foto: Shutterstock
Noskaidrota, kura ir visdārgākā pilsēta emigrantiem
Honkonga atzīta par visdārgāko pilsētu viestrādniekiem.
Pasaulē
2024. gada 17. jūnijs, 10:29

Noskaidrota, kura ir visdārgākā pilsēta emigrantiem

Ziņu nodaļa

Jauns.lv/CNN

Pārcelties uz citu pilsētu ne vienmēr ir viegls lēmums, taču emigranti to visbiežāk pieņem saistībā ar darba maiņu. Nesen "Mercer" veiktajā dzīves dārdzības apjautā noskaidrota visdārgākā pilsēta ārvalstu viesstrādniekiem.

Par visdārgāko pilsētu atzīta Honkonga. Āzijas pilsētai, kas arī 2022. un 2023. gadā bija gada saraksta augšgalā, cieši seko Singapūra. Sarakstā iekļautas arī tādas Šveices pilsētas kā Cīrihe, Ženēva, Bāzele un Berne, taču mājokļu izmaksu pieauguma dēļ Ņujorka ierindota kā septītā dārgākā pilsēta starptautiskajiem darbiniekiem. Astotajā vietā ierindojusies Lielbritānijas galvaspilsēta Londona, kas pagājušajā gadā bija 17. vietā, bet Naso, Bahamu salas, ieņēmusi devīto vietu. Desmitnieku noslēdz Losandželosa.

Ziņojumā pārbaudītas 226 pilsētas, pamatojoties uz vairāk nekā 200 preču salīdzinošajām izmaksām katrā vietā, tostarp transportu, pārtiku, apģērbu, mājsaimniecības preces un izklaidi. 

Kā norādīts pētījumā, dārgais mājokļu tirgus un paaugstinātās transporta, preču un pakalpojumu izmaksas ir viens no iemesliem, kāpēc dzīves dārdzība šajās pilsētās ir īpaši augsta. "Mājokļa izmaksas ir galvenais faktors dzīves dārdzības noteikšanai pilsētā," teikts pētījumā, norādot, ka darbiniekiem, kuri ievērojamu daļu no saviem ienākumiem tērē īrei vai hipotēkai, būs "mazāk izmantojamie ienākumi citiem izdevumiem". 

Tāpat tiek pausts, ka laikā no 2023. gada līdz 2024. gadam visā pasaulē šīs izmaksas bija ļoti nepastāvīgas. Tā, piemēram, mājokļu īres cenas dažādās pilsētās ievērojami atšķīrās. 

Sarakstā Toronto ierindota kā dārgākā Kanādas pilsēta starptautiskajiem darbiniekiem, kam seko Vankūvera ar 101. vietu. Lai gan saraksta augšgals ir maz mainījās salīdzinājumā ar iepriekšējā gada reitingu, ir ievērojami lieli lēcieni uz augšu. To vidū ir Meksikas Mehiko un Montereja, kur pirmā pakāpās par 46 vietām uz 33. vietu, bet otra pakāpās par 40 vietām līdz 115. 

Top 20 iekļuvušas arī septiņas ASV pilsētas: "Tā kā ASV bāzētie uzņēmumi turpina iegūt talantus visā pasaulē, inflācijas spiediens dažiem ārvalstu pilsoņiem, kas šeit ierodas, var apturēt tos pieņemt amatus dažās ASV dārgajās pilsētās un metro zonās. Tāpēc mēs uzskatām, ka darba devējiem vajadzētu būt atvērtiem, daloties ar informāciju par dzīves dārdzību un neto atalgojumu ar potenciālajiem darbiniekiem, lai viņi varētu labāk izprast pārcelšanās uz ASV finansiālo ietekmi un pieņemt pilnībā informētu lēmumu par to, vai turpināt šeit darbu. ”