Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
NATO paraksta 1,1 miljarda eiro līgumu par 155 mm artilērijas munīcijas ražošanu
foto: ddp/abaca press/ Vida Press
Francijas ieroču ražotāja “Nexter” darbinieks strādā pie 155mm artilērijas šāviņa izveides.
Pasaulē

NATO paraksta 1,1 miljarda eiro līgumu par 155 mm artilērijas munīcijas ražošanu

Jauns.lv

NATO otrdien, 23. janvārī, parakstīja 1,1 miljarda eiro vērtu līgumu par simtiem tūkstošu 155 mm artilērijas šāviņu ražošanu, no kuriem daudzi tiks piegādāti Ukrainai un varētu risināt munīcijas trūkumu, vēsta “Reuters”.

NATO paraksta 1,1 miljarda eiro līgumu par 155 mm ...

"Karš Ukrainā ir kļuvis par munīcijas kauju," pēc parakstīšanas ceremonijas Rietumu militārās alianses galvenajā mītnē Briselē žurnālistiem sacīja NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.

Ukrainas aizsardzības ministrs Rustams Umerovs pagājušajā nedēļā sacīja, ka munīcijas trūkums, ko viņš raksturoja kā "šāviņu badu", ir liela problēma Kijevas karaspēkam gandrīz divus gadus pēc Krievijas pilna mēroga iebrukuma.

NATO Atbalsta un iepirkumu aģentūra (NSPA) vienošanos noslēdza vairāku sabiedroto vārdā, kuri vai nu nodos šāviņus Ukrainai, vai izmantos tos savu izsmelto krājumu uzkrāšanai.

NATO amatpersona identificēja pircējus kā Beļģiju, Lietuvu un Spāniju, kuras apvienojās, lai iegūtu labāku zemāku cenu.

Saskaņā ar līgumu, visticamāk, tiks piegādāti aptuveni 220 000 patronu artilērijas munīcijas, un pirmās piegādes gaidāmas 2025. gada beigās, aģentūrai “Reuters” sacīja amatpersona.

Saskaņā ar nozares avotu teikto, šāviņus piegādās Francijas ieroču ražotājs “Nexter” un Vācijas “Junghans”.

Kopš NATO pagājušā gada jūlijā uzsāka artilērijas šāviņu atjaunošānas programmu, NSPA ir vienojusies par darījumiem aptuveni 9,19 miljardu eiro vērtībā, sacīja Stoltenbergs. Tas ietvēr artilērijas un tanku šāviņus, kā arī pretgaisa aizsardzības raķetes “Patriot”.

Februāra sanāksmē NATO aizsardzības ministri gatavojas apspriest citus veidus, kā palielināt rūpniecisko ražošanu, ko NATO vadītājs raksturoja kā absolūti nepieciešamus, lai nodrošinātu Rietumu turpmāku atbalstu Kijevai.