvairījās no radikālām idejām noziedzības apkarošanā, viņa galvenais priekšlikums bija maksimāli stingra režīma cietumu izveide. Gadiem ilgi Ekvadoras pārpildītos cietumus no iekšpuses pārvalda narkogrupējumu vadoņi, cietumus izmantojot par saviem “štābiem”. Janvāra sākumā īsi pēc Noboas stāšanās amatā no cietuma izbēga Ekvadoras visbīstamākais ieslodzītais. “Los Choneros” barvedis Adolfo Masiass, kurš izcieta 34 gadu cietumsodu par neskaitāmiem noziegumiem, tostarp narkotiku kontrabandu un slepkavībām. Viņš izbēga tieši pirms tam, kad Noboa grasījās viņu pārvest uz Ekvadoras visstingrākā režīma cietumu “La Roca” jeb “Klinti”. Pašlaik Noboa ir noteicis ārkārtas stāvokli un ieslodzīto savaldīšanai nosūtījis armiju, bet narkobandas pasludinājis par “teroristiem” un tādējādi militāriem mērķiem, uz ko bandas atbildēja ar amatpersonu slepkavībām, apšaudēm un sprādzienu rīkošanu.

Ekvadora ir konsultatīvā puse 1959. gada Antarktīdas līgumam, kas piešķir parakstītājvalstīm tiesības veikt pētniecisko darbību kontinentā. Saskaņā ar dokumenta nosacījumiem, valstis arī apņemas atteikties no jaunu teritoriālo pretenziju izvirzīšanas uz Antarktīdu visā līguma darbības laikā.

Tēmas