"Ja ne gūstekņus, tad vismaz mūziķus" Kremlis nežēlīgi pajoko par Gazā sagūstītajiem izraēliešiem
Krievijai, bez šaubām, bija sāpīgi zaudēt iespēju pakļaut grupas "Bi-2" mūziķus paraugprāvai.
Pasaulē
2024. gada 2. februāris, 12:09

"Ja ne gūstekņus, tad vismaz mūziķus" Kremlis nežēlīgi pajoko par Gazā sagūstītajiem izraēliešiem

Jauns.lv

Pēc ziņām par Izraēlas diplomātu veiksmīgajiem centieniem nokārtot Putina kritiķu - krievu grupas "Bi-2" drošu izceļošanu no Taizemes, ilgi nebija jāgaida Krievijas oficiālais komentārs.

Oficiālais aizturēšanas iemesls - neatļauta koncertu rīkošana.

Taču grupa paguva piebilst, ka nav iztrūcis arī spiediens no ārpuses, ko izprovocējusi mūziķu nostāja Ukrainā izvērstā kara jautājumā.

Stāsts gan beidzās veiksmīgi - bez iespējas Krievijai atvilkt mūziķus pie sevis un uzrīkot paraugprāvu. Visi Taizemē aizturētie krievu un baltkrievu rokgrupas "Bi-2" mūziķi izlidojuši uz Izraēlu, medijam "Meduza" iepriekš paziņojis "Bi-2" advokāts.

Tas viss - pateicoties iesaistīto valstu diplomātu centieniem.

Par šo tad arī drīz vien izteicās Krievijas Ārlietu ministrija - tik ciniski, cik nespētu nevienas civilizētas valsts diplomātu aprindu pārstāvji.

Atgādinot Izraēlai par tās pilsoņiem, kuri joprojām atrodas gūstā Gazā, Krievijas Ārlietu ministrija raksta: "Ar sapratni attiecamies pret Izraēlas diplomātu centieniem nodemonstrēt, ja ne ķīlnieku, tad vismaz mūziķu atbrīvošanu."

Krievijas Ārlietu ministrijai nav neierasti šādos gadījumos komentēt starptautiskas norises izteikti naidīgi, emocionāli un ciniski.

Izraēlas Ārlietu ministrija gan arī izcēlās ar visnotaļ spožu komentāru par šīs situācijas atrisināšanos.

Publiski viņš šim gadījumam veltīja vārdus: "Kas izglābis viena cilvēka dzīvību, tas izglābis pasauli."

Šī frāze tiek attiecināta uz tiem, kuri riskēja ar savām dzīvībām, glābjot ebrejus no nacistiskās Vācijas izvērstās vajāšanas.

Kremļa "tiesneši" paliek bešā

Iepriekš "Bi-2" advokāts ziņoja, ka Krievija pieprasījusi izdot trīs mūziķus, kuriem ir tikai viena pilsonība - Krievijas.

"Meduza" ziņoja, ka tie bija basģitārists Maksims Andrjuščenko, ģitārists Andrejs Zvankovs un taustiņinstrumentālists Gļebs Koļadins.

Dažādas Krievijas amatpersonas jau bija paudušas cerību, ka grupas locekļus varēs tiesāt par "specoperācijas" Ukrainā kritizēšanu un "viltus ziņu" izplatīšanu par armiju.

Bēdīgi slavenais Valsts domes deputāts Andrejs Lugovojs, kuru Lielbritānijā atzina par vainīgu bijušā krievu aģenta Aleksandra Ļitviņenko noindēšanā ar radioaktīvo poloniju, savulaik stāstīja, kā "nodevējus" lidostā sagaidīs ar sālsmaizi un rokudzelžiem.