Pasaulē
2024. gada 18. maijs, 11:51

Zelenskis uzskata, ka Krievijas ofensīva var sastāvēt no vairākiem viļņiem

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv/LETA

Krievijas ofensīva Harkivas apgabalā šomēnes var būt tikai tās uzbrukumu "pirmais vilnis" un Krievijas armijai varētu būt mērķis ieņemt Harkivu, piektdien intervijā ziņu aģentūrai AFP brīdināja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

Zelenskis sacīja, ka situācija Harkivas apgabalā, kur Krievija ieņēmusi vairākus ciemus, tiek "kontrolēta", bet "nav stabilizējusies" pēc Ukrainas papildspēku nosūtīšānas.

Prezidents arī sacīja, ka Krievijas karaspēks pavirzījies uz priekšu par pieciem līdz 10 kilometriem, pirms to apturēja Ukrainas spēki.

foto: AFP/Scanpix
Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis brīdina, ka Krievijas ofensīva Harkivas apgabalā šomēnes var būt tikai tās uzbrukumu "pirmais vilnis" .

Krievijas ofensīva "var sastāvēt no vairākiem viļņiem", un Harkivas apgabalā "bija pirmais vilnis", sacīja Zelenskis.

"Es neteiktu, ka tas bija liels panākums" Krievijai, atzina Zelenskis. Viņš tomēr piebilda: "Mums jābūt prātīgiem un jāsaprot, ka viņi iet dziļāk mūsu teritorijā, nevis otrādi, un tā vēl ir viņu priekšrocība."

Krievija 10.maijā sāka ofensīvu Harkivas apgabalā, bombardējot pierobežas ciemus un piespiežot tūkstošiem cilvēku atstāt savas mājas. Krievija šajā ofensīvā panākusi lielākos teritoriālos ieguvumus Ukrainā kopš 2022.gada beigām.

Krievijas diktators Vladimirs Putins piektdien vizītē Ķīnā apgalvoja, ka Krievijai šobrīd nav plānu ieņemt Harkivu un ofensīva esot "sanitārās zonas" veidošana, atbildot uz Ukrainas veiktajām Belgorodas apgabala apšaudēm.

Zelenskis tomēr sacīja, ka Krievijas spēki "grib uzbrukt" Harkivai, lai gan saprot, ka tas būtu "ļoti grūti". "Viņi saprot, ka mums ir spēki, kas cīnīsies ilgu laiku," teica Zelenskis.

Viņš arī sacīja, ka Ukrainai un tās Rietumu sabiedrotajiem nevajadzētu izrādīt vājumu, un aicināja dislocēt divas raķešu sistēmas "Patriot", lai aizsargātu debesis virs Harkivas apgabala un izrādītu spēku pret Maskavu.

"Viņi ir kā nezvērs (..) Ja viņi jutīs kādu vājo vietu šajā virzienā, tad viņi spiedīsies uz priekšu," sacīja Ukrainas prezidents.