foto: Vācijas Aviācijas un kosmonautikas centrs
Vācijā sola 9000 eiro mēnesī par gulēšanu
Darba piedāvājums paredz 60 dienas pavadīt guļus, turklāt ar galvu nedaudz uz leju.
Pasaulē
2024. gada 21. aprīlis, 09:02

Vācijā sola 9000 eiro mēnesī par gulēšanu

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Vācijas Aviācijas un kosmonautikas centrs Ķelnē meklē brīvprātīgos, kas gatavi nogulēt divus mēnešus, ne reizi nepieceļoties.

Tas gan būs daudz grūtāk, nekā varbūt šķiet. Gulta būs sasvērta par sešiem grādiem, tā, lai galva atrastos zemāk par kājām, un tā būs visas 60 dienas. Tādējādi galvā ieplūdīs vairāk šķidruma, apstākļi būs pietuvināti bezsvara stāvoklim. Šāds eksperiments iecerēts, lai reālā kosmosa ceļojumā nebūtu lieku pārsteigumu.

Dalībniekus sadalīs grupās. Viena varēs vismaz guļus veikt sportiskus vingrinājumus un trenēt muskuļus, otras grupas dalībniekiem muskuļiem radīs kustības ar elektrisko impulsu palīdzību. Salīdzinot rezultātus, zinātnieki varēs secināt, kuras metodes ir labākās astronautu organismam.

Šādi pētījumi rit jau kopš 80. gadiem. Kārtējai grupai jādodas guļā septembrī, nākamajai 2025. gada aprīlī, katrs gulētājs saņems 18 000 eiro. Kandidātiem jābūt vecumā no 24 līdz 55 gadiem, augumā no 1,53 līdz 1,90 metriem, ķermeņa masas indeksam no 18 līdz 30, veseliem, nesmēķētājiem un labi jāpārvalda vācu valoda. Pēc divu mēnešu gulēšanas vēl trīs mēnešus dalībniekus rūpīgi pētīs.

Vācijas vēsturē ir 12 astronauti, pirmais bija 1978. gadā Zigmunds Jēns no toreizējās komunistiskās Austrumvācijas, nākamais – 1983. gadā Ulfs Merbolds no Rietumvācijas.

Tēmas