1dienas
21stundas
44minūtes
23sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Beļģija pieņem darba likumu seksa nozarei
foto: Isopix/Shutterstock/ Vida Press
Beļģijas bordeļos turpmāk strādās tikai ar darba līgumu.
Pasaulē

Beļģija pieņem darba likumu seksa nozarei

Ziņu nodaļa

Kas Jauns Avīze

Beļģija pirmā pasaulē pieņēmusi darba likumu seksa nozarē nodarbinātājiem. Viņi varēs slēgt līgumu gluži kā jebkurā uzņēmumā vai iestādē, protams, ņemot vērā aroda nianses.

Beļģija pieņem darba likumu seksa nozarei...

Vēl pirms Beļģijas seksa pakalpojumus par darbu atzina Vācija, Nīderlande un Jaunzēlande, taču tās nav izveidojušas īpašu tiesisko regulējumu, kāds nepieciešams cieņpilnām, godīgām attiecībām starp darbinieku un darba devēju, vienalga, rūpnīcā, lielveikalā vai šajā gadījumā bordelī.

Tiesības uz pensiju un pabalstiem

Parlaments nobalsoja ar 93 balsīm par, 33 deputātiem atturoties, bet pret nebija neviens. “Šis likums ir pasaulē tāds pirmais. Es nevaru vien uzsvērt, cik tas ir svarīgs,” izdevumam "The Brussels Times" teic Beļģijas seksa nozares darbinieku arodbiedrības runasvīrs Dāns Bauvens, norādot, ka valdība ir ieklausījusies seksa darbinieku vajadzībās.

“Ar šo modeli Beļģija patiešām demonstrē, ka tās mērķis ir aizsargāt seksa darbiniekus neatkarīgi no jebkādiem morāliem spriedumiem par profesiju, kas cilvēkiem varētu būt,” saka Bauvens.

Tagad viņi varēs strādāt arī saskaņā ar darba līgumu, saņemot piekļuvi sociālajam nodrošinājumam (pensijām, bezdarba un ģimenes pabalstiem, veselības apdrošināšanai, grūtniecības un pēcdzemdību atvaļinājumam).

Drīkst arī atteikt klientam

Likums arī paredz aizsardzību pret riskiem, kas saistīti ar darbu, un nosacījumus darba devējiem. Šo pakalpojumu sniedzēji, kas parakstījuši darba līgumu, iegūs papildu tiesības, un darba devējiem būs jāuzņemas noteiktas saistības. Likums gan neattiecas uz pornogrāfiju, striptīzu vai izrādīšanos tīmekļa kameru priekšā.

Dotas tiesības atraidīt klientu, atteikt seksu vai jebkurā laikā to pārtraukt, veikt šo darbību sev vēlamā veidā, atteikties sēdēt bordeļa skatlogā vai reklamēties, ja pastāv draudi drošībai. Darba devējam prieka mājas telpā jānodrošina trauksmes poga, tāpat arī jāizsniedz pārnēsājama šāda ierīce, dodoties pie klienta.

Saskaņā ar likumu, ja prostitūta atsakās no klienta vairāk nekā desmit reizes sešu mēnešu laikā, suteners var pieprasīt valdības mediatora iesaisti, bet nevar atlaist darbinieci. Savas miesas pārdevējas var arī izbeigt līgumu jebkurā laikā bez paziņošanas termiņa un nezaudējot tiesības uz bezdarbnieka pabalstu.

Bordeļus reģistrēs un pārbaudīs

Strādājošo anonimitāte tiks aizsargāta tieši tāpat kā viesmīlības nozares darbiniekiem restorānos un viesnīcās. Tas ir paredzēts, lai nodrošinātu, ka var pieteikties uz citu darbu, nebaidoties no diskriminācijas.

Bordeļiem jābūt juridiskai adresei Beļģijā un jāsaņem apstiprinājums tiesībām darboties, pirms slēgt darba līgumus. To nevarēs saņemt, ja potenciālais uzņēmējs bijis notiesāts, tostarp par seksuālu uzbrukumu, slepkavību, izspiešanu, seksa darbinieku ļaunprātīgu izmantošanu. Arodbiedrībām un atbalsta organizācijām ir tiesības jebkurā laikā ierasties uz pārbaudi.

Nākamais solis būs noteikumu pieņemšana, kas regulēs darba devēju atzīšanu, telpu lielumu, darba vietas higiēnu, maksimālo seksa darbinieku skaitu vienā numurā, valdības mediācijas pakalpojumus.

Eiropas valstīs dažāda pieeja

Prostitūcija Eiropas Savienībā lielākoties ir legāla, tostarp Latvijā, bet tikai Beļģijā, Vācijā, Austrijā, Nīderlandē, Grieķijā atļauti bordeļi. Tikmēr Zviedrija, Īrija, Francija prostitūciju legalizējušas, bet vienlaikus likums paredz sodīt klientus, būtībā nozari iedzenot pagrīdē. Prostitūtu protesti nelīdzēja, piemēram, Francijā viņu klientiem draud 1500 eiro naudassods. Līdzīga kārtība ir arī Norvēģijā un Islandē.

Latvijā ir aizliegti bordeļi, prostitūtas drīkst sniegt pakalpojumus tikai pa vienai un savā personiskajā vai īrētajā mājoklī, ne tuvāk par 100 metriem no izglītības iestādes vai baznīcas, turklāt teorētiski pietiek ar viena kaimiņa iebildumu, lai to nedrīkstētu.