foto: ddp/abaca press/ Vida Press
ES līdz gada beigām plāno saražot 1,3 miljonus artilērijas šāviņu
155mm artilērijas lādiņu ražotne Francijā.
Pasaulē
2024. gada 19. janvāris, 22:54

ES līdz gada beigām plāno saražot 1,3 miljonus artilērijas šāviņu

Jauns.lv/LETA

Eiropas Savienībai (ES) būs kapacitāte līdz gada beigām saražot vismaz 1,3 miljonus artilērijas šāviņu, piektdien apliecināja ES iekšējā tirgus komisārs Tjerī Bretons. Prioritāte ir nodrošināt, ka vairums Eiropas uzņēmumu saražoto šāviņu nonāk Ukrainā, sacīja komisārs.

"Mēs šobrīd esam izšķirošā brīdī attiecībā uz mūsu kolektīvo drošību Eiropā, un Krievijas agresijas karā Ukrainā Eiropai ir jāturpina atbalstīt Ukraina ar visiem saviem līdzekļiem, un tā to darīs," žurnālistiem vizītes gaitā Tallinā sacīja Bretons.

ES līdz martam vai aprīlim būs sasniegusi mērķi saražot miljonu šāviņu gadā, runājot līdzās Igaunijas premjerministrei Kajai Kallasai sacīja komisārs.

"Mēs turpināsim palielināt mūsu ražošanas kapacitāti līdz, iespējams 1,3 - 1,4 miljoniem šā gada beigās, un turpināsim būtisku pieaugumu nākamgad," viņš piebilda.

Viņš atteicās nosaukt patlabanējos ražošanas datus, norādot, ka tie ir konfidenciāli.

"Ar kapacitāti saražot vienu miljonu šāviņu mums ir jāpanāk, ka lielākā šī apjoma daļa prioritāri nonāk Ukrainā. Jo tur tie ir akūti nepieciešami," viņš sacīja.

Kallasa atgādināja Dienvidkorejas līderu nesen teikto, ka Ziemeļkoreja piegādājusi Maskavai vairāk nekā miljonu artilērijas šāviņu apmaiņā pret satelītu tehnoloģiju.

"Ja Ziemeļkoreja to var, Eiropa to noteikti var," sacīja premjere.

"Krievija ir tiešs drauds NATO drošībai. Mums visiem ir jādara vairāk, jo šis drauds ir reāls," viņa sacīja.