foto: dpa/picture-alliance
No kā nekad nešķiras Vācijas kanclers? Viņi ir kopā gandrīz 40 gadus!
Olafs Šolcs ar savu uzticamo "draugu".
Pasaulē
2024. gada 18. janvāris, 12:10

No kā nekad nešķiras Vācijas kanclers? Viņi ir kopā gandrīz 40 gadus!

Jauns.lv

Vācijas kancleru Olafu Šolcu bieži dēvē par neuzkrītošu cilvēku bez īpašām pazīmēm. Taču tā nebūt nav, 65 gadus vecais kanclers jau sen ir pievērsis ļaužu uzmanību un izpelnījies zobgalības ar neparastu īpatnību — viņš vienmēr ir sastopams ar vienu un to pašu vecu portfeli. Daudzi vaicājuši, kad beidzot kanclers iegādāsies jaunu, taču viņus gaida vilšanās, vēsta “Deutsche Welle”.

Cik ļaudis Šolcu atceras, viņa uzticamākais pavadonis bijis melnais portfelis. “Mans melnais portfelis ar mani ir gandrīz 40 gadus, katrā tikšanās reizē, katrā komandējumā un pat atvaļinājuma laikā,” savā “Instagram” kontā atzīst Šolcs. “Es to nopirku, kad biju jauns jurists.”

Firmas “Bree” modelis “Times 16” ir izgatavots no dabiskas ādas, tā izmērs — 40 x 34 centimetri. Portfelim ir divas lielas kabatas priekšpusē. Ražotāja informācija liecina, ka pagājušā gadsimta astoņdesmito gadu beigās, kad Šolcs bija stažieris Hamburgā, šāds modelis maksāja apmēram 890 Vācijas markas, bet mūsdienās šādi modeļi maksā apmēram tikpat, pārrēķinot eiro.

Kaut gan pasaule un pats Šolcs mainās, viņa portfelis ir tas pats. “Tas taču ir acīmredzami: esmu ļoti pieķēries šim portfelim. Tas ir praktisks, tajā var salikt daudzas lietas,” raksta Šolcs, atzīstot, ka daži kolēģi to uzskata par nolietotu mantu. Taču kanclers domā citādi. “Ar katru gadu šis portfelis man patīk aizvien vairāk.”

Šis portfelis pavada Šolcu visās ārzemju vizītēs. Kad pēc Krievijas invāzijas viņš apmeklēja Ukrainu, kur tikās ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski, daudzi pamanīja, ka viņš sarokojas ar Zelenski, tā arī neizlaižot no rokām savu portfeli, bet tikšanās laikā ukraiņu apsargs to savāca un noslēpa no fotogrāfu skata.

Daudzi jautājuši, kas tad šajā portfelī atrodas? “Cilvēki man pastāvīgi vaicā, kādas noslēpumainas lietas atrodas šajā portfelī. Bet tās ir daudz garlaicīgākas, nekā varētu domāt: lasīšanai paredzētās brilles, dienas laikraksti un, protams, mapes ar dokumentiem,” noslēpuma plīvuru paver kanclers.

Kanclers jau izteicies, ka negrasās mainīt savu portfeli, taču ja viņam tāda vēlme rastos, atrast analogu iemīļotajam modelim varētu būt pagrūti — firma “Bree Collection”, kas kopš septiņdesmitajiem gadiem ir pazīstama ar savām ādas somām un aksesuāriem, ir oficiāli paziņojusi par bankrotu.

Jebkurā gadījumā vecais portfelis ar piedāvājumu trūkumu nevar sūdzēties. To jau sen kāro iegūt Vācijas vēstures muzejs (Haus der Geschichte der Bundesrepublik) un Frīdriha Eberta vārdā nosauktais politiskais fonds (Friedrich-Ebert-Stiftung).

Jāpiebilst, ka šis 1994. gadā Bonnā atklātais muzejs ir viens no visvairāk apmeklētajiem muzejiem Vācijā — tā ekspozīciju gadā apskata ap 850 tūkstošiem cilvēku. Muzeja vadītājs Haralds Bīrmans ļoti vēlas iegūt portfeli muzeja ekspozīcijā, kas jau var palepoties, piemēram, ar bijušā kanclera Helmūta Kola vilnas jaku un Šolca priekšteces Angelas Merkeles veco mobilo tālruni.

“Portfelis ir iemūžināts daudzās fotogrāfijās, tam ir vēsturiska vērtība,” atzina Bīrmans. Bet pagaidām tā vieta ir tukša, galu galā, portfelis joprojām uzticami kalpo un, visticamāk, paliks pie kanclera visu viņa pilnvaru laiku.